Gündem
  • 4.8.2018 15:04

Başkanlık şemasında gözden kaçan ayrıntı

Türkiye 24 Haziran seçimiyle birlikte resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti. 24 Haziran'a birkaç gün kala basına sızdırılan Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Şeması'nda ise dikkat çeken bir değişiklik yaşandı.

Teşkilat Şeması'nda dikkat çeken değişiklik

Seçimlere günler kala 20 Haziran'da basına düşen taslak şemaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi etrafında, kendisine bağlı üç yapılanma bulunuyordu. Şemanın güneş sistemine benzemesi, Erdoğan’ın merkezde konumlanması, etrafındaki üçlü yapılanmanın da güneşe bağlı gezegen ve uydulara benzetilmesi dikkat çekmişti. Taslak şemada tartışılan konu ise güneş sistemine göre kurulların cumhurbaşkanına bakanlıklardan daha yakın olmasıydı.

Bu şemanın ardından kurulların bakanlıklara yön vereceği ve bakanlıkların sadece uygulama görevi icra edeceği değerlendirmeleri yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün 100 günlük eylem programını açıkladığı konuşması sırasında arka plana yansıtılan yeni şemada ise kurullar ve bakanlıklar cumhurbaşkanına eşit şekilde yerleştirildi.

Öte yandan 15 Temmuz 2018'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Genelkurmay Başakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmıştı. Erdoğan'ın arkasına yansıtılan şemada ise Genelkurmay Başkanlığı bağımsız olarak 'Cumhurbaşkanı'na bağlı başkanlıklar' bölümünde yer aldı. Bu durumun hatadan mı kaynaklandığı yoksa yeni bir düzenleme mi olacağı ise akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

ŞEMANIN ZİHNİYETİ

Aydınlık yazarı Birgül Ayman Güler, 8 Temmuz 2018 tarihli yazısında şemadaki duruma dikkat çekerek şöyle yamıştı:

"Cumhurbaşkanının yemin etmesiyle birlikte açıklanacak yeni devlet yapısı, bazı gazetelerde propagandası “güneş sistemi” benzetmesiyle yapılan bir şemaya sahip. Güneş, cumhurbaşkanı.

Güneşin en yakınında, bir yayın üzerine yerleştirilmiş yumrular halinde gösterilen kurullar var. Sayıları 9. Her birinin adı politika kurulu.Bilim Teknoloji Yenilik, Eğitim ve Öğretim, Ekonomi, Güvenlik ve Dış Politikalar, Hukuk, Kültür ve Sanat, Sağlık ve Gıda, Sosyal, Yerel Yönetim Politikalar(ı) Kurulu.

Bakanlıklar ayrı bir yay üzerinde, politika kurullarının ötesinde, cumhurbaşkanından daha uzakta. Şimdi sayısı 21 olan bakanlıklar, bu şemaya göre 16 adet.

Bu yapı, sistemde Amerikan public policy-kamu politikası anlayışının benimsendiğini gösteriyor. Buna göre devlette kamu politikalarını belirleyecek olan kadrolar “kurul üyeleri” olarak çalışacaklar; bunların belirlediği politikalar cumhurbaşkanı emri haline gelerek bakanlıklar tarafından uygulanacak. Amerikan yönetimcileri kurulların yapacağı bu işe “policy formulation”diyorlar; politika oluşturma. Şemada bakanlıklara bırakılan iş ise “policy implementation”, politika uygulama.

Yani yeni sistemde akıl ile el-ayak birbirinden ayrılmış bulunuyor."

AYDINLIK

 

Güncellenme Tarihi : 4.8.2018 15:10

İLGİLİ HABERLER