Gündem
  • 29.2.2024 12:00

Birleşmiş Milletler : Gazze'nin yeniden inşası için 20 milyar dolar gerekiyor

Gazze'nin yeniden inşası için "20 milyar dolar gerekiyor." BM yetkilisi: Gazze Şeridi'nin savaştan kurtulmak için bir "Marshall Planı"na ihtiyacı olacak

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'ndan (UNCTAD) bir yetkili, yaptığı açıklamada, Gazze'nin İsrail ile Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) arasındaki çatışmadan kurtulmak için yeni bir "Marshall Planı"na ihtiyaç duyacağını söyledi. 
Çatışmanın yol açtığı hasarın boyutunun ise 20 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

UNCTAD Direktörü Richard Kozol-Wright, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı açıklamada, hasarın halihazırda sektörün 2014'te 7 hafta süren savaşta maruz kaldığı zararın yaklaşık 4 katına eşdeğer olduğunu belirterek,  (Çatışmanın) durması durumunda bugün durması halinde zarar yaklaşık 20 milyar dolar.”

Tahminin uydu görüntüleri ve diğer bilgilere dayandığını ve daha doğru bir tahmine varmanın araştırmacıların Gazze'ye girmesini gerektireceğini açıkladı.

Ayrıca yeniden yapılanmanın yeni bir "Marshall Planı" gerektireceğini de belirtti; bu, Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'nın ekonomik toparlanmasına yönelik planına gönderme yapıyor.

UNCTAD, geçen ay yayınladığı bir raporda , Filistin bölgesindeki çatışmaların derhal durdurulması halinde Gazze ekonomisinin çatışma öncesi boyutuna dönmesinin bu yüzyılın son nefesine kadar sürebileceğini belirtmişti .

Hükümetin Gazze'deki medya ofisi bir hafta önce yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık iki milyon vatandaşın yerinden edildiğine işaret ederek, 70.000'i tamamen yıkılan konutlar da dahil olmak üzere yaklaşık 360.000 konutu yıktığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in yüksek çözünürlüklü uyduyla çekilen bir görüntüye dayanarak daha önce açıkladığı bilgiye göre, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'ndeki altyapının yaklaşık yüzde 18'i hasar gördü.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin 3 Kasım'da yayınladığı bir rapor, işgal ordusunun Gazze Şeridi'ne 25.000 tondan fazla patlayıcı attığını ortaya çıkardı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda bu rakamı, 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan iki bombanın ağırlığıyla karşılaştırdı.

Hacimlerinin yaklaşık 15 bin ton patlayıcı olduğu tahmin edildi. Gözlemevi, yaklaşık 2,23 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de kişi başına düşen patlayıcı payının 10 kilogramı aştığını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana İsrail, Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor ve geride çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce sivil kurbanın yanı sıra benzeri görülmemiş bir insani felaket ve Tel Aviv'e yol açan devasa altyapı yıkımı var. Kuruluşundan bu yana ilk kez “Soykırım” suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı huzuruna çıkıyor.

Güncellenme Tarihi : 29.2.2024 12:28

İLGİLİ HABERLER