ANKARA - AB standartlarına uygun işgücünün yetiştirilmesi ve bu standartlara sahip olanlara özel sertifika verilmesi amacıyla Türkiye ile AB arasında yürütülen çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Buna göre Türkiye''de meslekleri yeniden tanımlayacak ve onlara AB standardı kazandıracak Ulusal Yeterlik Kurumu kurulacak. Çalışmalar kapsamında AB için en gözde meslekler de belirlendi.
Ulusal Yeterlik Kurumu''nun oluşumu Türkiye ile AB arasında yürütülen Mesleki Eğitim Projesi (MEGEP) aracılığıyla gerçekleşti. Sanayi ve Çalışma bakanlıkları, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), işçiişveren sendika örgütleri, üniversite-sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan kurum, Türkiye AB ile üyelik müzakerelerine başladığında Türkiye''de mesleklerin standartlarını bütünüyle belirlemiş olacak.
AB''ye uyumlu diplomalar
Ulusal Yeterlik Kurumu''nu kurumsallaştırmaya ve mesleklere yeni tanım ve standart getirmeye dönük çalışmalar şöyle ilerledi:
Türkiye toplam 30 ilden oluşan beş bölgeye ayrıldı. İki yıl süren bir çalışma sonucu bu bölgelerin mesleki anlamda ihtiyaçları belirlenerek, yeni meslekler geliştirildi. Ardından o illerdeki meslek liselerinde bu ihtiyaçların karşılanabileceği müfredatlar yaratıldı.
AB''ye üye ülkelerin meslek standartları dikkate alındı. Bu sayede, oluşturulacak meslek eğitimlerine katılanların alacakları sertifika veya diplomaların AB ülkelerinde geçerli olması sağlandı.
Liselerde bu eğitimi verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi için de teknik eğitim fakültelerinde özel programlar yaratıldı.
Çalışmalar sonrasında AB''ye üyelik sürecinin tamamlanmasıyla birlikte parlayacak ''gözde'' sektör ve meslek dalları şöyle belirlendi:
Tekstil: Giyim, ayakkabı ve deri konfeksiyon kalite kontrol, ev tekstili, bayan terzisi, deri, çorap örme, hazır giyim, triko konfeksiyon, iç giyim, ev tekstili konfeksiyon kalıpçısı.
El sanat becerileri: Kuyumculuk takı imalatçısı, takı tasarımı.
Elektrik ve enerji: Elektrik teknolojisi, elektrikli ev aletleri onarımcısı, elektrik tesisatçısı.
Elektronik ve otomasyon: Elektronik teknolojisi. Haberleşme tesisat bakımı ve onarımcısı, bilgisayar teknik servis elemanı.
Motorlu taşıtlar, gemiler ve uçaklar: Otomotiv teknolojisi, motor yenileştirmeci, otomotiv elektrikçisi, kaportacı, karoserci, boyacı, araç yapım ve tamiri, liman tesisleri elemanı.
Gıda işleme: Gıda teknolojisi, aşçılık (sıcak-soğuk-tabldot), pastacı, kasap.
Yapı ve inşaat mühendisliği teknolojisi: Yapı teknik ressamlığı, plastik doğrama imalatçısı.
Animatörlere iyi haber
Mekanik ve metal işleri: Kaynakçılık, elektrik ark kaynakçılığı, gazaltı kaynakçılığı, oksijen kaynakçılığı, kalıp takım aparatçı, sac metal kalıpçılığı, hacim kalıpçılığı, tornacı, frezeci.
Seyahat, turizm ve eğlence: Seyahat ve turizm tur operatörü, organizatörler, animatörlük, rezervasyon ve biletleme elemanı.
Otel, restoran ve catering: Garsonluk ve bar hizmetleri, barmen/barmaid, garson, otel hizmetleri, danışma ve bagaj hizmetleri şefi (bell-kaptan), resepsiyonist, kat şefi.
Elektrik ve enerji: Boru hattı döşeme kontrolörü, katodik koruma ve canlı bağlantı operatörü, gaz dağıtım şebeke tamircisi, gazlı cihaz tesisatçısı.
Materyaller (ahşap, kâğıt, plastik, cam): Cam işleri, cam şekillendirme, vitray ustaları.
(RADİKAL)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:08