Gündem
  • 6.7.2023 11:00

Bilim adamları uyardı.. Çatlak büyüyor Afrika ikiye ayrılacak

Bilim adamları Afrika'nın İKİ'ye bölündüğü konusunda uyarıyorlar: Kıtanın güneydoğusunda ortaya çıkan 2.000 millik çatlak her yıl bir inç genişliyor.Bilim insanları, şu anda çöl ve volkanik bir bölge olan Afrika'nın en sıcak ülkelerinden biri olan Etiyopya'nın bundan bir süre sonra  denize dönüşeceğini belirledi.


Büyük bir yarık Afrika'yı ikiye bölebilir ve Dünya'nın altıncı okyanusunu oluşturabilir.Yeni bir çalışma, gezegenimizin çekirdeğinden gelen aşırı ısınmış kayaların Afrika kıtasını çatlattığını buldu.
Afrika'nın ikiye bölünmesiyle Güneydoğu kıyılarındaki ülkeler, Etiyopya'dan Mozambik'e kadar tamamen yeni bir deniz oluşturarak dev bir ada haline gelecek.


Doğu Afrika Yarığı en az 22 milyon yıl önce oluştu, ancak son birkaç on yılda hızla büyümeye ve genişlemeye başladı.
2005'te Etiyopya çöllerinde yüzeye çıkan çatlak yılda bir inç hızla genişliyor. 


Bu çatlaklar birbirinden uzaklaşan iki tektonik plakanın sonucunda oluştu. Ancak hala bunun nedeni tam olarak anlaşılamadı.
Bu ay yayınlanan yeni bir çalışma, gezegenimizin çekirdeğinden çıkan devasa bir aşırı ısınmış kaya fışkırmasının yarığı ilerlettiğini ortaya çıkardı.Bu ilerleme sürdüğünde Afrika ikiye ayrılacak  Somali ve Etiyopya, Kenya ve Tanzanya'nın yarısı yeni bir kıta oluşturacak.

Santa Barbara'daki California Üniversitesi'nden bir profesör olan Ken Macdonald, DailyMail.com'a şunları söyledi: "Bilmediğimiz şey, bu yarılmanın mevcut hızında devam edip sonunda Kızıldeniz gibi bir okyanus havzasını açıp açmayacağı ve sonra daha sonra Atlantik Okyanusu'nun küçük bir versiyonu gibi çok daha büyük bir şeye sebep olup olmayacağı.. Bu çatlağın hangi hızda süreceğini de hesaplayamıyoruz. Beklemediğimiz hızda sürerse Afrika yakın bir zamanda iki ayrı kıtaya dönüşebilir.



2005 yılında ortaya çıkan 35 millik bir çatlak, şimdiden Etiyopya yakınlarında yeni bir denizin işaretlerini gösteriyor.
Macdonald, EARS'ın gelecekte daha fazla çatlağa neden olacağına inandığını söyledi. 

Jeolog David Adede, yerel bir yayın kuruluşu olan Daily Nation'a, çatlağın volkanik külle dolu olduğuna inandığını, ancak şiddetli yağmurların malzemeyi alıp götürerek çatlağı açığa çıkardığını söyledi. Ancak yerel halk bunun aniden ve hızlı olduğunu söyledi - bazıları yerin sarsıldığını hissettiğini bildirdi.

Araştırmaya göre ayrılmanın olacağı yer, Etiyopya Afar bölgesi. Burası, yüzeye çıkan kükürtlü sularıyla rengarenk oluşumlarıyla biliniyor. Bölge, aynı zamanda aktif yanardağların da izlenebileceği bir alan. Bilim insanları, işte bu bölgede volkanik hareketler sonucu yarılmanın başladığını belirledi. Oluşan yarığın uzunluğu 56 kilometreye ulaştı. Çalışmayı yürüten İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nden Profesör Christopher Moore, bu bölgenin dünyada kıtasal çatlağın izlenebileceği tek yer olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, EARS'ın büyüdüğüne inanıyor çünkü iki tektonik levha birbirinden uzaklaşıyor - doğuda Somali levhası ve batıda Nubian levhası.
İki tektonik plakanın hareketi, EARS'ın yılda birkaç milimetre hareket ettiğini bulan Hollanda'daki Delft Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 2004 yılında gözlemlendi.

EARS, kuzeyde Aden Körfezi'nden güneyde Zimbabve'ye kadar uzanır ve bir dizi derin vadi, sarp kayalık ve volkanik zirvelerden oluşur.
Jeolojik özellik, Dünya'nın kabuğunun kademeli olarak ayrıldığı, devam eden bir kıtasal riftleşme sürecidir.
Londra Jeoloji Derneği'ne göre, muhtemelen astenosferden - Dünya'nın mantosunun daha sıcak, daha zayıf, üst kısmı - Kenya ve Etiyopya arasında akan ısı nedeniyle oluşmuştur.
Ve Virginia Tech'in yeni çalışması bu spekülasyonu doğrulamış görünüyor.
 

Güncellenme Tarihi : 6.7.2023 10:48

İLGİLİ HABERLER