
BAZ İSTASYONLARININ ÇOK OLMASI DEĞİL AZ OLMASI, İNSAN SAĞLI AÇISINDAN DAHA BÜYÜK BİR TEHLİKE OLUŞTURUR
OSMAN KOÇAK
HATAY - Telekomünikasyon Kurumu Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, baz istasyonlarının çok olmasının değil az olmasının insan sağlığı açısından daha büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve MOBİSAT işbirliğiyle düzenlenen "Hatay İl Merkezinde Yapılan Elektromanyetik Ölçümler ve Kayıt Dışı GSM Mobil Telefonlar" konulu panel, Antakya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panelde konuşan Telekomünikasyon Kurumu Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, internetle ilgili kurumlarının iki alt birimi çok eleştirildiğini belirterek, "Bunlardan biri İnternet Başkanlığı, diğeri ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı. İnternet Başkanlığı'nın faaliyetleri sansür
olarak nitelendirilmeyi başlandı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığımız da telekulak gibi haksız bir suçlamayla karşı karşıya kaldı. İnternet teknolojinin de önünde çok hızlı gelişen bir alan. Bu nedenle bu gelişmeler karşısında yeni kurallar koymada sadece biz değil, bütün dünya güçlük çekiyor. İnternet ortamında gelişen çocuk pornosu, fuhuş ve kumar oyunlarına karşı sürdürülen mücadele Avrupa Birliği ülkelerinde de sürdürülüyor" dedi.
Baz istasyonlarının sadece Türkiye'de değil bütün dünya genelinde kullanıldığını hatırlatan Acarer, Türkiye'deki baz istasyonları değerlerinin Almanya'daki değerlerden dört kat daha düşük olduğunu kaydetti. Antakya'da yapılan ölçümlerde kirliliğin en yoğun olduğu yerlerin baz istasyonları değil, radyo ve televizyon vericilerinin bulunduğu alanlar olarak saptandığını vurgulayan Acarer şunları söyledi:
"Radyo ve televizyon vericileri baz istasyonlarından çok daha tehlikelidir. Asıl bu konuda bir tedbir alınmalıdır. Ayrıca baz istasyonlarının çokluğu değil azlığı daha tehlikelidir. Çünkü cep telefonundan arama yapılırken, makineler şebekeye ulaşmak için bir enerji harcarlar. Eğer baz istasyonu uzak bir yerde ise açığa çıkan bu enerji fazlalaşır. Bu da cep telefonlarını insan sağlığı için daha tehlikeli bir hale getirir. İşte bu nedenle baz istasyonları daha fazla olmalıdır."
Türkiye'de ikinci el cep telefonu piyasasının gelişmediğini vurgulayan Acarer, "Avrupa'da insanlar bir cep telefonu makinesini 3 yıl kullanabiliyorlarken, Türkiye'de bu süre 17 ay olarak ortaya çıkıyor. Bu sürenin bizde kısa olmasının nedeni ikinci el sektörünün ve bakım merkezlerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Türkiye'de son 3 yılda kayıt altına alınan telefon sayısı 68 milyondur. Bugünkü kayıtlı toplam telefon sayısı 94 milyon iken, bu telefonların ülke ekonomisine girdisi 13 milyar dolardır"
dedi.
Başkanlığını Telekomünikasyon Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey'in yaptığı panelde, Doç. Dr. Mustafa Alkan, Hatay Çevre Orman İl Müdürü Bilal Doğan, MOBİSAT Genel Başkanı Murat Dursun, Türkcell İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Avca İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık ve Vodafone Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Köksaldı da birer konuşma yaptı.