Gündem
  • 12.5.2008 00:36

BAYKAL BAŞBAKAN ERDOĞAN'I ÇOK ŞAŞIRTTI!..

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta 48 milletvekili ile yaptığı toplantıda ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Erdoğan yıllarca "demokrasi araçtır" sözü sebebiyle muhalefetin eleştirilerinin odağı olmuştu ve bu söz sebebiyle başı hayli ağrımıştı.

İşte, Erdoğan milletvekilleri ile yemek yerken AK Parti'nin sol kökenli milletvekillerinden Haluk Özdalga, "Demokrasi araçtır" sözünün teorisyeni ünlü siyaset bilimci Giovanni Sartori'nin "Demokrasi Kuramı" isimli kitabını Deniz Baykal'ın Türkçe'ye çevirdiğini Başbakan'a söylemiş.

Kitap çevirecek kadar iyi mi?

Özdalga'nın bu sözleri Başbakan Erdoğan'ı hayli şaşırtmış. Erdoğan, Özdalga'ya "Yanlışlık olmasın. Baykal'ın İngilizce'si kitap çevirecek kadar iyi mi?" diye sormuş.

Yıllar önce söylediği bu sözlerin yine arkasında olduğunu da yineleyen Erdoğan, "Benim söylemek istediğim şu: Demokrasi de, din de insanların mutluluğu için araçtır" görüşünü ifade etmiş. İtalyan Giovanni Sartori ise siyaset biliminin en ünlü teorisyenlerinden birisi olarak biliniyor. Baykal, Sartori'nin kitabını Ankara İniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyesi iken Türkçe'ye çevirmiş. Sartori, "Demokrasi Kuramı" isimli eserinde demokrasiyi anlamanın yolunun, demokrasinin ne olmadığını anlamaktan geçtiği görüşünü savunuyor. Bunun için de demokrasinin karşısına, totaliterizm, otokrasi, oligarşi gibi yönetim modellerini koyuyor.
 
Bugün

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER