Ekonomi
  • 23.10.2022 00:57

Çanlar İngiltere için çalıyor...

Ekonomik kriz istifa getirmişti! Şimdi de negatif not: Çanlar İngiltere için çalıyor...

Ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan İngiltere'de Başbakan Liz Truss'ın istifasının ardından şimdi de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ülkenin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, geçtiğimiz ay açıklanan vergi paketinin neden olduğu ekonomik ve siyasi krizin ardından dört gün önce yaptığı açıklamada, "Sorumluluk alarak yapılan hatalar için özür diliyorum. Ancak bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim" dedikten sonra iki gün önce istifa etmişti. Bu gelişmenin üzerine şimdi de İngiliz ekonomisi için başka bir olumsuz gelişme gündemde yer alıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yaptığı açıklamada, İngiltere ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Açıklamada, İngiltere'nin yerel para birimi ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunun "Aa3" olarak teyit edildiği, not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e çevrildiği bildirildi.

POLİTİKA BELİRSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANDI

İngiltere Merkez Bankasının (BoE) not görünümünün de "durağan"dan "negatif"e çevrildiği belirtilen açıklamada, negatif görünümün zayıf büyüme beklentileri ve yüksek enflasyon karşısında artan politika belirsizliğinden kaynaklandığı aktarıldı.

Açıklamada, ülkenin kredi notunun teyit edilmesinin ise İngiltere'nin zengin, rekabetçi ve çeşitli ekonomisi tarafından desteklenen ekonomik direncini yansıttığı kaydedildi.

GELECEK ÇEYREKLERDE DE YAVAŞLAMA BEKLENİYOR

Bu yılın başından bu yana ülke ekonomisinin büyümesinin yavaşladığına işaret edilen açıklamada, ekonominin gelecek çeyreklerde yavaşlamaya devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, ekonomik görünümün yüksek enflasyon, zayıf dış talep ve artan borçlanma maliyeti nedeniyle kötüleştiği, tüketim, yatırım ve ekonomik faaliyeti baskıladığı aktarıldı.

SIKI PARA POLİTİKASI BÜYÜMEYİ BASKILIYOR

BoE'nin kalıcı enflasyon riskine karşı orta vadede para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırmasının beklendiği belirtilen açıklamada, daha sıkı para politikasının da ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacağı kaydedildi.

Açıklamada, ülkede harcanabilir gelirin gelecek yıl önemli ölçüde düşeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

İNGİLİZ EKONOMİSİ RESESYONA GİRMEK ÜZERE

Yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ekonomi resesyona girerken ve enflasyon 40 yılın en yüksek seviyesindeyken, yatırımcılara güvence vermek ve İngiltere'nin mali itibarını yeniden inşa etmek için on milyarlarca sterlinlik harcama kesintileri bulmak için şimdi yarışıyor.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2022 00:58

İLGİLİ HABERLER