Gündem
  • 30.4.2013 15:40

Başbakan bombayı patlattı!..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Ticaret Odası'nda, TESKOMB Esnaf Bilgilendirme Toplantısı'nda konuştu.

İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklaması:

Yarından itibaren TESKOMB kefaletiyle Halkbank'tan kullanacağı kredilerin faizini daha da düşürüyoruz. 1 yıla kadar vadeli kredilerin faiz oranını yüzde 4'e, 1 yıldan uzun olan kredilerde ise faiz oranını yüzde 5'e çekiyoruz. Aradaki farkı yine Hazinemiz karşılayacak.
Ayrıca faiz oranlarındaki bu indirimin yanında gerek kooperatifler gerek Halkbank tarafından yapılan kesintilerde de önemli oranlarda indirime gidiyoruz. İstihbarat ücretini de tamamen kaldırıyoruz.

Bu önemli gelişmelerin tüm esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün ülke olarak millet olarak karşı karşıya kaldığımız sorunların hemen hepsinin kaynağında ithal yatıyor, taklit yatıyor. Bu milletin, bu ülkenin öz değerlerini reddetmiş, gidip dışardan ithal etmişler. Bu milletin kavramlarına, bu medeniyetin kaynaklarına burun kıvırmış, dudak bükmüş, gidip başka yerleri taklit etmişler" dedi.
      Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin "Esnaf Kooperatif Kredileri" bilgilendirme toplantısına katıldı.
      Toplantıda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın belki de en zengin, en köklü ve en kurumsal esnaf kültürüne sahip ülke olduğuna vurgu yaptı.
      Esnaflığın yaklaşık bin yıldır sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmediğini ifade eden Erdoğan, "Bizim kültürümüzde, bizim kadim medeniyetimizde, esnaflık ekonomik boyutunun ötesinde, bir medeniyet duruşunu, medeniyet rengini ifade eder. Gelenekleriyle, eğitim sistemiyle, ahlakıyla, disipliniyle en önemlisi de dayanışmasıyla esnaflık medeniyetimizin gelişmesinde ve ileri taşınmasında hayatı bir rol oynamıştır. Komşunun siftahını kendine dert edinen bir esnaf anlayışına, dünyanın bir başka yerde rastlayamazsınız. Gönül yapmayı kar etmeye tercih eden, insanların kalbinde edindiği mertebeyi kasa defterindeki rakamların önünde tutan bir esnaf anlayışı, inanın sadece bize mahsustur" diye konuştu.
      "Kendimizi iyi tanıyacağız ki bundan sonra dünyaya kendimizi iyi anlatalım" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Selçuklu Devleti'ni ayakta tutan, Selçuklu toplumunu bir ve beraber dayanışma içinde tutan esnaf teşkilatımız yani ahilik teşkilatımız olmuştur. Osmanlı Cihan Devleti'ni kuran, büyüten, geliştiren aynı şekilde esnaf teşkilatımız yani ahilik teşkilatımız olmuştur. Esnaf demek, ahi demek tekrar ediyorum sadece dükkan açan, dükkanında alışveriş yapan ticaret yapan, para kazanan kişi demek asla değildir. Esnaf sosyal dayanışmanın öncüsüdür. Esnaf sosyal düzenin muhafızıdır. Esnaf toplum içinde edebin, adabın, terbiyenin koruyucusu, yaşatıcısıdır. Esnaf yani ahiler aynı zamanda çırak yetiştiren, kalfa yetiştiren öğretmenlerdir. Esnaf yani ahiler, şehirlerini, ülkelerini canları pahasına koruyan gönüllü askerler, polislerdir."
     
     -"Ahilikte esnaf olmak kolay iş değil"-
    
     Ahilik teşkilatında esnaf olmanın kolay bir iş olmadığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Dükkan açan, alım satan yapan kolay kolay esnaf sayılmaz. Esnaflığın yani ahiliğin uzun temel bir ilkeler listesi vardır. İyi huylu olacak, güzel ahlaklı olacak, ahdinde, sözünde, sevgisinde vefalı olacak. Gözü, gönlü kalbi tok olacak. İçi dışı, özü sözü bir olacak. Her zaman her yerde Allah'a güveneceksin. Akif diyor ya 'Allah'a güven sayeye sarıl/ Hükmüne ram ol/ Yol varsa budur/ Bilmiyorum başka çıkar yol' Alimlere dost olacak, dostlara danışacak ve yemek yemenin ahilikte 12 kuralı var. Hepsine uyacak. Su içmenin 3 kuralı var. Onlara uyacak. Söz söylerken, elbise giyerken, evden çıkarken, yürürken, mahallede, pazarda alışverişte bu temel ilkelere harfiyen uyacak."
      Esnaf olmanın afetleri de olduğunu kaydeden Erdoğan, "İçki içerse, bu ahinin afetidir. Sigara da buna dahil tabi" dedi.
      "TESKOMB Başkanı Abdulkadir Bey'den söz aldım, sigara içmeyecek. Sözü aldım kendisinden. Hepiniz şahit olun. Akisi takdirde o ahilikten düşülür, ben söylemiyorum'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Gambazlık, hasetlik ahinin felaketidir. Hırsızlık, haram yemek ahinin aynı şekilde felaketidir. Esnaf yani ahi, ahiliğin 3 açık şartını yerine getirecek. Ne o- Elini acık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Siz böyle değil misiniz- Evvelallah böylesiniz. Eviniz, kapız sofranız açık. İşte böyle bir teşkilata sahip milletiz. Medeniyetin kaynağında, nesillerin damarında böyle bir kültürü, böyle bir ahlakı hayayı taşıyan bir milletin mensuplarıyız."
     
     -"Batıdan kavramlar ithal ettiler"-
    
     "Son 200 yıldır bizim idarecilerimiz, gittiler batıdan kavramlar, batıdan kurumlar ithal ettiler. Emin olun o ithal edilen, taklit edilen hangi kurum, kavram varsa aslını özünü gerçeğini ahilikte, ahilik teşkilatında bulursunuz" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Sosyal yardımlaşma, bin yıllık ahilik kültürünün içinde vardır. Sendikacılık bin yıllık ahilik kültürü içinde vardır. İş ahlakı, iş eğitimi, müşteri ahlakları, aklınıza ne gelirse kökünü kaynağını, pratiğini ahilik teşkilatında bulursunuz. Ahilik bizim millet olarak, iftihar etmemiz gereken, sıkı sıkıya tutunmamız gereken güçlendirmemiz ve geleceğe taşımamız gereken bir müessese ve bir teşkilattır. Şunu açık açık ifade edeceğim, inanın, bugün ülke olarak, millet olarak karşı karşıya kaldığımız sorunların hemen hepsinin kaynağında ithal yatıyor, taklit yatıyor. Bu milletin, bu ülkenin öz değerlerini reddetmiş gidip dışardan ithal etmişler. Bu milletin kavramlarına, bu medeniyetin kaynaklarına burun kıvırmış, dudak bükmüş, gidip başka yerleri taklit etmişler. Elbette ki doku uyuşmazlığı ortaya çıkmış. O zaman da baskıya dayatmaya zorla kabul ettirmeye başvurmuşlar. Oysa tarihe bir baksalar, bu çınarın köklerine göz atsalar orada her şeyi görecek ve her şeyi bulacaklar. Fakat bir kompleksin bir ezikliğin neticesi olarak kendi öz değerlerine sırt çevirmiş, ithali taklidi tercih etmişler."
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Halk Bankası aracılığıyla esnafın kullandığı kredilerin faiz oranının 2002'de yüzde 47 olduğunu anımsatarak, "Şimdi, 1 Mayıs 2013'ten itibaren esnafımızın TESKOMB kefaleti ile Halkbank'tan kullanacağı kredilerin faizini daha da düşürüyoruz. Bir yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranını yüzde 4'e, bir yıldan fazla olan kredilerde de faiz oranını yüzde 5'e çekiyoruz. Aradaki farkı yine Hazinemiz karşılayacak" dedi.
      Başbakan Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) Esnaf Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ahiliğin bir anlamda kardeş demek olduğunu belirterek, bu topraklarda kardeşliğin, ahiler ve esnaflar eliyle güçlendirildiğini, pekiştirildiğini söyledi.
      Kimin ne sorunu varsa hukuka, yargıya, kadıya, hakime varmadan önce ahilere gittiğini ve ahilerin de o sorunu çözme gayreti içinde olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin neresinde bir mesele varsa ahilerin bu sorunu büyümeden, yangına dönüşmeden çözdüğünü anlattı.
      "Bu toprakların hamurunda ahilik vardır, hamurunda kardeşlik vardır" diyen Başbakan Erdoğan, esnaflardan, ahilerden, bin yıl boyunca muhafaza edilmiş, korunup, kollanmış ve yüceltilmiş kardeşlik kültürüne özellikle sahip çıkmalarını istedi.
      TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül'den birliğin "kasa durumunu" öğrendiğini, Akgül'ün "Kasamız çok iyi, eski rakamla 1,5 katrilyon var" dediğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Peki 10 yıl önce ne vardı' dedim, 'Hiçbir şey yoktu' dedi. 'Bu para nasıl kullanılıyor' dedim, Abdulkadir Bey de ('u paraya kimse dokunamaz. Bu para, sadece sıkıntıda olan esnafımız için kullanılır, başka kimsenin buna dahli söz konusu değil, başta şahsım' dedi. Buna sevindim, adeta demek ki sizin böyle bir güçlü sigorta şirketiniz var. Yani bütün kurumların aslında bunu yakalaması lazım. Biz, bir yasal düzenleme yaptık, o ayrı mesele, onunla tabii çok büyük imkanlar elde edildi, ama mesele bir de onu koruyabilmek. Ağrı'daki bakkal ile Edirne'deki bakkal aynı kültürün, aynı medeniyetin, aynı teşkilatın tabii bir üyesidir TESKOMB'da, ahilik teşkilatında. Van'daki taksici ile Muğla'daki taksici aynı teşkilatın tabii üyesi, yani ahidir, kardeştir. Diyarbakır'daki terzi ile İstanbul'daki terzi aynı şekilde ahidir, kardeştir. Ahiler yani esnaf, bin yıllık kardeşliğimizi ne kadar yüceltir, ne kadar pekiştirirse inanın millet de o kadar bir olur, o kadar beraber olur, o kadar kardeş olur."
      Sözlerinin farklı yerlere çekilmemesini isteyen Erdoğan, "Benim esnaf kardeşim hangi partiye oy verirse versin, hangi partiye gönül vermiş olursa olsun, hangi inançtan, hangi mezhepten hangi etnik kökenden olursa olsun, ama her bir esnafımız lütfen ahili kültürüne, ahilik geleneğine sahip çıksın, bunu yaymak, yaşatmak için gayret sarf etsin" dedi.
     
     -"Ahiliğe sahip çıkın yani kardeşliğe sahip çıkın"-
    
     Başbakan Erdoğan, ahilik geleneği yeniden hakim kılınırsa hiçbir meselenin kalmayacağını, ekonomiden iç politikaya, demokratikleşmeden dış politikaya, kültürden demokrasiye kadar her meselenin ahilik kültürü, geleneği, aydınlığında çözüleceğini dile getirdi.
      Esnafı daha fazla inisiyatif almaya, daha fazla sorumluluk yüklenmeye davet eden Başbakan Erdoğan, "Tek bir şey söylüyorum; ahiliğe sahip çıkın yani kardeşliğe sahip çıkın. Esnaf, kendi özüne sahip çıkarsa Allah'ın izniyle bu iş bitmiş demektir" değerlendirmesinde bulundu.
      Başbakan Erdoğan, 10 yıl boyunca esnafın sorunlarını çözmek, esnafın dertlerine çözüm üretmek için samimi bir gayretin içinde olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
      "Ekonomide elde ettiğimiz başarı, ekonomideki büyüme en çok da esnafımızı rahatlattı, esnafımızın büyümesine zemin hazırladı. Anayasamızın 173. maddesi 'Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır' diyor. 'Alabilir' demiyor, 'alır' diyor. Biz de anayasanın bu hükmüne uygun olarak geçtiğimiz 10 yılda her alanda esnaf ve sanatkarımızın önünü açacak, işlerini bereketlendirecek adımlar attık. 2005 yılında yürürlüğe koyduğumuz Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile bu alanda meslek kuruluşlarının işleyişi, esnaf, sanatkar sicili ve eğitimi konusunda hatırlayın yeni bir dönemi başlattık."
      2009 yılında çıkarılan sicil affıyla esnaf ve sanatkarların yeniden kredi kullanabilmesine imkan sağladıklarını anlatan Erdoğan, "2010 yılında açıkladığımız Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile 7 ana başlık altında 30 tedbir belirleyerek bunları hayata geçirdik. Bu strateji belgesi, bugüne kadar esnafın bütün sorunlarını ve gelecek perspektifini masaya yatıran en kapsamlı çalışma oldu. Yine 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz kapsamlı anayasa değişiklinde esnaf konfederasyonunun da üyesi olduğu Ekonomik ve Sosyal Konseyi anayasal bir kurum haline getirdik" diye konuştu.
     
     -"Halkbank'a şu anda 13,5 milyar dolar piyasa değeri biçiliyor"-

    
     Başbakan Erdoğan, iktidarları döneminde esnafın bankası olarak bilinen Halkbank'ı zarar eden bir kurum olmaktan çıkararak, kara geçen bir kurum haline getirdiklerine işaret etti.
      Halkbank'ın 2001 yılında zarar ettiği için kapatılması planlanan bir banka olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Şu anda 2 arkadaşım Hüseyin Bey Ziraat Bankasının başında, Süleyman Bey şimdi Halkbank'ın başında. İkisi de gerek Ziraatta, gerekse Halkbank'ta bu işi başarıyla sürdürüyorlar. Kapatılması planlanan, kapısına kilit vurulmaya hazırlanan Halkbank'a şu anda 13,5 milyar dolar piyasa değeri biçiliyor. Bakınız, nereden nereye geldik. 2001'de IMF baskısıyla Halkbank'ın 353 şubesi kapatılmıştı.
      Siyaset burada yapamam onun için burada konuşmayacağım. Şimdi ise Halkbank ihtiyaçtan dolayı yılda 50 yeni şube açıyor. Bizden önce 11 milyar dolar görev zararı olan Halkbank, devlete ağır bir yük haline gelen Halkbank, 2003 yılından beri Hazine'ye ne kadar katkıda bulundu biliyor musunuz- 15 milyar lira kaynak aktardı, hal bu. Avrupa'nın en hızlı büyüyen bankalarından bir tanesi oldu. Halkbank büyüdükçe esnaf ve sanatkarımıza olan katkısı da kat kat büyüdü. Esnaf ve sanatkarımıza 2002 yılında Halkbank'tan kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerin tutarı neydi biliyor musunuz- Sadece 153 milyon lira, bu rakam son bir yıl itibarıyla nereye ulaştı- 153 milyondan tam 7,5 milyar liraya ulaştı."
      Halkbank'tan, 10 yıl önce kredi kullanan esnaf sayısının 38 bin kişi olduğunu, şu anda 260 bin esnafın kredi kullandığını aktaran Erdoğan, "10 yıl içinde toplamda 860 bin esnaf ve sanatkarımıza 26 milyar lira kredi kullandırıldı. Bir şey daha var burada o çok daha önemli. esnafımızın kullandığı kredinin üst limiti neydi biliyor musunuz- 5 bin liracı, bunu da 125 bin liraya yükselttik. 5 bin nere, 125 bin nere" ifadelerini kullandı.
     
     -Esnafa kredilerde faiz indirimi-
    
     Erdoğan, Halk Bankası aracılığıyla esnafın kullandığı kredilerin faiz oranının 2002 yılında yüzde 47 olduğunu anımsatarak, "Biz bu oranı en son bir yıla kadar vadeli kredilerde yüzde 6,5, bir yıldan uzun vadeli kredilerde yüzde 7,7'e kadar indirdik. Bakın 47'den tek haneli rakama buraya. Şimdi, 1 Mayıs 2013'ten itibaren esnafımızın TESKOMB kefaleti ile Halkbank'tan kullanacağı kredilerin faizini daha da düşürüyoruz. Bir yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranını yüzde 4'e, bir yıldan fazla olan kredilerde de faiz oranını yüzde 5'e çekiyoruz. Aradaki farkı yine Hazinemiz karşılayacak" dedi.
      Faiz oranlarındaki indirimin yanı sıra kooperatifler ve Halkbank tarafından yapılan kesintilerde önemli oranlarda da indirime gittiklerini bildiren Erdoğan, istihbarat ücretini de tamamen kaldırdıklarını kaydetti. Erdoğan, bu gelişmelerin esnaf ve sanatkarlara hayırlı olması temennisinde bulundu ve Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, ekonominin imkanları arttıkça bunları esnafla paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.
      Erdoğan, esnafa parasını, finansmanını iyi yönetmesi tavsiyesinde bulunarak, "Paranın da abur cuburu vardır, bu oyuna gelmeyin. Finansmanı iyi yönetmektir aslolan. Bilgiyi iyi yönetmektir aslolan. Eğer paranızı iyi yönetemez, kullanılmaması gereken yerde o parayı kullanırsanız yazık edersiniz. Biz sizin güçlü olmanızı istiyoruz. Önce güçleneceksiniz ondan sonra da atmanız gereken adımları atacaksınız. Bin yıl boyunca olduğu gibi bugün de yarın da... Türkiye'yi birlikte büyütmeyi, birlikte yüceltmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.
      Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Hazine Müsteşarlığına, Halkbank'a ve TESKOMB'a katkılarından dolayı teşekkür eden Erdoğan, "Şu çözüm sürecinde tüm halkımızın birbirleriyle kucaklaşmasına ahilerimizin katkısını bekliyorum. Bir olacağız, iri olacağız, beraber olacağız, diri olacağız" dedi.
      Erdoğan, faiz indirimlerinin esnafa, sanatkara hayırlı olmasını diledi.
     Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından TESKOMB Başkanı Akgül, ayran yapımında kullanılan yayık hediye etti. Erdoğan'ın, hediyeyi alırken "Yayık var, ama içinde ayran yok" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
     
    
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER