Dünya
  • 18.4.2024 10:17

Biden : Trump orduyu yönetemez benim amcamı yamyamlar yedi

Biden, Trump'ın orduyu yönetmeye uygun olmadığını söyleyerek amcasının İkinci Dünya Savaşı'ndaki ölümüne ilişkin ayrıntı verdi..ABD Başkanı Joe Biden, amcası Ambrose Finnegan'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti.

Başkan Joe Biden Çarşamba günü amcasının İkinci Dünya Savaşı'ndaki ölümüyle ilgili önemli ayrıntıları yanlış aktardı, amcasının savaş zamanı hizmetini onurlandırdı ve Donald Trump'ın başkomutan olarak hizmet etmeye layık olmadığını söyledi.

Biden, Pittsburgh'dayken amcası 2. Teğmen Ambrose J. Finnegan Jr. hakkında konuştu ve Trump'ın başkan olduğu dönemde ölen askerlere "enayiler" ve "kaybedenler" dediği yönündeki haberlerle bir tezat oluşturmayı amaçladı.

Biden, Biden'ın annesinin kardeşi Finnegan'ın "Yeni Gine'de vurulduğunu" söyledi. Başkan, Finnegan'ın cesedinin hiçbir zaman bulunamadığını ve bölgede "bir sürü yamyam bulunduğunu" söyledi. Günün erken saatlerinde Scranton'daki anma törenine uğradıktan sonra hikayenin bir versiyonunu aktaran Biden, ayrıntılar konusunda yetersiz kaldı.

Biden, Scranton'da amcasının adını taşıyan savaş anıtını ziyaret ettikten sonra gazetecilere konuştu.

Amcasının Bosie olarak da anıldığını söyleyen Biden, "Tek motorlu uçakları, savaş bölgeleri üzerinde keşif amacıyla uçuruyordu." dedi.

Joe Biden, savaş kahramanı amcasının, İkinci Dünya Savaşı'nda uçağının Papua Yeni Gine üzerinde düşmesinin ardından et yiyen vahşiler arasında korkunç bir sonla karşılaşmış olabileceğini öne sürdü.

Başkan, 1940'larda amcası Ambrose J. Finnegan'ın uçağının düştüğü bölgede "o zamanlar çok sayıda yamyam" bulunduğunu ve kalıntılarının hiçbir zaman bulunamadığını söyledi.

Ancak Biden'ın açıklaması, uçağın kendi deyimiyle 'düşürülmediğini' gösteren Pentagon kayıtlarıyla çelişiyordu .

Kendi Savunma Bakanlığı'na göre bu, 14 Mayıs 1944'te motor arızası yaşayan ve Papua Yeni Gine açıklarında okyanusa düşen bir 'kurye' uçuşuydu. Amcası pilottan çok yolcuydu. 

Biden , ailesi tarafından 'Bosie Amca' olarak bilinen akrabasının adını taşıyan bir savaş anıtını ziyaret ettiği Pensilvanya Scranton'a yaptığı gezide 'yamyam' yorumlarını yaptı .

Başkan şunları söyledi: '(O) o zamanlar yamyamların çok olduğu bir bölgede vuruldu. Cesedi asla bulunamadı.

'Ama ben oradayken hükümet geri döndü ve kontrol edip uçağın parçalarını ve benzerlerini buldular.'

Oğluyla ilgili anısı tekrar canlandı

Biden, daha önceki bir açıklamasında, beyin kanseri sebebiyle hayatını kaybeden oğlu Beau Biden'ın Irak'ta savaşırken öldüğünü söylemişti.

Söz konusu oğlundan da bahseden Biden, şunları ifade etti:

Daha sonra oğlum 1 yıllığına Irak'a gitmek için gönüllü oldu. Dördüncü aşama glioblastoma (kötü huylu beyin tümörü) ile geri döndü.

Onlar da çoğunuz gibi hayatlarını riske attı. Bu ülke için canlarını veren insanları biliyorsunuz. Onlar kahramanlar.

Resmi kayıtların söylediği

Resmi kayıtlara göre Biden'ın amcası Finnegan'ın Yeni Gine'ye giden A-20 Havoc uçağı, "bilinmeyen nedenlerle" adanın açıklarında okyanusa inmek zorunda kaldı.

Üç kişi, batan enkazdan çıkmayı başaramadı ve kayboldu. Ertesi gün havadan yapılan aramada kayıp uçaktan ve mürettebattan hiçbir iz bulunamadı. Rapora göre bir mürettebat üyesi, kazadan sağ kurtuldu.

ABD basını, bölgede belgelenen yamyamlığın 20. yüzyılın ortalarına ait olduğunu aktardı.

Güncellenme Tarihi : 18.4.2024 10:26

İLGİLİ HABERLER