Gündem
  • 29.6.2007 11:17

BÜYÜKANIT'A 'DİKTATÖR' DİYEN YUNAN GAZETECİYE ABD'DEN UYARI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, günlük basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan sürekli olarak "müstakbel diktatör" diye bahseden Yunanlı gazeteciye, "başka ülkelerin üst düzey hükümet görevlilerine gerekli saygı ve nezaketin gösterilmesi" uyarısında bulundu.
      Yunanistan’da yayımlanan Eleftheros Typos gazetesinin Washington muhabiri Lambros Papantoniou’nun, daha önce de birkaç kez yaptığı gibi, Türkiye hakkında soru sorarken, Büyükanıt ile ilgili kullandığı "müstakbel diktatör" ifadesi üzerine Casey, "Her şeyden önce Bay Lambros, Amerikan hükümetinin görüşü, diğer ülkelerin üst düzey hükümet yetkililerinden bahsedenlerin uygun saygı ve nezaketi göstermesi gerektiği yönündedir" dedi.
      Casey, Lambros’un, sürekli olarak Orgeneral Büyükanıt için aynı ifadeyi kullandığına işaret etti ve "Kendisi (Büyükanıt) ülkesinin askeri lideridir. Hükümetiyle işbirliği içinde çalışmaktadır. Ülkesindeki kurumlar arası ilişkilere ilişkin görüşlerini ifade etmeyi, Başbakan dahil olmak üzere Türk yetkililerine bırakıyorum" diye konuştu.
      Orgeneral Büyükanıt’ın, terör örgütü PKK’ya karşı sınır ötesi operasyonun gerekliliği yönündeki sözlerine ilişkin soru üzerine Casey, "PKK’nın Irak’ın kuzeyinde ve başka yerlerdeki faaliyetlerinden endişeliyiz. PKK terörist bir grup. Biz de öyle görüyoruz. Türkiye’ye, Irak’a ve ABD’ye tehdit oluşturuyor. Türkiye ve Irak’ın bu problem üzerine beraber çalıştığını görmek istiyoruz. Bu konuya en iyi çözümün, ülkeler arası işbirliğiyle ilerlemek olacağına inanıyoruz. Herhangi bir tek taraflı askeri harekatın çözüme yardımcı olacağını düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
     
     "BRYZA GÖLGE YAZARLIK YAPMIYOR"
      Yunanlı gazeteci, Genelkurmay Başkanlığının 27 Nisandaki basın açıklamasının "ABD Dışişleri Bakanlığının görevlilerinden Matt Bryza tarafından kaleme alındığı" yönünde bir iddianın, bir Türk köşe yazarı tarafından gündeme getirildiğini de ileri sürdü. Casey, bunun üzerine, "Matt Bryza benim iyi bir arkadaşımdır ve çok seçkin bir Amerikan diplomatıdır. Pek çok yeteneğinin arasında, Türk hükümet yetkililerinin gölge yazarlığı olduğundan haberim yok. Bu çok saçma bir haber ve böyle bir şeyi burada söylemenize bile şaşırdım" dedi.
      Yunanlı gazetecinin Orgeneral Büyükanıt’tan yine "müstakbel diktatör" diye bahsetmesi üzerine Casey, "Başka ülkelerin üst düzey hükümet yetkilileri hakkında konuşurken, sizin uygun gördüğünüz biçimde değil, resmi sıfatlarını kullanırsanız memnun olacağım" diye konuştu.
      Yunanlı gazetecinin ısrarla, "bu iddiayı ortaya atan gazetecinin saygın biri olduğunu" söylemesi üzerine Casey, "Ben bu gazeteciyi de, yazdığı gazeteyi de bilmiyorum. Ama sizi temin ederim ki Matt Bryza, yabancı hükümet yetkililerine gölge yazarlık yapmıyor" ifadesini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER