Gündem
  • 27.2.2024 10:37

Biden ateşkes için net tarihi verdi

Başkan Joe Biden, İsrail-Hamas çatışmasında "önümüzdeki Pazartesi"ye kadar ateşkes sağlanmasını umduğunu söyledi.

Biden, komedyen Seth Meyers ile Pazartesi günü New York'ta bir dondurma dükkanında sahneye çıktığında ateşkesin ne zaman başlayabileceği sorulduğunda, "Umarım hafta sonu başından, yani hafta sonu sonundan önce" dedi. “Ulusal güvenlik danışmanım bana yaklaştığımızı söyledi. Yaklaştık, henüz bitmedi. Ve umudum önümüzdeki pazartesiye kadar ateşkese sahip olmamızdır” diye ekledi Biden.

Pazartesi günü erken saatlerde CNN, Hamas'ın rehine anlaşması müzakerelerindeki bazı önemli taleplerden geri adım attığını ve İsrail'in kendi tutumunun "sanrısal" olduğu yönündeki suçlamalarının ardından Gazze'deki çatışmalara ara verdiğini ve müzakereci tarafları anlaşmayı durdurabilecek bir ilk anlaşmaya yaklaştırdığını bildirdi. Tartışmalara aşina iki kaynağa göre, çatışmalar sırasında bir grup İsrailli rehinenin serbest bırakıldığı görüldü.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Cuma günü Paris'te ABD, Mısır, İsrail istihbarat şefleri ve İsrail istihbarat şefleri arasında gerçekleşen toplantının ardından CNN'e verdiği demeçte, "Hamas'ın İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi ve savaşın sona erdirilmesi konusunda ısrar etmesi açısından büyük engeller çözüldü" dedi. katar başbakanı.

Yetkili, "Hamas'ın serbest bırakılması gereken Filistinlilerin (tutukluların) sayısıyla ilgili gereksinimleri reddedildi" diye ekledi.

Tartışmalara aşina olan diplomatik bir kaynak, Hamas'ın anlaşmanın ilk aşamasına ilişkin anlaşma öncesinde pozisyonunu yumuşattığını doğruladı. Ancak daha sonra Hamas'ın İsrail ordusundaki erkek rehineleri serbest bırakması ve savaşın sona ermesi gibi karmaşık konuların tartışılmasıyla daha zorlu engellerin ortaya çıkması bekleniyor.

 

Tartışmalara katılanlar, anlaşmanın muhtemelen birden fazla aşamada uygulanacağını ve ilk anlaşma yapıldıktan sonra aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu bir grup İsrailli rehinenin serbest bırakılmasıyla altı hafta kadar sürecek bir ateşkese yol açabileceğini söyledi. Hamas'ın başlangıçta talep ettiğinden daha az sayıda Filistinli mahkum karşılığında hasta ve hasta.

İkinci aşamada ise tartışmaların daha da karmaşık hale gelmesi bekleniyor.

Ateşkes sırasında, rehine olan İsrail askerlerinin serbest bırakılması, daha uzun hapis cezalarına çarptırılan Filistinli mahkumlar, IDF güçlerinin geri çekilmesi ve sözde "ertesi gün" denilen konuların yanı sıra savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesi gibi daha hassas konular üzerinde müzakereler gerçekleştirilecek. .

İsrailli liderler Refah'a askeri saldırı başlatmayı planladıklarını açıkça belirtirken, Hamas daha önceki bir teklifinde "askeri operasyonların karşılıklı olarak durdurulmasının devamı için gerekli şartları" tartışmak üzere ikinci bir aşamayı kullanmak istediklerini belirtmişti.

Cuma günü Paris'te bir araya gelen ülkelerden gelen ekipler, Cuma günü tartışılan genel konuların daha ince noktalarını tartışmak üzere Pazartesi günü Doha'da bir araya geliyorlardı; bu da bir ilerleme işaretidir.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller Pazartesi günü yaptığı açıklamada, rehineleri serbest bırakmak ve geçici bir ateşkes sağlamak için bir anlaşmaya varmak amacıyla "hafta sonu ve son birkaç günde bu görüşmelerde ilerleme kaydettik" dedi.

Miller, bir departman brifinginde, "Bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanmaya devam ediyoruz ve bunun peşinden gitmeye devam edeceğiz" dedi.

Miller, Hamas'ın "Filistin halkını gerçekten önemsiyorsa, masadaki anlaşmayı kabul etmeleri gerektiğini çünkü bu Filistin halkının acılarını büyük ölçüde hafifletecek" diye ekledi.

Pazar günü, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, tartışılan şartların ayrıntılarını vermeyi reddetti ancak Cuma günkü Paris'teki toplantının "dördü arasında geçici ateşkes için bir rehine anlaşmasının temel hatlarının nasıl görüneceği konusunda bir anlayışa" yol açtığını söyledi.

Sullivan, CNN'e şöyle konuştu: "Katar ve Mısır'ın Hamas'la dolaylı görüşmeler yapması gerekecek çünkü sonuçta rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmak zorunda kalacaklar." "Bu çalışma sürüyor. Ve umuyoruz ki önümüzdeki günlerde bu konuda gerçekten kesin ve nihai bir anlaşmaya varılabilecek bir noktaya gelebiliriz. Ancak bekleyip görmemiz gerekecek."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Pazar günü görüşmelerin gidişatı konusunda son birkaç haftaya göre daha az umursamaz olmasının ardından İsrail, Pazartesi günü Doha'ya bir ekip göndereceğini doğruladı.

Netanyahu Fox News'te Hamas hakkında "Onların gerçeğe dönüşmesi gerekiyor" dedi. “Ve bence eğer durum böyleyse, kesinlikle istediğimiz ve benim de istediğim bir anlaşmaya varabileceğiz.

Netanyahu, Gazze'de kalan ve aralarında artık hayatta olmadığına inanılan pek çok kişinin cesetlerinin de bulunduğu 130'dan fazla rehinenin serbest bırakılması için İsrail kamuoyundan gelen yoğun baskıyla karşı karşıya.

Güç durumdaki başbakan ayrıca, İsrail ordusunun Refah'a girmesini emretmeyi planladığını yineledi; ABD, burada yoğunlaşan ve çoğu kuzeydeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin güvenliğini dikkate alan kesin bir plan olmadan buna karşı çıktığı konusunda uyardı. .

Rehine anlaşması olsa da olmasa da Netanyahu, CBS News'e "Bunu yine de yapacağız" dedi, çünkü "hedefimiz tam zafer."

Netanyahu, "Hamas'ın son kalesini de onunla ilgilenmeden terk edemeyiz" dedi.

ABD Başkanı Biden'dan son dakika ateşkes açıklaması! Tarih verdi

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinde önemli bir aşama kaydedildiğini belirterek, "Pazartesi'ye kadar bir ateşkes sağlanmasını umuyorum" dedi.

İsrail'in, Filistin ve Gazze Şeridi'nde süren katliam saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ederken ABD Başkanı Joe Biden'dan çarpıcı bir ateşkes açıklaması geldi.

BİDEN: PAZARTESİ'YE KADAR ATEŞKES SAĞLANMASINI UMUYORUM

Başkan Biden, İsrail ve Hamas'ın mevcut ateşkes görüşmelerinde önemli bir aşama kaydettiklerini duyurdu. Biden, "Pazartesi'ye kadar İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmasını umuyorum" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 27.2.2024 10:42

İLGİLİ HABERLER