BDDK BAŞKANI: ANLAŞMAYLA YAPI VE KREDİ BANKASINDAKİ SORUN ÇÖZÜLDÜ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, Çukurova Grubu ile kurum arasında varılan anlaşmayla, Pamukbank'ın yanı sıra Yapı Kredi'deki ortaklık sorununun da çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
Akçakoca düzenlediği basın toplantısında, Çukurova Grubu ile BDDK grubu arasında bir süredir yürütülen görüşmelerin sonuçlarını açıkladı.
Akçakoca, anlaşmayla hukuki süreci karmaşıklaşan Pamukbank'ın sorununun çözümlenmesinin yanında, bu soruna bağlı ortaya çıkan Yapı ve Kredi'nin ortaklık sorununun da çözümünün öngörüldüğünü kaydetti.
Kamuyu ek maliyet getirmemeyi, tahsilat imkanı yaratarak fona maddi katkının artmasını hedeflediklerini açıklayan Akçakoca, şöyle devam etti:
''Anlaşmanın sonucunda Danıştay kararları kesinleşinceye kadar Pamukbank'ın eski sahiplerine iadesi suretiyle sektöre tehlikeli bir mayın gibi bırakılması önlendi. Pamukbank'ın 5 katrilyon liralık mevduatı olduğu gözününde bulundurulursa, kısmen de olsa bu mevduata hücum önlendi. Bunun sonucu olarak Merkez Bankası'nın likidite sorununa girmemesi sağlandı. Hepsinden önemlisi ödemeler sisteminde ciddi bir soruna yol açmaması bu olayın tsunami etkisi yapmaması amaçlandı.''
YAPI KREDİ'DE DURUM
Pamukbank'taki bu olası tehlikeler önlenirken, Yapı ve Kredi'deki Bankalar Kanunu'ndan kaynaklanan ortaklık sorununun da çözümlenmiş olduğunu bildiren Akçakoca, Çukurova Grubu'nun Yapı Kredi'deki ortaklık haklarının, temmettü hariç, TMSF'de kalmaya devam edeceğini bildirdi. Akçakoca, şöyle devam etti:
''Gruba, Yapı Kredi'den hisselerinin satıp çıkması için 2 yıl süre verildi. Sürenin bitimine 3 ay kala hisseler satılmamışsa ve de konusunda uzman yatırım bankası tayin edilememişse, TMSF tarafından, halka arz konusunda bir yatırım bankası atanacak.
Bu bu süre içinde Yapı Kredi, profesyonel bir ekip tarafından profesyonelce yönetilecek, değerinin artması sağlanacak. Daha da önemlisi, bu sürede sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 10'un altına düşmemesi sağlanacak. Türkiye'de yeterli sermayenin bulanmasını çok önemli olduğu bir ortamda bu hususun önemi açıktır. ''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:16