Gündem
  • 29.1.2014 14:34

Başbakan, Ticaret hacmi hedefini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’la 2012 yılında 21,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldığını ama bu rakamın 2013’te bu 13,5 milyar dolara düştüğünü ifade ederek, "Temenni ederim ki, 2014 önemli bir milat olur" dedi.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "2012 ülkelerimiz arasında başarılı bir yıl oldu. Ve 21,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Dengeli bir ticaret hacmiydi o. Maalesef 2013’te bu 13,5 milyar dolara düştü" ifadelerini kullandı.

2015 HEDEFİ 30 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, "2015 sonu itibariyle hedefimiz bildiğiniz gibi 30 milyar dolardı. Fakat taraflarda bunu gerçekleştirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki, 2014 önemli bir milat olur. 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız" dedi.

"KENDİMİZİ İKİNCİ EVİMİZDE HİSSEDİYORUZ"

Başbakan Erdoğan, "Bugün Cihangiri kardeşimizin davetine icabetle 2 yıl aradan sonra kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine de özellikle teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"AĞIRLIKLI OLARAK İKİLİ İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRDİK"

Cihangiri ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinde ağırlıklı olarak ikili ilişkilerin gündeme geldiğini belirten Erdoğan, "Özellikle tercihli ticaret anlaşması, çok ama çok büyük önem arz ediyordu. Bunun imzalanmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim" dedi.

"Temenni ederim ki, Yüksek Düzeyli İşbirliği Anlaşmasını, Sayın Ruhani’nin Türkiye ziyaretinde imzalama fırsatı buluruz" diye konuşan Erdoğan, "Ankara-Tahran, iki saatlik bir uçuş mesafesi. Fiziki olarak da başkentlerimiz birbirine bu kadar yakın. Özellikle Karma Ekonomik Komisyon başkanlarımız özel temsilcilerimiz vasıtasıyla geleceğe yönelik çok, çok önemli adımları atmamız mümkün" açıklamasında bulundu.

"HAM PETROL VE DOĞAL GAZ STRATEJİK İTHAL ÜRÜNLERİMİZ"

Erdoğan ayrıca, "İran’dan başta ham petrol olmak üzere, doğalgaz ki, bunlar bizim stratejik ithal ürünlerimizdir. Bunları alabiliriz. Özellikle Türkiye, ileri teknolojide, sanayide bir hamle olduğu için doğal gaz tüketiminde, tüketici bir ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç. Kazan-kazan esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür. Aynı şekilde bizim de İran’a verebileceğimiz kalem itibariyle çok çeşitli mallar var. Bu konularda da bugün ekonomi bakanlarımız gayet başarılı çalışmalar yaptılar. Verimli çalışmalar yaptılar. Ortak noktada buluştular kanaatindeyim. Süratle bunun da adımlarını atmamız gerekiyor. Ben bu ziyaretimizin gerçekten çok, çok verimli olduğu, olacağı inancındayım. " dedi.

CİHANGİRİ: "ERDOĞAN’IN ZİYARETİ DÖNÜM NOKTASI"

Cihangiri ise, Türkiye ve İran arasındaki dostane ilişkilerinin, iki kardeş ülke olarak çok eskilere dayandığını belirterek, Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacağını söyledi.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARINA İMZA ATILDI

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında ortak alış veriş komitesi kurulmasına dair mutabakata imza atıldı. Basın toplantısı sonrasında ise, İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İran-Türkiye arasında tercihli alış-veriş anlaşmasına imza attılar.

Bu arada Erdoğan ve Cihangiri arasındaki heyetler arası görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da hazır bulundu.

RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Erdoğan, daha sonra İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Ruhani ile Türkiye-İran ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan, Ruhani ile gerçekleşen görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile bir araya geldi. Erdoğan’ın İran programı kapsamında İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve dini lider Ali Hamaney ile de görüşmesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:05

İLGİLİ HABERLER