Hükümet, yoksulluğu Bangladeş modeliyle yenecek. Yoksulbank projesi önce Diyarbakır'da başlayacak. Fakirlere faizsiz-kefilsiz tahsis edilecek ilk 'mikro kredi' mayıs ayında verilecek.
AK Parti Hükümeti'nin seçim beyannamesi ve hükümet programıyla sözünü verdiği yoksulluğu önleme projesi, Diyarbakır'da başlıyor. Proje, yoksullukla mücadele konusunda Amerika dahil 81 ülkeye bilgi ihraç eden Bengladeş'ın teknik desteği ile uygulanacak. Proje kapsamında ilk 'mikro kredi'nin mayıs ayında açılması hedefleniyor. Kredinin öncelikle kadınlara verilmesi planlanıyor. Krediyi verecek bir 'yoksul bankası'nın kurulması için çalışma yapılırken; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da harekete geçti. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine, 'mikro kredi' uygulamasının ilk gerçekleştirildiği ülke olan Bengladeş'e giden Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, Türkiye'ye döndü. Bengladeş'te yoksulluğu önlemek için 27 dolar sermaye ile kurulan ve şu anda 4 milyar dolarlık sermayesi olan Grammenbank'ın (Köylü Bankası) kurucusu Prof. Dr. Muhammet Yusuf ve üst düzey yöneticileri ile görüşen Akgül, sistemi Türkiye'de de uygulamak istediklerini bildirdi. Akgül, banka yönetimi ile anlaşmaya vardı. Akgül'ün verdiği bilgiye göre, Bangladeş'ten üst düzey bir heyet Mart ayı başında Türkiye'ye gelecek ve Diyarbakır'a gidecek. Heyet burada yoksulların yoğun olarak yaşadığı semtlerde incelemeler yapacak, yoksul profilini çıkaracak, en yoksulu seçme yöntemini belirleyecek, buna göre kredi sistemini oluşturacak. Bu yoksullara ne kadar kredi verileceğini, hangi şartlarda verileceğini de saptayacak heyet, sistemi teorik olarak kurduktan sonra Türkiye'den ayrılacak.
BDDK çalışmaya başladı
Kredi sistemini ilk etapta, Akgül'ün başkanlığını yaptığı Türkiye İsrafı Önleme Vakfı başlatacak. Bu vakfın koyacağı 5 bin dolarlık parayla başlatılacak sistem için Türkiye'de kısa bir süre içinde bir banka kurulması da planlanıyor. BDDK, bankanın hukuki altyapısını belirlemek için çalışma başlatırken; başlangıç sermayesi için kaynak bulunması arayışları da sürdürülüyor.
Evin yeni patronu kadın olacak
'Her insanın mutlaka bir yeteneği, iyi yaptığı bir iş vardır' görüşünden hareket eden sistem uyarınca, önce en yoksul belirlenerek, gereken sermaye hiçbir kefil ve garanti aranmadan faizsiz olarak verilecek. Kredi, kadınlara açılacak. Yani kadın patron olacak. Sözgelimi ailede kadın ya da erkek çok iyi köfte yapmayı biliyorsa, o köfteyi yapıp satması için gerekli olan tüp, ızgara, köfte malzemeleri için gereken para mikro kredi ile kendisine verilecek. Aile o köfteyi yapıp satarak, sağladığı kazancın küçük bir bölümü ile ana para ödemesini yapacak, kalanı kendi geçimini sağlayacak, eğer daha kalıyorsa işini büyütmekte de kullanacak.
akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:21