Gündem
  • 23.3.2013 15:02

Başbakan'dan FLAŞ açıklamalar

ESKİŞEHİR (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yol medeniyettir, demir yolları medeniyettir. İşte bunlar aldığımız mesafeyi gösteriyor. Lafla medeni olmak olmaz, icraatla olur. Şimdi artık biz dünyaya ray ihraç eder ülke konumuna geldik'' dedi.
          Başbakan Erdoğan, bugün iki büyük ilin; Selçuklu'nun başkenti Konya ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'i yüksek hızlı tren seferleriyle birbirine bağlandığını söyledi.
     Aslında 2 değil, 3 başkentin yüksek hızlı trenle birbirine bağlandığını belirten Erdoğan, kadim Selçuklu başkenti Konya, Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'in birbiriyle kucaklaştığını, Osmanlı başkentleri Bursa ve İstanbul ile bir dönem Selçuklu'ya başkentlik etmiş Sivas'ın bu buluşmaya katılacaklarını ifade etti.
     Hoca Nasrettin'in Eskişehir Sivrihisar'da doğduğunu, Konya Akşehir'de okuduğunu ve orada vefat ettiğini anlatan Erdoğan, ''Hoca Nasrettin eşeğine ters de binse düz de binse er ya da geç gideceği yere ulaşıyordu. Hoca Nasrettin'in gittiği o yolu Eskişehir ile Konya'yı biz şimdi yüksek hızlı trenle buluşturuyoruz. Ters de binseniz, düz de binseniz güven içinde, konfor içinde aynı yolu, Hoca Nasrettin'in yolunu 2 saatte kat etmek mümkün olacak'' dedi.
     ''Artık Mevlana dostları ile Yunus dostları çok kısa sürede hasret giderebilecek'' diyen Erdoğan, geçmişle bugünü ve geleceği, başkentleri, insanları olduğu kadar medeniyeti, kültürü, tarihi de buluşturan yüksek hızlı trenin hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenleri kutladı.
    
     -''Hiçbir zaman yapamayacaklarımızı vadetmedik, vadetmeyiz''-
    
     Siyasette, özellikle de hükümette üzerine hassasiyetle titredikleri, çok önem verdikleri, çok dikkat ettikleri bir ilkeleri olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Biz hiçbir zaman yapamayacaklarımızı vadetmedik, vadetmeyiz. Neyi vadettiysek onu da Allah'ın izniyle yerine getiririz. Yüksek hızlı trenle Ankara'yı Eskişehir'e bağlayacağımızı söylediğimizde birileri bunu ham hayal gibi görmüştü. Hatta öyle yazmışlardı. 2009 yılında hattı bitirdik. Türkiye'yi hızlı tren kullanan 8 ülkeden biri konumuna yükselttik. Ankara'dan trene bindik 1,5 saatte Eskişehir'e ulaştık. Konya ya da hızlı tren yapacağımız söyledik. Birileri buna da hayal dedi. 2011 yılında Ankara-Konya hattını tamamladık. Hızlı trene bindik 1,5 saatte Konya'ya ulaştık. Bir iftarı Konya'da yaptık. Eskişehir-İstanbul hattını inşallah bu yılın sonunda bir aksilik olmazsa 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarıyla birlikte Marmarayla birlikte İstanbul'da hizmete açıyoruz.
     Fazla değil birkaç yıl içinde Sivas'ı, Yozgat'ı, Kırıkkale'yi, Afyon'u, Uşak'ı, Manisa'yı, İzmir'i, Bursa'yı bu ağa dahil ederek Eskişehirimizi 14 ayrı vilayete yüksek hızlı tren aracılığıyla bağlıyoruz. Konya'dan güneye doğru Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı demiryolunun yapımını programa aldık. Nasıl şimdi Eskişehir'den Konya'ya yüksek hızlı trenle gidiyorsak inşallah kısa bir süre sonunda Gaziantep'e kadar olan tüm şehirlere de hızlı trenle ulaşacağız.''
    
     -''Eskişehir demiryolu üretim tesisleriyle de artık marka oluyor''
    
     Eskişehir'i Türkiye'nin dört bir yanına bağlamak için de dünyaya bağlamak için de projelerin, yol haritasının ve programın hazır olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Eskişehir sadece odun pazarı evleriyle dünya markası olmuyor. Eskişehir sadece Yunus Emresiyle, Nasrettin Hocasıyla dünyada marka olmuyor. Eskişehir sadece Lüle taşıyla dünyada marka olmuyor, Eskişehir sadece tekstiliyle dünyada marka olmuyor. Eskişehir aynı zamanda yüksek ileri teknolojiyle yapılan yüksek hızlı tren hatlarının kavşağında olmasıyla da dünyada marka oluyor'' ifadelerini kullandı.
     Geçmişte ''Bozkurt'' ve ''Karakurt'' lokomotiflerini, ''Devrim'' arabasını üreten Eskişehir TÜLOMSAŞ tesislerini bugün Avrupa'ya lokomotif ihraç eden modern bir tesis haline getirdiklerini anlatan Erdoğan, bunu AK Parti iktidarlarının gerçekleştirdiklerini söyledi.
     ''Neredeydi bizden öncelikler- Onların öyle bir hedefi değil, hayali, rüyaları bile yoktu'' diyen Erdoğan, Eskişehir'in demiryolu üretim tesisleriyle de marka olduğunu vurguladı.
     Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Biz sadece yerele takılıp kalmıyoruz. Sınırların içine hapsolmuyoruz. Çok değil, 10 yıl önce Türkiye bırakın yüksek hızlı tren yapmayı 100 yıl önce, 150 yıl önce yapılan mevcut demiryollarını yenileyemiyordu. Türkiye, ray üreticisi ülkelerin kapısında adeta sıraya giriyor, ithal edebildiği kadar rayla mevcut hatları yenilemeye çalışıyordu. Siz bilir misiniz- Bizim Karabük'teki Kardemir 10 metre uzunluğunda ray üretiyordu ve bunlar perçinlenerek yapılıyordu ama şimdi yaklaşık 60 metre uzunluğunda ray üretiyoruz ve bunlar kaynak sistemiyle yapılıyor. Yolda giderken de daha önce olduğu gibi o gürültülü sistemler kayboluyor, huzur içinde yolculuğunuzu yapabiliyorsunuz. Masanızın üzerinde çayınız, yemeğiniz her şeyiniz rahatlıkla durabiliyor. Artık taka tuka giden bir tren yok. Buralara geldik.
     Yol medeniyettir. Demir yolları medeniyettir. İşte bunlar aldığımız mesafeyi gösteriyor. Lafla medeni olmak olmaz, icraatla olur. Şimdi artık biz dünyaya ray ihraç eder ülke konumuna geldik. Yüksek hızlı tren yolu yapımında ve işletmeciliğinde dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ncı ülkesi olduk. Pekin'den Londra'ya uzanan modern ipek demir yolunu Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars projeleriyle hayata geçiriyoruz.
     2004-2012 arasında yılda ortalama 137 kilometre, toplamda bin 94 kilometre demiryolu yaptık. Bu rakam Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki demiryolu hamlesinde yapılan yollara eş değerdir.''
 

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cemreleri gördük. İnşallah bu cemreler, çözüm sürecinin de cemreleri olsun. Analar ağlamasın, anaların o gözlerindeki umut ışıkları dinmesin. Bu umudun köreltilmesine, çiçeklerin filizlerin koparılmasına, baharın kışa çevrilmesine müsaade etmeyelim. Kıştan başka mevsim tanımayanlara, karanlığı bir yaşam tarzı olarak seçenlere, ışıktan korkanlara ne olur fırsat vermeyelim'' dedi.
     Erdoğan, Eskişehir Garı'nda Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin hizmete alım törenininde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve bölgenin artık yeni bir sürece girdiğini belirterek, ''Türkiye'yi şaha kaldıracak, Türkiye'yi daha da büyütecek, Türkiye'yi uçuracak bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Tarihte olduğu gibi gelecekte de Türkiye'yi söz sahibi, inisiyatif sahibi, güç sahibi bir ülke konumuna yükseltecek yeni bir başlangıç yapıyoruz'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Biz ilhamımızı, ilkemizi, yolumuzu aydınlatan ışığımızı buradan, Eskişehir'den Mihalıççık ilçesinin Sarı köyünde medfun Yunus Emre'den alıyoruz. Eskişehir'den Yunus Emre'den devraldığımız mirasla yürüyor Türkiye'yi o mirasla büyütüyoruz. Ne diyor Yunus, 'Yaradılanı severim, yaradandan ötürü' diyor. Bu dizeler, bizim rehberimiz oldu. Bu dizeler bizim yol haritamız oldu. Hakkari'de bu dizeleri okuduk, Edirne'de de... Diyarbakır'da da Yunus'un diliyle konuştuk.
     Her yerde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman, Boşnak, Arnavut asla bir ayrım yapmadık, hepsini kucakladık. İstanbul'da da Katar'da da 'Yunus' dedik. Brezilya'da da 'Yunus' dedik, 'Mevlana' dedik. Çağrımız her zaman kardeşliğe oldu. Çağrımız her zaman dostluğa, dayanışmaya oldu. Sesimizin ulaştığı her yere Yunus'un diliyle çağrımızı ilettik. İşte şimdi Eskişehir'deyiz. Bir kez daha Eskişehirli kardeşlerimizleyiz. İnşallah Yunus'un bu çağrısını bugün bir kez de Eskişehir'den, Türk dünyasının başkentinden dünyaya iletmek istiyoruz.''
    
     -Bu cemreler, çözüm sercinin de cemreleri olsun-

    
     Erdoğan, Yunus Emre'nin bu çağrısını Türkiye'ye dünyaya ulaştırmada Eskişehirlileri yanlarında olmaya çağırarak, ''Kardeşliği yüceltme yolunda, birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi güçlendirme yolunda bizim arkamızda olun. Şu çözüm sürecine terörün bitip, kanın durması, göz yaşının dinmesi sürecine Eskişehir'den büyük destek bekliyorum. Eskişehir yanımızda olursa Allah'ın izniyle biz bu işi çözeriz. Siz yanımızda olursanız, millet yanımızda olursa biz bu meseleyi aşarız'' ifadelerini kullandı.
     Yola çıkarken 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dediklerinin ve yine bunu söylediklerinin altını çizen Erdoğan, ilkbaharın bu ilk günlerinde Türkiye'nin 81 vilayetinde umutların yeşerdiğini, güneşin toprağı ısıtırken yürekleri de ısıttığını söyledi.
     Erdoğan, ''Evet cemreleri gördük. İnşallah bu cemreler, çözüm sürecinin de cemreleri olsun. Analar ağlamasın, anaların o gözlerindeki umut ışıkları dinmesin. Bu umudun köreltilmesine, çiçeklerin filizlerin koparılmasına, baharın kışa çevrilmesine müsaade etmeyelim. Kıştan başka mevsim tanımayanlara, karanlığı bir yaşam tarzı olarak seçenlere, ışıktan korkanlara ne olur fırsat vermeyelim. Bu terör meselesini inşallah çözecek, büyük bir ülke olarak, büyük bir millet olarak geleceğe gururla onurla şerefle yürüyeceğiz'' diye konuştu.
    
     -YGS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi-
    
     Açılışını yaptığı YHT hattının yapımına emek verenleri kutlayan ve teşekkür eden Erdoğan, konuşmasının sonunda Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) yarın yapılacağını hatırlattı.
     Sınava girecek öğrencilere başarılar dileyen Başbakan Erdoğan, yarın Eskişehir'deki programlarını sınavın tamamlanacağı saate kadar başlatmayacağını belirtti.
     Başbakan Erdoğan daha sonra Eskişehir'den Konya'ya gidecek Yüksek Hızlı Tren'in makinistine, ''disk'' denilen işaret levhasıyla komut verdi ve ilk seferi başlattı.
     Törene, eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, bölge milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.
       

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:58

İLGİLİ HABERLER