BEYAZ ENERJİ DAVASI SANIKLARININ 'ÇETE' SUÇUNDAN BERAATLERİ İSTENDİ
KAYNAK : Haber Vitrini
HİLAL ÖZTÜRK
ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda ihale yolsuzluklarına yönelik yürütülen 'Beyaz Enerji' operasyonu sonunda açılan davanın bugünkü duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı.
Beyaz Enerji davası sanıklarının 'çete' suçundan beraatleri istenirken, 'rüşvet almak, vermek, rüşvet vermeye eksik teşebbüs', 'görevi ihmal', 'görevi kötüye kullanmak' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından 15 sanığın 3 ay ile 21 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi. Davanın 5 işadamı sanığının ise rüşvet olarak verdikleri paranın 15 misli oranında yaklaşık 1 milyon 300'er bin dolar para cezasına mahkum edilmeleri istendi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına 18 sanık avukatlarıyla birlikte katıldı. Duruşmada savcı Kürşat Kayral, davanın esasına ilişkin görüşünü açıkladı. Savcı Kayral, Beyaz Enerji davası sanıklarının çete oluşturduğuna ilişkin kesin ve inandırıcı delil elde edilmediği gerekçesiyle bu suçtan beraatlerine karar verilmesini istedi. Savcı Kayral, sanıkların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TEAŞ içinde ihalelere fesat karıştırma, rüşvet alma, rüşvet verme, rüşvet vermeye eksik teşebbüs, görevi kötüye kullanmak ve görevi ihmal suçlarından cezalandırılmalarını talep etti. Savcı Kayral, TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve eski Genel Müdür Yardımcısı Ünal Peker hakkında 6 yıl 10 aydan 21 yıla kadar, TEAŞ eski Yönetim Kurulu üyesi ve Devlet Eski Bakanı Birsel Sönmez hakkında 6 yıl 1 aydan 19 yıla kadar, Enerji Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, TEAŞ bürokratları Hasan Hüseyin Çoğalan, Osman İlhan ve Yavuz Gürsoy hakkında 2 yıl 6 aydan 9 yıla kadar hapis cezaları istendi. Sanıklardan işadamları Mustafa Gecek, Tanju Tugal, Nuri Karadeniz, Erhan Aygün ve Ahmet Araçman haklarında verdikleri rüşvet tutarının 15 katı olarak yaklaşık 1 milyon 300'er bin dolar para cezası verilmesini istedi. Sanıklardan Mehmet Vehbi Bilgin, Önder Karaduman, Mustafa Kemal Kılıçarslan ve Murat Yılmazer haklarında ise tüm suçlardan beraat talep edildi.
Savcı Kayral, sanıkların görevlerini yaparken menfaat temin ettiklerini iddia etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki ihalelerin firma sahiplerinden alınan yüklü miktarlardaki rüşvetler karşılığı yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak bu firmalara verildiğini belirten Savcı Kayral, yapılan işlemlerin şartnamelere ve sözleşmelere aykırı olduğunu bildirdi. Savcı Kayral, TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi'nin eski Genel Müdür Yardımcısı Ünal Peker ve Yönetim Kurulu eski üyesi olan Birsel Sönmez'in Demir Elektrik Firması'nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yamula Barajı ihalesini alıp firmanın TEAŞ ile yapılan enerji satış anlaşmasının TEAŞ Yönetim Kurulu'nca imzalanmasından önce şirket aleyhine yapılabilecek değişikliklerin engellenmesi ve şirketin menfaatlerine uygun şekilde imzalanması ile işlemin hızlandırılması için sanık Birsel Sönmez'in 200 bin dolar rüşvet aldığı, sanık Muzaffer Selvi'nin ise 190 bin Dolar, sanık Ünal Peker'in de 15 bin dolar rüşvet aldığı tespitini bildirdi.
Savcı Kayral, esas hakkındaki mütaalasında ayrıca Beyaz Enerji dosyasıyla birleşen TEAŞ, Aktaş ve Kayseri Elektrik hakkındaki mahsuplaşma yolsuzluğuna ilişkin görüşlerini aktardı. Yapılan sözleşmelere göre her yılın son gününü takip eden 30 gün içinde tarafların biraraya gelip şirketin elektrik enerji satışından elde ettiği hasılattan yıl içinde Türkiye Elektrik Kurumu'na bedeli düşmesi ile hangi tarafın ne kadar alacaklı veya borçlu olduğunun saptanması gerektiği, yani mahsuplaşma yapılacağını bildiren Savcı Kayral, sözkonusu mahsuplaşmaların gerçekleşmediğini bildirdi. Kayral, belirlenen eylemlerin 1999 yılı ile 2000 yılına kadar devam eder nitelikte olduğu, bu nedenle eylemlerde 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen bazı suçları kapsayan 4616 sayılı Şartla Salıverme Yasası'nın hükümlerinin uygulanma imkanının bulunmadığını da ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:09