KAYNAK : Haber Vitrini
Yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı’nın cezaevinden kurtulmasına, hakkındaki iade dosyalarını hazırlayan Adalet Bakanlığı’nın hatasının yol açtığı ortaya çıktı. Fransız Danıştayı’nın, Çakıcı’nın iadesini genişleten kararnameleri "eksik evrak gönderilmesi", "suçların tanımlarının iyi yapılmaması" ve "ceza miktarının bile açıkça belirtilmemesi" nedeniyle iptal ettiği kaydedildi.
Skandalı büyükelçi bildirdi
Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Abdülkadir Kaya’nın imzasını taşıyan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 4 Kasım 2002 tarihli "skandal belge"de, Çakıcı’nın kurtulmasına yol açan hatalar anlatıldı. Çakıcı’nın yargılamasına devam edilebilmesi için Fransız hükümetine başvuruda bulunulduğu açıklandı. Belgede, Fransız hükümetinin 30 Kasım 2000’de iki ayrı kararnameyle bu başvuruyu kabul ettiği, Çakıcı’nın bu kararnamelerin iptali için 20 Mart 2001’de Fransız Danıştayı’na başvurduğu kaydedildi.
Adalet Bakanlığı yaptığı hataları, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Uluç Özülker’in, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla kendisine gönderdiği yazıdan sonra fark edebildi. Özülker, kararın gerekçelerini şöyle açıkladı:
Bakanlığın hatası
• "İhaleye fesat karıştırmak" fiilinin Fransız hukukunda altı ay hapis cezası gerektirdiği, Fransız makamlarının, SİDAS’ın 2. maddesine koyduğu çekince gereği iadenin yalnız azami iki yıl hapis gerektiren suçlar için öngörüldüğü,
• Suç işlemek için oluşturulan çeteye katılmak fiiline ilişkin olarak gerekli belgelerin sunulmadığı,
• Cankurtaran’ı öldürmeye tam teşebbüs suçuna ilişkin olarak hukuki vasıflandırmanın net yapılmadığı ve ceza miktarının açıkça belirtilmemiş olması."
Bundan sonra ne olacak?
Adalet Bakanlığı da, İstanbul’a gönderdiği belgede gerekçeleri sıralayarak, Çakıcı’nın bu suçlardan yargılanamayacağını kaydetti. Böylece Çakıcı, bu suçlardan yargılanamadığı ve diğer suçlarından uzun süredir cezaevinde bulunduğu için tahliye edildi. Hakkında yurtdışına çıkış yasağı bulunan Çakıcı, tahliye olduktan sonra 45 gün içinde yurtdışına çıkamazsa, iki davadan yargılanacak, çıkarsa yargılanamayacak.
Adalet Bakanlığı’nın yazısındaki ihmal söz konusu olmayıp evrak tam gönderilseydi, Fransız Danıştayı yargılamaya olumlu görüş verebilecekti.
(Milliyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:56