
BÜYÜKANIT : OPERASYON OLMAYACAKSA İSTİHBARATI NE YAPALIM?
Yaşar Büyükanıt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinden çıkan kararları ise şöyle değerlendirdi:"Bu tür üst düzey görüşmelerin politik bir yanı vardır. Diplomatik yönü vardır,askeri yönü vardır. Benim olaya bakış açım ilk iki politik ve diplomatik konularda değil sadece askeri konularla ilgili. Buna baktığınız zaman neye bakıyorum. Görüşmeden sonra gerek Sayın Başbakan gerek Sayın Amerikan Başkanı'nın yaptıkları basın toplantısına bakıyorum. ABD başkanının konuşmalarına baktığınız zaman sonuçta tamamen istihbarat üzerine kurulmuş bir şey. Tabi istihbarat önemli. İstihbaratı ne için istersiniz, Kesin istihbaratı bulursunuz, gider o noktayı tahrip edersiniz.
Eğer operasyon yapılmayacaksa istihbaratı ne yapacağız ? Affedersiniz turşu
kurmayacağız dolaba koymayacağız. Zaten iki gün sonra onun geçerliliği biter.
Terörist aynı yerde durmaz. Şimdi, bir hususa dikkatinizi çekeceğim. Üçlü bir sistem kuruldu. Bir tarafta İkinci Başkanımız bir tarafta Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin Komutanı General Petraus diğer tarafta da Pentagon'daki İkinci Başkan arasında. Bu Ralston'dan kalan kafamızda olumsuz bir imaj var. Sanki bir oyalama stratejisi gibi. Bu hiçbir zaman bir mekanizma değil bunu bilmemiz lazım. İkinci başkanımız da İtalya'da verdiği demeçte bunu söyledi. Buna bir kırmızı telefon da diyebilirsiniz dedi. Olası bir sınır harekatının gerek hazırlığı gerek icra safhasında gerekli koordinasyon için belirlenmiş olup operasyonel bir sistemdir. Teorik bir sistem değil. Neden bunu yapmak, bir sınır ötesi bir operasyon olduğunda sınırlarımızın ötesinde Amerikan uçakları uçuyor, başka devriye gezenler oluyor. E şimdi bunu koordine etmeden yaparsak birbirimizle çatışırız. İstemeden de çatışırız. Mesela hava kuvvetimiz oradan Amerikan. Hava kuvvetini kullandığımız zaman belli bir bölgede gördüğünde birbirine ateş etmeye başlar. Angajman kuralları. Herhalde böyle bir şeyi hiç kimse istemez."
GENELKURMAY HER ÇIKAN YANLIŞI DÜZELTEMEZ
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Irak'taki ABD birlikleirnden sorumlu Orgeneral David Petraus'un çuval olayı ile bir ilgisi bulunmadığını belirterek bu yönde çıkan
haberleri eleştirdi:"Bir şey topluma yerleştiği zaman, onu tekrar silmek mümkün değil, mesela ABD'li general David Petraus adı çıktı çuvalcı paşa. Alakası bile yok. ABD geçen şubatta yaptığım toplantıda yaptığım ziyartte söyledim. Ordan sorumlu değildi. Hiç alakası yok. Ogün gazetelerde çıkan çuvalcı paşa. Baştan aşırı genellemeyle yanlış bir şey yaptığımız zaman düzeltme imkanı yok. Bir şey daha söyleyecem. Sınır ötesi operesyonu nereye geldiğimiz net ifade edeyim. Daha dün yapılan ana haber de inisiyatif artık TSK'ya geçmiş durumda. Nerden anladın. Kurallar çerçevesinde o inisiyatifini kullanacağız. Toplumda beklentiler meydana geliyor. Bir anlamda kafa karışıklığı meydana geliyor. İnisiyatif Silahlı Kuvvetlerine geçti bunlar oturuyor yerinde ben bunu nasıl düzelteceğim. Nasıl düzelteceğiz kime ne diyeceğiz. Her çıkan yanlış haberi düzeltmeye kalksak hergün 50 sayfa stoklamamız lazım. Düzeltiyoruz. Çok önemli olduğunda düzeltiyoruz. Niye enerjimizi bunlara harcıyalım. Şu söylene bilir siz zamanında bilgilendirme yapmazsanız böyle haberler çıkar. Doğru ama asker olarak da haftada bir konuşmalar yapamayız doğru da değil." Yaşar Büyükanıt, "Ne oldu da bu kadar şehit verdik?" şeklinde bir soru sorarak konuşmasına şöyle devam etti: Ben size bir tablo çizeyim. Bizim için bir erde şehit olsa bir er şehit olmuştur.
Bir er şehit olsa biz onun acısını bin kişi, 10 bin kişi hissediyoruz. Asker şehit
vermeyecek en önemli kurumların başıdır. Subayımızda ast subayımızda bu mücadelenin başında olan husustur. Son üç aylık tabloya baktığımızda Ağustos, Eylül Ekim, Kasım bugüne kadarı. Biz bu dönemde teröristlerden 156 ölü, 20 teslim olmak üzere 242 terörist etkisiz hale getirdik. Öyle havada yazanlar var ki. Maalesef üst üste Gabar dağı, Dağlıca köyü tabii ki toplum derinden etkilendiği için onun tesiri. Terörle mücadelenin geçmişine baktığımız zaman 1984 buyana çok analizler yapabiliyorsunuz. 1992'de 496, 1993'te 538, 1994'te 867, 1995'te 611, 1996'da 453 sonra geliyoruz 2000 ile 2003 arasında ki devreye. 1999'da Terörist başının yakalanmasından sonra, büyük ölçüde ölüm korkusu içinde örgüt teröristlerin bir çoğunu yurt dışına çekiyor o dönemde Türkiye'de kalan terörist sayısı 400'e kadar düşüyor. O dönemde nispi bir sükunet var. Yıllara baktığımız zaman, 2000'de 28, 2001'de 19, 2002'de 6 2003'de 22 nereye kadar geliyor. 2004'e kadar geliyor. Bu aralarda terör örgütü teröristlerini tekrar topluyor. Terör tekrar yükseliyor. Nispi sükunet döneminde insanlar alışıyor. Ne oldu bak terör yine arttı. Dolayısıyla bir hususu düşünürken geçmişe bakmamız lazım. Bu mazeret değildir. Rudyard Kipling bir dizesinde "Başarısızlığın 40 milyon
sebebi vardır hiçbir mazereti yok." Bizim hiç mazeretimiz olmaz beyan etmeyiz. Ama inancımız istikametinde, bayrağımız ve ülkemiz için her şeyi yapmaya çalışılırız. Ne kadar yapabilirsek. Bu milletimizin takdiridir. Bir de çok sık kullanılan bir şey var ki; Profesyonel asker deniliyor. TSK'nın tamamını profesyonel asker haline getirdiğiniz de bir milli savunma bütçesi daha lazım. Bize verilen az para değil. Bir o kadar daha lazım. Kurtuluş savaşlarını kazan kim o Mehmetçikler değil mi?"
KİMSEDEN İCAZET ALMAYIZ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Büyükanıt'a yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:
SORU: tezkere tarihinin alınmasında bir gecikme olduğunun kanaatinde misiniz?
BÜYÜKANIT: Başbakanlık yazısının tarihi 24 Ekim, 19'da resmi gazetede yayınlandı. Bizim cevabımız da 1 Kasım. O arada biz Dışişleri Bakanlığıyla müşterek başladık.
SORU: Nokta atışı yapılacak?
BÜYÜKANIT:ABD bir şey söyledim. Orda basın toplantısı düzenledim. Sırf operasyon yapmak için operasyon yapılmaz. Operasyonun askeri gerekçeleri, hedefi olmalı, o hedefi ele geçirecek şekilde hedefi olmalı. İş olsun diye ben biraz operasyon yapayım diye operasyon olmaz. Bizim temel zihniyetimiz bu. Nokta nokta olmaya falan değil. Bizim kafamızda ciddidir bir hedefe operasyondur. Şuanda çok şey söyleniyor. ABD'ye niye sormuyorsun diyenler var. Bir köşe yazarı ABD'ye benim icazet almaya gitti mi yazmıştı. Bende ona sert tepki gösterdim. O yakışıksız bir şey. Ülkemiz için gittim. O zaman Kara Kuvvetleri Komutanıydım. Gidip de icazet alıp da. Dedim ki icazetimizi kanunlardan ve Atatürk'ün aydınlık yol göstericiliğinden alırız başka kimseden icazet almayız. Ama Irak'ta farklı bir durum var. Irak'ta operasyon yapıyorsunuz. Uçaklarınızı uçuracaksınız. Onun için bir kordinasyon, operasyon mekanizması kuruldu.
SORU: ABD dışişleri sadece istihbarat vereceğini açıkladı. Etkili bir operasyon için bu operasyonun çapı genişliği ne olur?
BÜYÜKANIT:Aldığımız yetkinin çerçevelerine bakacağız. Aldığımız yetkinin
sınırlamalarına. Her hareketin bir sınırlaması vardır. O harekâtın politik
yansımaları da vardır. Diplomatik yansımaları da vardır. Onun için bunların hepsine bakıp gereken katkıyı vereceğiz.
SORU: Sözü edilen istihbarat yardımı gelmeye başladı mı?
BÜYÜKANIT: Daha yeni. Bunu bana değil şeye soracaksınız. Üç kişi terörü bitirecek diyor. Biz boşuna zaman kaybetmişsiz. Üç kişi yada dört kişi bu iş bitmişti?.
SORU: ABD'nin tutumu inandırıcı ve samimi buluyor musunuz?
BÜYÜKANIT: Bu öyle bir konu ki bulunduğum konumda düşüncelerim var. Ama bu açıkça ifade etmeyi arzu etmem. Bulunduğum konum itibariyle. Ama aynı soruyu yerimizi değiştirelim. Aynı suali sorarım. Biz uluslar arası ilişkilerin bize düşman kazanmaya çalışmayacağız biz dost kazanmaya çalışacağız. Düşmanımızı ne kadar azaltırsak ülke güvenliğimiz huzur içinde olur. Geldiğimiz noktada toplumda negatif bir duygu bir düşünce var. Bunu gözleye biliyorum. Konuştuğumuz sivil insanlarla. Herkes de bu güven bunalımı var. Ben resmi bir ağız olarak bunu formüle etmek istemem şuanda.
SORU: Toplumda bu düşüncenin temeli var mı?
BÜYÜKANIT: Bilemiyorum. Hepimiz aynı Türkiye'de yaşıyoruz.
SORU: Kuzey Irak'ta Irak'ın toprak bütünlüğü parçalanarak, bağımsız bir Kürt devleti oluşturma hazırlığı var mı?
BÜYÜKANIT: Barzani çeşitli seferler bunu söyledi. Babasından itibaren Molla
Mustafa'dan itibaren aynı düşünceye sahipler. Ama konjonktürel durum buna müsait değil, müsait olursa o bizim hakkımızdır ifade etti. Bu yönde çalıştıklarını da biliyorum. Irak'a baktığınız da Irak'ı üniter Irak olarak görebilir misiniz
göremezsiniz. Irak fiilen üç parça. Mesela Irak parlamentosundan geçiremedikleri bir Petrol kanunu var. Merkezi hükümet geçiremiyor. Daha onu beklemeden Kuzeydeki kendi petrol kanunun çıkardı. Hatta bazı şirketlerle de anlaşmalar yaptı. Bir ABD şirketi, diyorlarki ABD yönetimi çok kızmış, ben inanmıyorum.
SORU: Başbakan Erdoğan'ın ABD temasında Başkan Bush ile terör ile mücadelemizde istihbarat paylaşımı ana temaydı. Bu istihbarat terör örgütünü bizim sınırlarımızda ya da sınır boyunca mı yoksa Irak'ın Kuzey'inde, Irak'ın içerisinde bulunduğu tüm bölgedeki faaliyetleri için mi?
BÜYÜKANIT: Şimdi şöyle söyleyeyim: Tabiî ki Irak'ın Kuzey'i ile ilgili ve PKK ile
ilgili. Ana nokta olarak PKK.
Soru: Anlık İstihbarat paylaşımı konusunda nasıl bir yapılanma olacak?
BÜYÜKANIT: O konu da henüz bize gelmiş bir bilgi yok. Şimdi bu konuda çalışma yapılacak. Kapsamı konusunda zamanlama konusunda istihbarat öyle bir şeydir ki, politik maksatla da kullanılabilir. Zamanlı istihbarat çok önemlidir. Real time istihbarat çok önemlidir. Ve alınacak istihbaratın operasyona yarayacak şekilde olması önemlidir. Şimdi bazen bize istihbarat gelir, o bölgede çalışırken üç gün önce bir PKK'lı grup işte x köyünden geçti, geçti de ne yapalım. Sen bana dersen ki, bir grup üç gün sonra şu köye gelecek dersen o operatif istihbarattır. Ben tedbir alırım. Üç gün önce, bir hafta önce bunların hiçbir değeri yok. Onun için, dilerim söylenen gibi çıkar. Operatif istihbarat çıkar. O operatif istihbarata karşı yetki de verildiği takdirde kullanırız. Bu çok yararlı. Şimdi nokta operasyonu ile geldik biraz önce. Şimdi şöyle söyleyeyim aldığınız zaman almadığınız zaman biz biliyoruz ki diyelim ki Gabar'da 100 tane terörist var. İstihbarat çok kuvvetli, bir temas sağlayacağız. Bir bölük ile nasıl arayacaksanız o bin 200 kilometrekarelik alanda teröristi, ama Nokta İstihbarat aldığımızda mesela; bir tugay kullanacağımıza iki tugay kullanacağımıza bir bölük kullanırız. Bir kobra helikopter kullanıyorsunuz, operasyonu yapıyorsunuz. Ve başarılı oluyor. Hakiki istihbarat o açıdan çok önemli. Öteki türlü arayıp bulacaksınız. Binlerce kuyu kazacaksınız. O bakımdan önemli.
Soru:Bu kaçırılan askerler içerisinde PKK'nın köstebeğinin olduğu iddiaları ile
ilgili ulaştığınız bir bilgi var mı?
BÜYÜKANIT:Bana ulaşmış böyle bir bilgi yok.Memleketleri nedeniyle o çocuklara şüphe ile bakmak yanlıştır.Mehmetçik'e etnik gözle bakılmaz.
Diyarbakırlısı,Urfalısı,Anteplisi,İzmirlisi,Ankaralısı Mehmetçik hep
aynıdır.Köstebek olsaydı PKK'lılar onu teslim eder miydi? Türkiye cumhuriyeti
devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes bizim için muteberdir.İnsanların
etnik kimliğine göre bir değerlendirme yapmamız söz konusu olamaz. Türkiye'yi
bölmeye kimsenin gücü yetmez.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:43