ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, üslerin kullandırılmasıyla ilgili gelişmelerin kamuoyundan gizlendiğini ileri sürerek, hükümetin bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesini istedi. Baykal, "Hükümetin bu konuda bir mahcubiyet içinde olduğu gözüküyor" dedi.
Türkiye'de temaslarda bulunan KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, bugün CHP Genel Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaret etti. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç'un da katıldığı görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Baykal ve Eroğlu, ortak bir açıklama yaptı. Eroğlu'nun Kıbrıs süreciyle ve Türkiye'nin Kıbrıs'la ilişkilerinde ortaya çıkan yeni gelişmelerle ilgili düşünce ve değerlendirmelerini dinlediğini belirten Baykal, yararlı bir görüşme olduğunu söyledi.
"ULUSAL DAVAYI BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ"
Eroğlu ise CHP lideri Baykal'ın Kıbrıs konusuna verdiği önem ve ortaya koyduğu önerilerin kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, "KKTC'de zor günlerin içinden geçiyoruz. Görüşmelerin Ocak ayında yeniden başlayacağı ve Şubat sonuna kadar devam edeceği dikkate alınırsa, elbette anavatandaki hükümet ve ana muhalefet kanadıyla iyi bir diyalog içinde olmak en büyük arzumuzdur" diye konuştu.
Ulusal davayı bundan sonrada birlikte yürütmek ve hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini korurken, işbirliği içinde olmayı istediklerini söyleyen Eroğlu, bu işbirliği içinde KKTC halkının menfaatlerinin korunacağına inandığını dile getirdi. Eroğlu, "KKTC'yi karanlıkta bırakacak bir anlaşma değil, huzur ve güven içinde yaşamasını sağlayacak onurlu bir anlaşmanın ortaya çıkması için gayretler sarf edilecektir" dedi.
Baykal ve Eroğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. "Baykal ile Annan planı konusunda hemfikir misiniz?" şeklindeki soru üzerine Eroğlu, planın içeriği hakkında hem Baykal'ın hem de kendilerinin bazı endişeler taşıdıklarını vurguladı. Bu belgenin, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonuna sığmadığını düşündüğünü dile getiren Eroğlu, müzakerelerle KKTC halkını memnun edecek bir anlaşmaya varılması konusunda Baykal'la aynı görüşleri paylaştıklarını söyledi.
"NE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI NE DE BAŞBAKANLIK BİLGİ VERMİYOR"
Baykal, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'un AK Parti Lideri Erdoğan ve Başbakan Gül'e ilettiği mesaj ve Türkiye'deki üslerin kullandırılmasına izin verileceği konularında kendilerine bilgi verilip verilmediği sorusuna, "Bize ulaşan hiçbir bilgi yok" karşılığını verdi. Irak olaylarıyla ilgili olarak Türkiye'nin üsleri konusunda bir çalışma yapıldığı haberini gazetelerden öğrendiklerini belirten Baykal, bu konuda yeni bir çalışma dönemi başladığının anlaşıldığını ifade etti. Baykal şöyle konuştu:
"Alınan kararlar kamuoyundan gizlenmektedir. Bundan büyük üzüntü duyuyorum. Türkiye'yi, 65 milyonu yakından ilgilendiren fevkalade önemli konular bunlar. Bu konuda ortaya çıkan gelişmelerin Türk kamuoyuna resmen duyurulmasına ihtiyaç var. Ne Dışişleri Bakanlığı, ne Başbakanlık bu konuda hiçbir açıklama yapmamıştır. Bunu hayretle karşılıyorum. Üzüntüyle karşılıyorum. Bu konular TBMM'nin, siyasi partilerin, halkımızın mutlaka öğrenmesi gereken önemde konular. Bu konuda hükümetin bir mahcubiyet içinde olduğu gözüküyor. Hükümet, ne yapmaya karar aldığını, ne gibi gelişmelerin yaşandığını, bu durumun Türkiye için ne gibi yararları ve sakıncaları olacağını en kısa zamanda kamuoyuna duyurmalıdır."
"UMARIM HÜKÜMET KKTC'Yİ DESTEKSİZ BIRAKMAZ"
Baykal, yeni hükümetin, Kıbrıs Türk halkının ekonomik açıdan rahatlatılması yönündeki girişimlerini destekleyip desteklemeyeceği yönündeki soru üzerine, Türkiye'nin KKTC'ye ekonomik açıdan sahip çıkmasını zorunlu kılan bir noktada olunduğuna işaret etti. "KKTC bir kuşatma altındadır. Ambargolar uygulanıyor. Bu uygulamaların bedelini de KKTC'de yaşayan insanlar çekiyorlar" diye konuşan Baykal, şu anda bir müzakereler dönemi yaşandığına dikkat çekerek, bu müzakerelerden Kıbrıs Türk halkını mutlu eden bir sonucun çıkmasını temenni ettiğini söyledi. 28 Şubat'a kadar yeni bir müzakere dönemi yaşanacağını kaydeden Baykal, bu müzakerelerden bir anlaşma çıkmaması halinde Türkiye'nin KKTC'ye çok ciddi bir şekilde destek vermesi ve KKTC'nin ayakta durmasını sağlayacak olanakları harekete geçirmesi gerekeceğini vurguladı. Baykal, "Umarım hükümet bunları değerlendirecektir ve KKTC'yi desteksiz bırakmayacaktır. Bunun çok ağır tarihi sorumluluğu olur. Bu güç dönemde KKTC'ye sahip çıkmak Türkiye'nin sorumluluğudur" şeklinde konuştu.
"KKTC'nin tanınması konusunda girişimleriniz olacak mı?" yönündeki bir soruya Baykal, önce müzakerelerden çıkacak sonucu beklemek gerektiğini ifade etti. Müzakere sonrası tabloda neler gerektiğinin bir Kıbrıs Eylem Planı ile belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Baykal, bu planın içinde Kıbrıs Türk halkına yönelik destekler, KKTC'nin konumu ve dünyada hakkı olan yerini alması için gerekli olan açılımların gerçekleştirilmesi gibi konuların yer alması gerektiğini ifade etti.
"BÜTÜN DÜNYA KKTC'NİN ÜZERİNE GELİYOR"
AK Parti Lideri Erdoğan'ın Eroğlu ile görüşmesinde 'Artık KKTC balık tutmayı öğrenmeli' şeklinde bir ifade kullandığının hatırlatılması üzerine Baykal, KKTC'nin güç günler yaşadığına işaret ederek, şunları söyledi:
"KKTC'de her türlü reforma ihtiyaç olduğu açıktır. Ekonominin yeniden yapılandırılması gerektiği açıktır. Tüm bunları anlıyorum ama şimdi olağanüstü tarihi bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem KKTC'ye mali baskı yapılacak dönem değildir. KKTC'nin bu sıkıntılı süreçte yalnız bırakılacağı dönem değildir. Zaten bütün dünya üzerine gelmiş, herkes her türlü baskıyı, kuşatmayı yapmış. Teslim almaya çalışıyorlar KKTC'yi. Bu ortamda ona hayat vermek, güç vermek, destek vermek bizim sorumluluğumuzdur."
KKTC Başbakanı Eroğlu ise olayın yanlış anlaşılmamasını isteyerek, Başbakan Abdullah Gül'ün, hükümetin verdiği taahhütleri yerine getirme gayreti içinde olacağını kendilerine söylediğini ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:58