Gündem
  • 29.5.2024 17:00

Bomba gelişme.. Altay tankı seri üretime geçti

Türk Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Yeni ALTAY Tankı'nın 2025'te seri üretime geçilmesi beklenen Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirildiğini ve sürpriz bir gelişmeyle seri üretime geçildiğini duyurdu. Ayrıca, farklı ülkelerden teklifler geldiği belirtildi.

"EFES TATBİKATINDA 48 FİRMAMIZ YER ALACAK"

Bu tatbikat, savunma sanayi sektörümüzün ürünleri ve sistemleriyle katkı sağlayan firmalarımızın, Türk Silahlı Kuvvetleri güçleri ve emniyet güçlerimizin ihtiyaç duyduğu her türlü platforma ve teknolojik altyapıya hizmet veren diğer firmalarımızın da yer aldığı bir sergi alanında gerçekleştirilmektedir. Bu yılki Efes Tatbikatı'nda toplam 48 firma stand açmıştır fakat alan sınırlıdır ve 6000 metrekarelik bir alanımız bulunmaktadır. Dolayısıyla, katılımına göre firmalarımız arasında yer paylaşımı yapılmıştır.

"TATBİKATTA İLK KEZ KULLANILAN 21 TANE SİSTEM VAR"

Bizim bu fuarda insansız hava araçlarımız, SİHA'larımız, TİHA'larımız, hava araçlarımız hem döner kanatlı hem sabit kanatlı, bununla birlikte kara araçlarımız, silahlarımız, elektronik harp unsurlarımız 50'nin üzerinde sistem yerli milli olarak bu tatbikatta kullanılıyor.

Tatbikatta ilk kez kullanılan 21 tane sistem var. Yani ilk defa bir tatbikatta kendini gösteren 21 tane sistem var.  Bunlar ilk defa kullanıma giren ürünler olduğu gibi aynı zamanda yoğun olarak yurt dışına ihraç ettiğimiz platformlarımız ve sistemlerimiz de var yine bu tatbikatta kullanılan. Her yönüyle gezerken de görüyorsunuz firmalarımız, çalışanlarımız, Türk Silahlı Kuvvetleri personelimiz birbirleriyle güç birliği el birliği iş birliğiyle gelişimi gösteriyorlar.

"MİLLİ TANKIMIZ ALTAY'IMIZIN SERİ ÜRETİMİNE GEÇTİK"

İşte kara araçlarımız biz kara araçları konusunda ülke olarak çok güçlü bir ülkeyiz. Yani birden fazla yurt dışına ihracat yapan firmamız var. Hepsinin ürünleri birbiriyle, dünyada dünyadaki rakipleriyle karşılaştırılabilecek seviyede üstünlükleri olan ürünler. Onun için işte yakın zamanda büyük bir alımı duyurmuştuk. Yeni alımlar var. Yine Avrupa'da NATO ülkelerinin tercih ettiği ürünlerimiz var. Yeni açılımlar da olacak. Personel taşıyıcı araçlar, zırhlı araçlar konusunda açılım içindeyiz. Yine aynı şekilde biliyorsunuz milli tankımız Altay'ımızın seri üretimine geçtik. Onun da yine uluslararası alanda beraber kullanabileceğimiz paydaş ülkelerin ve bizlerle birlikte çalışmak isteyen ülkeler var. Onlarla da görüşmelerimize devam ediyoruz.

3+ NESİL TANK KORUMA ÖZELLİĞİ

Tankların en önemli 3 kabiliyetinden biri olan beka kabiliyeti, Yeni Altay'larda modüler olarak pasif koruma sağlamakta olan gelişmiş zırh modüllerinin ve aktif koruma sağlayan AKKOR Aktif Koruma Sistemi'nin eklenmesiyle 3+ Nesil tank olma özelliğine sahip oldu. Bu sayede HİBRİT koruma konsepti de yeni Altay tanklarıyla birlikte dosta güven düşmana korku salacak seviyeye geldi.

BİRÇOK SİSTEMİ YERLİLEŞTİRİLDİ

Yeni Altay'da 12,7 mm ve 7,62 mm silah sistemleri başta olmak üzere mühimmat rafları, kule çember dişlisi, rotor, düz periskoplar, nişancı ikinci derece yardımcı görüş sistemi, kayar bilezik, elle ateşleme sistemi, yakıt-ısıtma ve sintine pompaları, hidrolik pompalar, yol tekeri ve soğutma yeleği gibi sistemler de yerlileştirildi.

Yeni Altay, daha yerli olarak, güncellenmiş teknolojisi, geliştirilmiş zırh sistemi, artırılmış hareket kabiliyeti ve modern atış kontrol sistemi ve eğitim sistem ve kabiliyetiyle TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış modern muharebe tankı olarak görev yapacak.

TRT HABER

Güncellenme Tarihi : 30.5.2024 22:05

İLGİLİ HABERLER