Asayiş
  • 31.8.2011 00:41

BOŞANMA DAVASI AÇAN KADINA ÖLÜM EMRİ VERİLDİ!..

 İki çocuğu kocasının ailesinin yanında kalan Toprak, bir yandan çocuklarını almak için, diğer yandan da hayatta kalmak için mücadele veriyor.

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nde zorla amcasının oğluyla evlendirilen ve 2 çocuk sahibi olan 27 yaşındaki Demet Toprak, şiddet gördüğü kocasına boşanma davası açınca, iddiaya göre aile meclisi hakkında ölüm kararı verdi. Tehditle çocuklarının velayetini verdiği kocası 32 yaşındaki Metin Toprak ise, boşanma davası sonuçlanmadan iş kazası geçirip öldü. İki çocuğu kocasının ailesinin yanında kalan ve hakkında ölüm kararı alındığını söyleyen Toprak, bir yandan çocuklarını almak için, diğer yandan da hayatta kalmak için mücadele veriyor.

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nde yaşayan Demet Toprak, 14 yaşındayken amcasının oğlu Metin Toprak ile rızası olmadan evlendirildi. Evlendikten sonra eşinin ailesinin evine yerleşen Demet Toprak ile kayınvalidesi arasında bir süre sonda geçimsizlik başladı. Bunun üzerine Metin Toprak, zaman zaman şiddete maruz kalan eşini de yanına alarak köyden ayrılıp 9 yıl önce İstanbul'a yerleşti. Eşi kapı, pencere montaj işinde çalışırken, Demet Toprak da günlük temizlik işlerine gitti. Çift, bugün 9 yaşında olan Şilan ve 5 yaşında olan Yusuf adında 2 çocuk sahibi oldu.

İddiaya göre Metin Toprak'ın ailesi köye geri dönmeleri isterken, Demet Toprak, İstanbul'da kalmak istedi. Bu nedenle çift arasında sık sık tartışmalar yaşanmaya başladı. Demet Toprak, eşinin zaman zaman kendisine şiddet uyguladığını ileri sürerek, geçen Haziran ayında evi terk edip boşanma davası açtı.

ÇOCUKLARININ VELAYETİNİ ZORLA VERDİ

Boşanma davası üzerine Metin Toprak, iddiaya göre eşini bıçakla tehdit ederek, iki çocuğunun velayetini kendisine vermesi istedi. Bunun üzerine anne korkup çocuklarının velayetini kocasına verdi. Metin Toprak da çocuklarını alarak Adilcevaz'a götürüp burada anne ve babasının yanına bıraktı. Demet Toprak, çocuklarının götürülmesi üzerine Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak, tehdit altında velayeti vermek zorunda kaldığını belirterek, eşi hakkında suç duyurusunda bulundu.

AİLE MECLİSİ ÖLÜM KARARI ALDI

Demet Toprak'ın eşine boşanma davası açması üzerine eşinin ailesi ve amcaları iddiaya göre köyde aile meclisi kurup, genç kadının başka biriyle beraber olduğunu öne sürerek hakkında ölüm kararı aldı.
Aile bireyleri Demet Toprak'ı öldürmesi için eşi Metin Toprak ve küçük yaştaki erkek kardeşini görevlendirdi. Hakkında ölüm kararı alındığını yakın çevresinden öğrenen Demet Toprak, İstanbul'dan kaçarak gittiği İzmir'de, daha önceden tanıdığı bir ailenin yanına yerleşti. Bu sırada Metin Toprak da eşinin İzmer'de olduğunu öğrenerek takip etmeye başladı.

EŞİ İNŞAATTAN DÜŞÜP ÖLDÜ

Eşinin kendisini öldürmek için İzmir'e geldiğini öğrenen Demet Toprak, kentten kaçıp başka bir yere gitti. İzmir'de eşini ararken inşaatlarda çalışmaya başlayan Metin Toprak, geçen temmuz ayında inşaattan düşüp öldü. Demet Toprak, 13 Temmuz günü kendisini arayan bir kişinin, "Metin öldü, sen de öleceksin, her yerde seni arıyoruz. Az kaldı seni bulacağız" dediğini söyledi. Aldığı telefon sonrası aileden gizli görüştüğü kişileri arayan Demet Toprak, eşinin gerçekten öldüğünü öğrenince çocuklarını almak için harekete geçti. Toprak, "Eşimin ölmesi üzerine çocuklarımı almak için aileyi aradım Ama bana, 'çocukları unut mezara kadar bizde kalacak. Ensendeyiz. Seni bulduğumuz yerde kafana sıkıcağız' diye tehdit ettiler" dedi.

'ÇOCUKLARIMLA YAŞAMAK İSTİYORUM'

Genç kadın boşanma davası sonuçlanmadan eşinin ölmesi üzerine, velayetini verdiği çocuklarını almak için savcılıklara başvurdu. Hakkında ölüm kararı verildiğini de belirten Toprak şunları anlattı: "Savcılıklara hem çocuklarımı almak, hem de korunmam için başvurdum. Aile beni öldürmek için peşime adamlar gönderdi. Bununla da kalmayıp, çocuklarıma babasının ölüsünü gösterip, 'bakın babanızı annemiz öldürdü' demişler. Çocuklarımı benden ayırmak istiyorlar. Ben çocuklarımla birlikte yaşamak istiyorum. Şimdi hem hayatta kalmak, hem de çocuklarıma kavuşmak için mücadele veriyorum." ANNE-

BABASINI KÖYDEN SÜRÜP, EVLERİNİ YAKMIŞLAR

Babası ve annesinin yaşanan olaylar sonrası köyden dövülerek gönderildiğini öne süren Toprak, evlerinin de yakınları tarafından yıkıldığını söyledi. Toprak'ın başvurusu üzerine savcılık Adilcevaz Kaymakamlığı'na yazı yazarak çocukların alınmasını istedi. Ancak, köye giden jandarma ekipleri çocukları bulamadı.
Çocuklarının kendisine verilmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyen Toprak, "Benim hakkımda ölüm kararı çıkarıldığı için köye gidemiyorum. Devlet büyüklerimin yardım edip, çocuklarımı bana vermelerini istiyorum" dedi.
MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:27

İLGİLİ HABERLER