Spor
  • 2.4.2023 12:43

Buruk'un Zaniolo'yla ilgili düşüncelerini değiştirdi

Rakiplerinin önünde şampiyonluk yarışını devam ettiren Galatasaray, güçlü rakibi Adana Demirspor'u dün akşam evinde ağırladı. Sarı-kırmızılı takım 86. dakikada bulduğu golle kendine gelirken Zaniolo'nun penaltıdan attığı gol skoru tayin etti. Fanatik yazarları da Galatasaray'ın Adana galibiyetini köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o çok konuşulacak yazılar...

MİDTSJÖ'DEN 86'DA MÜTHİŞ GOL

Mücadelenin ilk yarısı golsüz sona ererken Galatasaray'ı öne geçiren gol, ikinci yarıda oyuna dahil olan Fredrik Midtsjö'den geldi. Norveçli oyuncu, 86. dakikada attığı golle takımını öne geçirdi. 5 Şubat'taki Trabzonspor maçında son dakikalarda oyuna dahil olan Midtsjö, yeniden formasına golle kavuşurken profesyonel kariyerinde de 2 yıl 3 ay sonra gol sevinci yaşadı.

KAPANIŞI ZANIOLO YAPTI

Sarı-Kırmızılıların ikinci golünü ise 90+8. dakikada penaltıdan Nicolo Zaniolo kaydetti. Nicolo Zaniolo'nun kullandığı penaltıyı alan isim de yine oyuna sonradan giren bir isim olarak Yunus Akgün'dü.

FENERBAHÇE'YLE FARK 9

Galatasaray, 26 maç sonunda 63 puana ulaşırken 2 maçı eksik Fenerbahçe'nin 9 puan önünde liderliğini sürdürdü. Adana Demirspor ise 26 maç sonunda 45 puanda kaldı.


ÇOK KONUŞULACAK İFADELER

 Galatasaray'ın şampiyonluk yolundaki son derece kritik galibiyetini Fanatik yazarları köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o çok konuşulacak yazılar;

YETENEK, KAOS VE 3 PUAN (CEM DİZDAR)

Ligin ortalama temposunun hayli üzerinde bir maç. Top iki kale arasında gidip gelirken iki takım da gol arayışını sürdürdü durdu tüm ilk yarı boyunca. İki takım da havadan oynama konusunda ısrarcıydı. Devre bittiğinde Demirspor 33 uzun top, 7 orta yapmıştı. Ev sahibi Galatasaray ise 24 uzun topa karşın, 17 orta ile tamamladı ilk yarıyı. Oysa sahada top becerisi yüksek hatırı sayılır oranda futbolcu vardı. Örneğin Demirspor topu ne zaman ki yere alıp pas yaparak öne doğru hızlandı, o ara iki topu direkten döndü. Temposu ve arayışı gayet iyi olan Galatasaray ise şut/orta deneyip dururken Icardi’yi topla buluşturamadı ve ‘’görünmez adam’’a çevirdi oynadığı oyunla!..


İkinci devre, 60’lara kadar durağandı. O dakikalarda oyun yeniden tempo kazanıp karşılıklı gol girişimleri ardı ardına yaşanır oldu. Ancak oyun tıkanmış ve beklenen bir türlü olmuyordu, Galatasaray adına. Sonunda Okan Buruk, sezon başı problem çözücüsü Bafetimbi Gomis’i gönderdi sahaya. Kaldı ki, sahada Nicolo Zaniolo da vardı. Yani artık iş düzenden çok yetenek ve ‘’kaos’’a kalmıştı! Oradan da çıkan Sacha Boey’in sonuçsuz orta girişiminin devamında Fredrik Midstjö oldu.
Okan Buruk’un değişiklikleri sonuç alırken Vincenzo Montella’nın değişiklikleri takımının oyununu daha da geri aldı. Maç boyu büyük bölümü nafile olan 29 orta yapmış Galatasaray baştan beri elinde tuttuğu oyunu gol sonrası iyice sağlama alarak bu zor maçı kazanmayı bildi.

ÇOK ÖNEMLİ GALİBİYET (TUNÇ KAYACI)

Dün gece akılları rakip kalede olan iki ekibin maçını izledik. Galatasaray erken bir golle öne geçip rahatlamak istedi ve bu golü getirebilecek baskıyı da kurdu. Ancak rakip savunma iyi kapandı ve yakalanan pozisyonlarda son vuruşlar yeterli değildi. Adana Demirspor özellikle ortayı kapatıp rakibini kanatlara yöneltti ve gelen ortaları da İcardi’ye ulaşmadan bertaraf etmeyi başardı. Galatasaray sakatlıktan dönen Mertens’i kullanmak istese de başaramadı. İkinci yarıda Mertens ve Adekugbe’nin de gördüğü sarı kartlar, bu maç 11’e 11 biter mi dedirtti... Maç kilitlendi. Bu kilidi açmak için Okan Buruk, Zaniola hamlesini yaptı. Şampiyonluk yarışında önde olmak ve yakaladığı ritmi kaçırmak gibi handikaplar yaşadığı belli Galatasaray'ın... Zirveyi yakalarken ve puan farkını açarken sıkıştığı anlarda yıldızlar devreye girerdi.

Çok yerde yattılar
Dün gece çok koşan mücadele eden ama çözüm üretemeyen bir Galatasaray vardı. Hamleler meyvesini verir mi derken Midtsjö, nefis bir şutla takımını öne geçirdi. Belki de bu gol, kadro zenginliğinin ne kadar önemli olduğunun göstergesiydi. Nitekim bir başka sonradan oyuna giren isim Zaiolo skoru perçinledi… Adana Demirspor’u tebrik ediyorum müthiş mücadele ettiler. Tek eleştirim, her pozisyonda çok yerde yatmalarıydı. Özetle dün gece Galatasaray adına şampiyonluk yarışında çok önemli bir 3 puan aldı ve bugünkü derbi öncesi zirve yarışında haftayı kayıpsız geçirdi.

ZANİOLO'DAN SONRA... (SERKAN AKCAN)

Maçın ilk 20 dakikasında Icardi, Mertens, Rashica, Torreira ve Kerem’in saldırgan ön alan baskısı arı saldırısı gibiydi. Kazandıkları toplarla rakip sahadaki akın süresini uzatmayı hedeflediler. Ne var ki, bu çok düzensiz bir baskıydı ve Adana Demirspor kalecisinden başlayarak pasla topu merkezdeki Ndiaye’ye rahat rahat taşıdı. Bu oyunun Galatasaray’ın faul hanesine olumsuz yansıdığını söylemek gerek. İcardi, Galatasaray’da 3 maçtır kötü oynuyor, bir türlü oyuna giremiyor. Sistemli bir şekilde formu aşağı yönlü gidiyor. Sahaya çıkan tüm futbolcular arasında topla en az buluşan Galatasaraylı futbolcuydu. Mertens’in yokluğundan çok etkinlendiğini düşünmüştük ama sanırım sorun arkasında kimin oynadığı değil. Okan Buruk’un, sezonun kalan bölümünde Zaniolo ile ilgili düşüncelerini tamamen değiştirdiğini şimdiden söyleyebilirim.

Tahtaya ilk o yazılacak
İtalyan süperstar geldiğinden beri maç eksiği gerekçesiyle hep yedek kaldı. Sonradan girdiği 3 maçın ikisini kurtardı. Adana Demirspor’a karşı Mertens’in yerine oyuna girdi, bu kez kanada değil forvet arkasına geçti. İkinci santrfor koşularıyla rakibin dengesini bozdu, Galatasaray’ı galibiyete taşıdı. Bundan sonra Okan Buruk, tahtaya ilk Zaniolo’yu yazıp etrafına takım kuracaktır.

ASLAN HATA YAPMADI - METİN KARABAŞ

Son lig maçında Konyaspor'a mağlup olan Galatasaray, Adana Demirspor'u konuk etti. Sarı- Kırmızılılar'da, Mertens uzun bir sakatlık döneminin ardından sahaya ilk on birde çıktı.

Tempo yüksekti
Karşılaşma oldukça yüksek bir tempoda başlarken, iki takım da orta sahalarında açıklar verdi. İlk 10 dakikalık bölüm karşılıklı ataklarla geçilirken, Galatasaray topun kontrolünü sağlayan taraf oldu. Kerem'le etkili gelen Okan Buruk'un takımı, oyunu rakip alana yıksa da ceza sahası içerisine girmekte zorlandı. Yakalanan pozisyonlarda da Icardi beklenen vuruşları yapamayınca, skor değişmedi.

İlk ciddi atağını 44. dakikada yakalayan konuk takımda Onyekuru vurdu, top yan direğe çarptı.
Galatasaray ilk yarıda hücum olarak üretken gözükse de skoru değiştiremedi ve soyunma odasına 0- 0'lık beraberlikle gidildi.

Midtsjö harika vurdu
İkinci yarıda Galatasaray yine oyuna hakim olsa da temposunu kaybetti. Sık sık yaşanan sakatlıklarla oyunun durması da Sarı-Kırmızılılar'ın oyun kurmasını engelledi. Adana Demirspor ise bu yarıda daha fazla atağı düşündü.
68'de Nelsson, Ndiaye'nin gole giden topunu çizgiden çıkarttı.
70'ten sonra ise Galatasaray daha fazla risk aldı.
86'da Midtsjö ceza sahası dışından düzgün vurdu: 1-0.
Golden sonra oyunun temposu yükselirken, Sarı-Kırmızılılar rakibine önde basmaya başladı. Yunus ceza sahası içerisinde rakibini müdahalesi sonrası yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi.
90+8'de atışı kullanan Zaniolo, farkı 2'ye çıkarttı: 2-0.
Bu gol maçın skorunu belirlerken, Galatasaray altın değerinde üç puan aldı.

1 NİSAN ŞAKASI - OĞUZ DİZER

Adana Demirspor savunma göbeğini havadan ve yerden, o kadar güzel kapatıyor ki! İnsan merak ediyor başkan Murat Sancak bir tesisinde acaba stoper mi üretiyor? Birini Fenerbahçe’ye, diğerini Beşiktaş’a gönderdiler. Giden ikilinin mahalinde sıkıntı çekmediler. E tabii Rodrigues ve Stamboulı’nin her bölgeye yama olma meziyetleri de, bir başka etken elbette! Emre Akbaba maestro özellikleri kattı. Topaa şefkatli ve zarif davrandı ama Mertens’e reva gördüğü neydi? Eeey VAR düdük şüphesalanı aklama gibi özel görevin mi var! Ya Galatasaray! Kerem gezdi bol bol topu ezdi, Oliveira mı? Korner atarken var! Paldır küldür ortalar da var. Pas iletişimi yok. Boey ve Adekugbe ataklarda var gibi de, zerre etkinlik ve aksiyon yok. İcardi uzun süredir yok! Bizim gençliğimizin Modül, Klüp 33, Skoch gibi mekanları da yok ama daha eğlenceli mekanlar var şimdi!


Savunma düğümünü çözdürdü
Kondisyon virüsleri sahada süründürür, o alemin. Süründürüyor da! Rashica, Nelsson, Abdülkerim ve Torreira dün gecenin futbol yüzakı, Yunus ise yiğit aslanıydı. Midtsjö havadan yerden sektirmeyen savunma düğümünü, muhteşem vuruşuyla çözen şövalye değil de, neydi? 1-0 oldu. Zaniolo, Yunus’un armağanı penaltıyı attı ve 2-0’a bağladı. 86. dakika çekilen ıstırap ardından gelen Galatasaray golleri Nisan 1 şakası gibiydi dimi?

3 KIRMIZI ÇIKMALIYDI - DENİZ ÇOBAN

Maçın hakemi Ali Şansalan tutarsız ve dağınık bir maç yönetti. İkili mücadelelerde tolerans sınırı çok yüksekti. Karşılaştığı disipline mahsus pozisyonlarda hep bir alt cezayı düşündü. Maçta tam 3 tane kırmızı kart tartışması vardı. 38’de Emre Akbaba’nın, Mertens’e, 55’te Mertens’in Rodrigues’e, 59’da Adekugbe’nin Akintola’ya faullerinde kırmızı kart beklentisi oldu. Bu pozisyonların üçü de sınırdaydı ve elbette hakem yorumuna muhtaçtı. Ancak oyunun bu kadar sertleşmesine, hakemin bu pozisyonlara toleranslı yaklaşımı sebep oldu. Öncelik her zaman oyuncu sağlığı olmalıydı ve hakem oyuncuların güvenliğini korumaya gayret etmeliydi. Bu maçta hakem bunu başaramadı.

48'de penaltı verilebilirdi

Hakemin bu pozisyonlardaki kararlarına saygı duymakla birlikte, bu dört pozisyonda da hakem kırmızı kartını tercih etse daha doğru bulurdum. En çok da Adekubbe’nin faulünün sınırları fazlasıyla zorladığını düşünüyorum.

48’de Emre Akbaba’nın yerde kaldığı pozisyonda Toreira arkada kalıyor ve topa ayağını savuran Emre’nin vuruş alanına girip, ayağına temas ederek, topa sağlıklı vuruş yapmasını engelliyor. Penaltı verilse daha doğru olurdu diye düşünüyorum.

Güncellenme Tarihi : 2.4.2023 12:50

İLGİLİ HABERLER