
BAŞBAKAN'A YAYIN DURDUMA HAKKI!
RTÜK Taslağı'nda yayınların önceden denetlenmesi ve durdurulması hükmüne yer verilmedi. Ancak, "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde" Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir" ifadesi korundu. Bu durum madde gerekçesinde, "yayınların önceden denetleneme- mesi ve durdurula- maması esastır. Ancak toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda acil önlem alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır" ifadeleriyle açıklandı...
Sabah-atv ihalesinden sonraya bırakılması "yabancı sermayenin katılımını engellediği" gerekçesiyle eleştirilere yol açan RTÜK Yasası değişikliği için düğmeye basıldı.
Hükümetin talimatıyla hazırlanan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kanun Tasarı Taslağı'nda özel radyo ve televizyonlarda yabancı sermaye payının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılması öngörülüyor. Bir yabancı sermaye girişiminin en fazla iki özel radyo ve iki özel televizyona ortak olabilmesinin teklif edildiği taslakta ikinci ortaklığın oranı yüzde 25 olarak belirleniyor. 2008'de Bakanlar Kurulu'nda ilk görüşülecek düzenlemeler arasında yer alan taslakta öngörülen hükümler özetle şöyle:
'Müstehcenlik' kriteri
Cezalara kademe geliyor
Ancak maddedeki "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmak kuvvetle ihtimal dahilinde ise Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir" ifadesi korundu.
Bu durum madde gerekçesinde, "yayınların önceden denetlenememesi ve durdurulamaması esastır. Ancak toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda acil önlem alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır" ifadeleriyle açıklandı.
Kurul üyelerine özel avantajlar