Yaşam
  • 12.3.2006 01:58

BİR BU EKSİKTİ!.. VAJİNA EGSERSİZİ

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev sorunu vajinismus. Şimdi bu sorunu yaşayan kadınların tedavi seçeneklerine bir yenisi eklendi. Psikoterapi gibi yöntemlerle sorunun üstesinden gelemeyen kadınlara, başka hastalıkların tedavisinde yıllardır kullanılan ve güvenilirliği kanıtlanan fizik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlandı. Memorial Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinde EMG biofeedback, ultrason, TENS gibi yöntemlerle, cinsel ilişkiye izin vermeyen vajina kaslarının gevşemesi ve kasılması öğretiliyor. Klinikte, altı kadın, yıllar süren bu sorunlarının üstesinden gelmeyi başardı.

Vajinismus sorunu olan kadınlar cinsel ilişki sırasında, vajina kaslarının aşırı gerginliği nedeniyle ağrı çeker. Hatta kaslar cinsel birleşmeye izin vermez. Vajina kaslarını istemdışı kasan kadın, olası ağrıdan kendini korur.

Vajinismus hastaları, genellikle genital, vajinal veya karın bölgesinde ağrı olacak diye cinsel ilişkiye girmekten korkarlar. Sorun bazı kadınlarda o kadar büyüktür ki, tampon kullanamaz, jinekolojik muayene olamaz.

Bu kadınların ortak özelliği, cinsel ilişkiden aşırı derece korkmaları. Korkunun nedenleri hepsinde farklı. Bazıları cinsel ilişki, üreme yolları ve fonksiyonlarından habersizler.

Kiminde ise cinsel ilişkiyle ilgili yanlış inanışlar var. Ahlakdışı, ağrılı, çirkin ve iğrenç olduğunu düşünürler.

Aile içi cinsel taciz, tecavüz, şiddet veya diğer travmalara maruz kalanlarda da bu durum görülebilir. Bilinçsiz kasılan vajinal kaslarla kadın kendini korumaya çalışır.

ÖNCE TEŞHİS EDİLMELİ

Yöntemi uygulayan Memorial Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Dr. Rıza Nejat, tedaviden yararlanmak isteyenlerin öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının muayenesinden geçmesi ve vajinismus tanısı konması gerektiğini söylüyor:

"Biz ortada bir patoloji yoksa, sadece istemdışı kasılma söz konusuysa devreye giriyoruz. Ağrılı birleşme denilen ve benzer nedenlerden kaynaklanan sorunun tedavisinde de aynı yöntemleri uyguluyoruz. Bizim yaptığımız ürojinekolojik fizik tedavidir."

Aldığı vajinismus tanısından sonra kliniğe gelen hastanın eklemleri ve kasları inceleniyor. Daha sonra gevşeme yöntemleri görsel ve işitsel olarak, aletlerin yardımıyla gösteriliyor. Hasta kaslarını kastıkça elektrotlar algılıyor ve cihazın ekranında değişimler oluyor. Hasta ekranı takip ederek, kasını önce tanıyor, sonra nasıl kasıldığını, kasıldığında ne olduğunu anlıyor.

Ayrıca idrar kaçırmanın önüne geçmek için de kullanılan Kegel egzersizleri öğretiliyor. Böylece hasta EMG biofeeedback ile vajina kaslarını gevşetmeyi, Kegel egzersizleriyle de kasmayı öğreniyor. Kaslarına hakim oluyor. Cinsel birleşmede bilinçdışı gelişen kasılmayı kontrol altına alıyor.

KASLARA HAKİM OLMA

Ayrıca ağrı ve spazm varsa ağrı kesici akımlar ve kan dolaşımını artırmak için ultrason tedavisi uygulanıyor. Ultrasonda ses dalgalarıyla kas gevşetiliyor. Pelvis bölgesindeki kan akımı artırılınca, ağrı azalıyor. TENS denilen yöntemle deri üzerine elektrik verilerek sinir uyarımı yapılıyor.

Nejat, yöntemle ilgili şunları söylüyor: "Görsel olarak kasın gevşediğinin görülmesi, öğrenilmesi, birinin, ’böyle yap, şöyle yap’ demesinden farklı. Tedaviyle refleks kasılmayı, istemli kasılmaya dönüştürüyoruz. Uygulamalarımızın literatürde yeri var ve konuyla ilgili bazı yurtdışı yayınlar da bulunuyor."

TEDAVİDE SEKS YASAK

Tedavi ettikleri hastalarının çoğunun psikoterapi gördüğünü anlatan Dr. Nejat "Hastaya sadece cinsel ilişkinin kötü olmadığını anlatmakla, ’kasını gevşet’ demekle hastanın kası kolay kolay gevşetilemiyor. Aslında evlilikten sona cinsel ilişkinin kötü olmadığını da biliyorlar. Yine de tüm bunlar sorunu aşmalarına, kaslarının istemdışı kasılmasını önlemeye yetmeyebiliyor" diyor.

Tedavi boyunca cinsel ilişkiye izin verilmiyor. Gevşeme yeteneği kazanıldıktan sonra ilişkiye girilebiliyor.

OLAY 1

Eşim yanımda olsaydı tedavi daha çabuk biterdi

25 yaşındayım ve 4 yıllık evliyiz. İlk cinsel ilişkiden hep korktum. Çok zor ve acı olduğunu düşündüm. Aslında kocamı seviyorum. Sevişiyor ve boşalıyorduk. Sadece birleşme olmuyordu. İçime girmeye çalıştığında vücudum parça parça olacak, öleceğim sanıyordum. Eşim çok anlayışlıydı. Sorun bendeydi. Sıkılıyordum, strese giriyordum. Artık, böyle gitmez kesin ayrılırız diye düşünüyordum. Yakınlarımız çocuk sormaya başladı. Biz de çocuk sahibi olmayı arzuluyorduk. Yaşadığımız şehirden İstanbul’a vajinismus tedavisi olmak üzere geldim.

Bir yakınımı hastanede ziyaret sırasında tesadüfen bu yeni yöntemden haberim oldu. 20 seans tedavi gördüm. Eşim İstanbul’a gelmemişti. Benimle olsaydı daha çabuk biterdi. Şimdi hiçbir sorun kalmadı. Gayet rahat birleşiyoruz.

OLAY 2

Ameliyatla kızlık zarımı deldirdim, işe yaramadı

Eşimle flört ederek, severek evlendim. 22 yaşında ve üç yıllık evliyim. Bu süre içinde çok denememize rağmen bir kez olsun cinsel ilişki kuramadık. İçimde inanılmaz bir korku vardı. Belki yararı olur diye ameliyatla kızlık zarını deldirdim. İşe yaramadı. Tedavi için randevu aldım, ancak pahalı geldi. Gidemedim. Eşimin desteği ve sabrına rağmen çok yıprandım. Aslında cinsel ilişkiyi istiyordum. Başaramıyordum bir türlü. 5 seanstan sonra cinsel birleşmeyi gerçekleştirdik. Şimdi 5 aylık hamileyim.

DR. FİGEN TAŞER GÜNEY

Yıllardır evli, hálá bakire

Vajinismus şikayeti bulunan kadınların mutlaka önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi ve tanısının konması gerekiyor. Kızlık zarının tamamen kapalı olması, çift vajina ya da başka doğumsal sorunlar nedeniyle de sorun yaşanıyor olabilir. Bunların ayırt edilmesi çok önemli. Yıllarca evli olup bakire kalanlar var. Çiftlerde cinsel ilişkiye girmekten çok, çocuk sahibi olamamak sorun yaratıyor. Bazı vajinismus sorunlu kadınlar anestezi altında jinekolojik muayeneden geçebiliyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:50

İLGİLİ HABERLER