Gündem
  • 31.1.2016 13:44

Can Dündar'ın davası Fethullah Gülen ile birleştirilecek mi

Kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen soruşturmada usulsüzlük yapıldığına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik açılan davanın görülmesine yarın başlanıyor. Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 122 sanıklı dava dosyası ile Can Dündar ve Erdem Gül hakkında geçtiğimiz günlerde hazırlanan iddianamesinin bu dava ile birleştirilmesi talep edilmişti.

Kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü' adlı soruşturmada, usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 55’i tutuklu 122 şüpheli hakkında açılan davanın görülmesine yarın başlanıyor.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 gün boyunca görülecek duruşmalarda sanıkların kimlik tespitinin ardından tarafların usule ilişkin talepleri alınacak. Taleplerin tamamlanmasıyla iddianamenin okunacağı duruşmalarda, daha sonra ise sanık savunmalarına geçilecek.

“GÜLEN VE USLU’NUN YOKLUKLARINDA TUTUKLANMALARINA...”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamenin kabulüne karar veren mahkeme, firari sanıklar Fethullah Gülen ve Emre Uslu'nun yokluklarında ayrı ayrı tutuklanmalarına karar vermişti. Mahkeme ayrıca Gülen ve Uslu hakkında kırmızı bülten çıkarılması için başvuruda bulunulmasına karar vermişti.

MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin Yargıtay'da yargılanan Adana eski Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcı vekili, özel yetkili Cumhuriyet Savcıları ile dönemin İl Jandarma Alay Komutanı hakkındaki dava dosyası ile ilgili ifade tutanaklarının istenilmesine karar veren mahkeme 10 bin 529 sayfalık iddianamenin okunması için TRT Genel Müdürlüğü İstanbul Şubesi'ne yazı yazılmasını kararlaştırmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’INDA ARALARINDA BULUNDUĞU 968 MÜŞTEKİ
Fethullah Gülen ve Emre Uslu’nun yanı sıra eski polis müdürleri ve Adana’da MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin muvazzaf subaylarında bulunduğu 122 şüphelinin yer aldığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişinin müşteki sıfatıyla yer alıyor.

“FETÖ YÖNETİCİLERİNE İKİŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) yöneticisi olduğu ifade edilen Fethullah Gülen, Emre Uslu ve Yurt Atayün hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak'' suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.

Diğer sanıklar hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede ayrıca tüm sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' gibi suçlardan ayrı ayrı 67,5 yıla kadar hapis isteniyor.

CAN DÜNDAR HAKKINDAKİ İDDİANAMENİN BİRLEŞTİRİLMESİ TALEP EDİLDİ
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin yarın görülmesine başlanacak dava ile birleştirilmesi talep edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca iki gazeteci hakkında hazırlanan iddianame, bu dava ile birleştirilmesi istemiyle İstanbul 14. Ağır Ceza mahkemesine gönderilmişti.

KAPALI OTURUM TALEBİ
Birleştirilme isteminin yanı sıra Başsavcılık, soruşturma kapsamında devlet yetkililerinin ulusal ve uluslararası görüşme kayıtlarının dosyada bulunması, Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait yardım TIR'larının durdurulması eylemi sebebiyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yargılaması yapılan şüpheliler hakkındaki duruşmaların gizli yapılmasına karar verilmesi de göz önünde bulundurularak yargılamanın tamamının kapalı oturumda yapılması istemişti.

İddianameye ilişkin henüz onay yada ret yönünde bir karar vermeyen mahkemenin önümüzdeki günlerde bu kararını açıklaması bekleniyor. Savcılığın birleştirilme talebinin yerinde görülmesi halinde Dündar ve Gül’de bu hafta içerisinde görülecek duruşmalarda hakim karşısına çıkabilecek.

YUSUF MELİKOĞLU
İSTANBUL

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:27

İLGİLİ HABERLER