Yaşam
  • 24.1.2022 16:29

Catfishing ve arkadaşlık uygulamalarında kendinizi nasıl güvende tutarsınız

"House" dizisinin ana karakterinin dediği gibi, herkes yalan söyler. Hatta Massachusetts Üniversitesi'nden psikolog Robert Feldman, insanların %60'ının her 10 dakikada bir yalan söylediği sonuçlarına ulaşılan bir araştırma bile yaptı. Oldukça beklenmedik istatistikler, değil mi? Tabii ki, doğrudan yalanlardan bahsetmiyoruz. Çoğu zaman bir şey söylemiyoruz, bazen süsleyip kendimiz biraz ekliyoruz. Ama teknik olarak hala bir yalan.

Artık internette daha kritik bir durum söz konusu. Özellikle çevrimiçi arkadaşlık konusunda. Hepimiz düşündüğümüzden daha iyi, daha ilginç ve daha çekici görünmek isteriz. Ve bazen bu istek tüm sınırların ötesine geçer. Web'de bu tür bir aldatmaca için bir terim bile mevcut: "catfishing".

Catfishing, bir kişinin internette tamamen gerçek dışı bir kişilik yarattığı bir aldatma türüdür.

Ne yazık ki birçok arkadaşlık sitesindeki eğilim hayal kırıklığı yaratmaktadır — tamamen farklı insanlar giderek güzel profillerin arkasına saklanıyor.

İnsanların internette en sık kullandığı yalanlar

2021'de Kaspersky Lab şirketi B2B International ile birlikte arkadaşlık sitelerindeki yalanlar konusunda araştırma verileri yayınladı. Sonuçların oldukça belirgin olduğu ortaya çıktı:

katılımcıların %57'si bir arkadaşlık sitesinde kendileri hakkındaki bilgileri biraz süslediklerini itiraf etmiştir;

evli erkeklerin %67'si anketlerde (medeni durumları hakkında) yalan söylediklerini belirtmiştir;

yalanlar genellikle yaş, sosyal statü ve ilgi alanları ile ilgilidir;

kadınların %34'ü, saldırganların gerçek verilerini kendi amaçları için kullanmasını engellemek için arkadaşlık sitelerinde kendileri hakkında yalan söylediklerini belirtmektedir.

İlginç bir şekilde, ankete katılan kişilerin yaklaşık %5'i partnerlerinden gizlice arkadaşlık sitelerini kullandıklarını itiraf etti. Ve %3'ü ise ruh eşlerini bulmak için bir arkadaşlık platformuna kaydolduklarını söylemiştir.

Yukarıda listelenen örnekler oldukça zararsızdır. Evet, bir kişinin fikrini kısmen çarpıtıyorlar, ama yine de %100 değil. Ancak “catfishing” ile durum tamamen farklıdır çünkü bir arkadaşlık sitesinde ve genel olarak internette tam bir kişilik değişikliğinden bahsediyoruz.

Catfishing, sonuçları ve buna karşı koymak

Birçoğunuz Twitter'da kısa sürede 18 bin takipçi elde eden motosikletli kız Yasuko'yu çevreleyen aldatmacayı muhtemelen hatırlarsınız. Kızın sevimli fotoğrafları kullanıcıların ilgisini çekti ve kitlesi onun profilinde oldukça aktifti. Yasuko'nun aslında 50 yaşında bir motorcu olan Zungi olduğu çok geçmeden anlaşıldı. Sadece görünüşünü kökten değiştiren FaceApp uygulamasını kullanmıştı. Bu arada, Zungi'nin sırrının açıklanmasından sonra bile Yasuko adına bir twitter hesabını kullanmaya devam etmektedir. Ancak, kitle etkinliği gözle görülür şekilde azalmıştır.

Arkadaşlık uygulamaları ve sitelerinde de durum benzer. Dünya çapında binlerce insan tamamen gerçek dışı hesaplar oluşturuyor. Diğer insanların fotoğrafları ve kurgusal bir biyografi, birçok günümüz insanı için tamamen sıradan. Ve ekranın diğer tarafındaki kişi, gerçekte kiminle iletişim kurduğunu tahmin bile edemeyebilir. Bir arkadaşlık sitesindeki güzel bir profilin arkasında herkes saklanıyor olabilir — bir dolandırıcı, bir suçlu veya sadece dengesiz bir kişi.

Sadece davranışları ile olmasa da bir “catfisher” tanımlaması

Deneyimsiz bir arkadaşlık sitesi kullanıcısının bir “catfisher” tespit etmesi oldukça zor olabilir. Bu nedenle, bir “catfisher” nasıl belirlenir ve nelere özellikle dikkat etmeniz gerektiğine dair bazı ipuçları vermek istiyoruz:

Çok hızlı ilerleyen sanal ilişkiniz. Bir “catfisher” çok açık ve duygusal, çok aktif ve ısrarcı olabilir. Ve sohbetinizden bir veya iki gün sonra size aşkını bile itiraf edebilir. Buna karşı dikkatli olun.

Sadece mesajlaşma olarak kurulan iletişim. Muhatabınız görüntülü sohbet yoluyla iletişime mümkün olan her şekilde karşı çıkıyorsa, bu, “catfishing” için ana işaretlerinden biridir. Arkadaşlık uygulamasındaki fotoğrafların arkasında muhtemelen tamamen farklı bir kişi var.

Karşıdaki kişinin hikayeleri çok olasılık dışı. Seyahat, maceralar, hayal edilemez olaylar ve benzeri hakkında inanılmaz hikayeler anlatılabilir. Tüm bunlar ilginçtir ancak genellikle çok az ayrıntıya sahiptirler. Büyük olasılıkla, o kişi tarafından uydurulmuştur.

Muhatabınızın sosyal ağlarda profilinin bulunmaması. Bir kişinin arkadaşlık sitesinde kurgusal bir profil oluşturması mümkündür ancak rolü sonuna kadar oynamakla ve kurgusal bir kişiliği sosyal ağlarda kaydetmekle ilgilenmezler.

Güven kazandıktan sonra kişi sizden yardım istemeye başlar. Unutmayın, şahsen tanımadığınız bir kişi maddi destek isterse, bu %100 dolandırıcılıktır. Hiçbir koşulda şahsen tanımadığınız birine para transfer etmemelisiniz.

Ancak “catfisher” oyunlarına düşmemenin en etkili yolu, yazışma yoluyla değil, video bağlantısıyla tanışmak ve iletişim kurmaktır. Önünüzde ne tür bir insan olduğunu, gerçekte nasıl göründüklerini, davranışlarının ne olduğunu vb. görmenin tek yolu budur. Buna ek olarak, göz teması (bir web kamerası aracılığıyla da olsa) muhatabınızı kendileri hakkında daha fazla bilgi vermeye teşvik eder. Muhtemelen, bir mesajda yalan söylemenin, muhatabınızın karşınızda sesli olarak yalan söylemekten çok daha kolay olduğunu biliyorsunuzdur.

Artık birçok site ve uygulama sohbet ruleti işlevini uyguluyor. Ama henüz herkes bu site ve uygulamaları kullanmıyor. “Catfishers”, ideal kurgusal hesaplarını oluşturmaya ve yazışmalarda naif kişilere yalan söylemeye devam ediyor. Bu numaraya düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

Normal arkdaşlık siteleri ve uygulamaları yerine sohbet ruletlerini kullanmanızı öneririz. Bu tür görüntülü sohbetlerin her biri, görüntülü bağlantı yoluyla yeni insanlarla yüz yüze sohbet edebileceğiniz bir platformdur. Bu büyük bir avantajdır çünkü kişiyi hemen görebilir ve sesini duyabilirsiniz. Ayrıca, çoğu sohbet ruleti rastgelelik ilkesiyle çalışır — tamamen rastgele kullanıcıları birbirine bağlar. Bu, bir “catfisher” için fiziksel olarak burada "hedefini" seçemeyeceği anlamına gelir. Partnerin bağlantısı kesilirse, onları tekrar sohbet ruletinde bulmak neredeyse imkansız olacaktır.

En ilginç sohbet ruletleri arasında chathub.cam, coomeet.com/tr/chatroulette ve ome.tv sayılabilir. Bu siteler İnternet alanında kendini kanıtlamış, geniş bir kullanıcı tabanına ve şeffaf kullanım şartlarına sahiptir.

Not! Çoğu sohbet ruletinde metin ve görüntülü sohbet vardır. Kendinizi yalnızca metin mesajları ile sınırlamanızı önermiyoruz çünkü bu şekilde aldanma riskini artırırsınız.

Özetleyelim

“Catfishing” bugün arkadaşlık sektöründe büyük bir sorundur. Bir kişinin kişiliğini süslemesi ve bir tür kötü niyeti olmaması önemli değil. Ancak, “catfishing” bir aldatma, dolandırıcılık ve şantaj aracı haline geldiği başka durumlar da vardır. Ve bu ciddi bir durumdur.

Klasik arkadaşlık sitelerini ve uygulamalarını tamamen terk etmeniz gerektiğini söylemiyoruz. Ancak yine de sadece metin değil, görüntü aracılığıyla iletişim kurabileceğiniz platformları kullanmanızı öneririz. Ve elbette, internet güvenliğinin temel kurallarını da unutmayın. Ne yazık ki, Web'de hala kendi bencil amaçları için toyluğunuzdan ve saflığınızdan istifade etmeye çalışan birçok insan bulunuyor. Dikkatli olun, güvenli sitelerde arkadaşlık kurun ve gerçek, hoş bir arkadaş ile olmanın keyfini çıkarın!

Güncellenme Tarihi : 24.1.2022 16:32

İLGİLİ HABERLER