Gündem
  • 29.1.2014 14:36

Cemil Çiçek'ten flaş açıklamalar

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, HSYK ile ilgili, “Ortada bir sorun var, bunu görmek lazım. Bu sorun biraz anayasadan kaynaklanıyor, seçimlerin yapılış şekliyle ilgili olarak ama şimdi çok daha açık ve net bu sorunu görüyoruz. Kalıcı çözmek istiyorsak arzumuz o olmalı, odur diye düşünürüm. Bu anayasa değişikliği ile olur” dedi.
 

Toplantının ardından Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı. HSYK’da anayasa değişikliğinin yapılması için partilere yaptığı çağrı hatırlatılarak, yeni bir çağrının yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soru üzerine TBMM Başkanı Çiçek, “Bunu hem kamuoyu önünde yaptım HSYK ile ilgili hem de geçtiğimiz cuma günü değerli grup başkanvekili arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda dile getirmeye çalışmıştım. Ortada bir sorun var, bunu görmek lazım. Bu sorun biraz anayasadan kaynaklanıyor, seçimlerin yapılış şekliyle ilgili olarak ama şimdi çok daha açık ve net bu sorunu görüyoruz. Kalıcı çözmek istiyorsak arzumuz o olmalı, odur diye düşünürüm. Bu anayasa değişikliği ile olur. Bunun içinde benim özel bir teklif hazırlamam gerekmiyor. 4 siyasi parti Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında büyük ölçüde anlaştı. Bir iki konuda itilaf var, bu da giderilebilir diye düşünüyorum. O metin esas alınmış olursa önemli bir mesafe alınmış olur, zaman kaybedilmez, benim teklifim oydu. Bugün bir defa daha bunu ifade ediyorum. Bunu şuana kadar doğru bulmayan bir partimiz oldu, katılmayacağını ifade etti. Saygı duyarım. Bir partimiz dedi ki, ‘Biz bu teklife varız’ dedi. Bir partimiz iki teklife de karşı çıktı. Bir partimiz dedi ki, ‘İkisine de varız.’ Geriye AK Parti ve CHP belki daha net bir ifadede bulunabilirler. Bunu da birkaç gün içerisinde kendileriyle konuşarak bir netliğe kavuşturabiliriz. Eğer anayasal süreçte bu iş çözülecekse CHP mevcut teklife karşı olduğunu ifade etti. Benim söylediğim sadece anayasa değişikliği ile ilgili olan kısmıdır. Mümkün olabilirse epey mesafe almıştık. Temas kuruyoruz zaten. Grup başkanvekilleriyle her gün neredeyse görüşüyoruz. Bugün yarın bir netleşme olabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili ve Terörle Mücadele Kanunu’nun değiştirilmesiyle ilgili bir düzenlemenin olup olmadığının ve Bakan Bozdağ’ın sabah yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Çiçek, şunları söyledi:
“Tabi işin sahibi bu işten sorumlu olanlardır. Onların açıklamaları açısından bir değerlendirme yapılabilir, şuan Meclis’e gelmiş bir durum yok. Kaldı ki bu özel yetkili mahkemelerle ilgili olarak 3. yargı paketinde bir düzenleme yapılmıştı. Sadece elde olan davalar bakımından bir ömrü vardı. Şimdi anlaşılıyor ki bu geçici maddeyi geçici olacak şekilde değerlendirip, bunu kaldırmak yönünde bir görüş var ama Meclis Başkanlığı’na verilmiş bir teklif, bir tasarı yok. Belki mevcut yasalardan biri içerisinde değerlendirmek mümkün olacaksa, olabilir o yönde kamuoyunda bazı açıklamalar var ya da ayrı bir tasarı ya da teklif olarak gelir. Ortak bir irade oluşursa çabucak da çıkar. Genel bir yaklaşımda var gözüküyor, artık geçici olanları kalıcı hale getirelim diye. Ümit ederiz bulduğumuz çözümler yeni sorunlar çıkarmaz. Bizim yaptığımız düzenlemeler yetmiyor. Onun iyi uygulanması lazım. Yaşadığımız sıkıntıların önemli bir kısmı yasalardan değil, uygulamalardan kaynaklanıyor. Uygulamaları hukuk çerçevesinde yapabilirsek sık sık mevzuat değişikliğine de gerek kalmaz.”

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:05

İLGİLİ HABERLER