Yıllardır dünya televizyonlarında yayınlanan kamera şakalarının en acımasızına geçtiğimiz hafta Türkiye'deki özel bir TV kanalı ev sahipliği yaptı. Yapımcı Mustafa Karadeniz, 'Küstüm' şarkısıyla ünlenen Latif Doğan'a, onun menajeri ve müzik yapımcısıyla işbirliği içinde bir şaka yaptı. İş görüşmesi için bir restorana çağrılan şarkıcı, mekanı basan bir grup terörist tarafından kaçırıldı. Önce gözlerinin önünde yapımcısı vurulup kanlar içinde yere yığılan (fünye ve yapay kan kullanıldı) sanatçı, büyük bir şaşkınlık ve korku içinde gözleri bağlanarak mekandan çıkartıldı. Silah sesleri arasında bir helikoptere bindirilen Latif Doğan'ın alnına silahı dayayan şakacı, 2 bin metre yükseklikten yere atlamasını istedi. En sonunda durumun bir şaka olduğu şarkıcıya açıklandı. Uzun süre şoktan kurtulamayan Doğan'ın rüyalarında bile olayı tekrar yaşadığını açıklaması ise medya dünyasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Latif Doğan aşırı stres ve heyecan yüzünden kalp krizi geçirseydi bunun suçlusu kim olacaktı? Medya ve ceza hukuku alanlarında uzman olan Doç.Dr Fatih Selami Mahmutoğlu; Latif Doğan'a yapılan şakayı 'haddini aşmış bir fiil' olarak değerlendirerek, 'Kişinin sanal inanma sınırlarını aşarak bir olay karşısında manevi olarak etkilenmesi ya da kişinin bu nedenle akli dengesinde hasar oluşmasına ya da ölmesine sebebiyet vermek 'kişiyi kasten yaralama ve tedbirsizlik' suçuna girer. Yani şaka klasik sınırlarını aşarsa devreye ceza ve özel hukuk girer. Kişi karşı tarafa manevi tazminat ve müessir fiil davası açabilir' dedi.
Asıl hedef Gülben'di
Biz şakadan önce o kişinin sağlık durumuyla ilgili detaylı bilgi alıyoruz. Özellikle kalp rahatsızlığı olanları ve şaka kaldırmayanları programımıza konuk etmiyoruz. Latif Doğan'a yapacağımız şaka için ilk belirlediğimiz isim Gülben Ergen'di. Fakat yoğun programı nedeniyle bu işi gerçekleştiremedik. Böylece Latif Doğan ismi üzerinde durduk. Ama önümüzdeki günlerde tüm ünlüler hazırlıklı olsun, ne olacağı hiç belli olmaz. Hepsinin kabusu olacağım.
Panik duygusunu tetikler
Bu tür şakalar kişide tramva etkisi yaratır. İnsanın duyularının bütünlüğünü tehdit eder. Bir anda insanı çaresizliğe iten etkiler yaratır. Burada da kişiyi korku ve paniğe sürükleyen bir eylem gerçekleştirilmiş. Latif Doğan'ın daha önce yaşadığı bir travma varsa bu şaka onu da tetikleyebilir.
Kuşkucu bir adam oldum
Yapımcının vurulmasının ardından çok korktum. Bir anda 36 yıllık hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden gelip, geçti. Şakacının 'Latif seni tanıdım, vurmayacağım' sözleriyle biraz rahatladım ama kuşkucu bir adam oldum. Bir yere davet edildiğimde ya da yapımcım 'şuraya gideceğiz' dediğinde hemen güvenemiyorum. Yani bu iş beni şüpheci bir adam yaptı.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07