Bilim
  • 29.11.2022 10:38

Çeneli Kırıcı Nedir? Ne İşe Yarar?

Çeneli kırıcı, maden ve cevher işleme tesislerinde kayaları kırmak için kullanılan büyük bir ekipmandır. Bu ekipman ilk olarak 1858 yılında, öncelikle taş kırmak için kullanılan makineler geliştiren mucit Eli Whitey Black tarafından piyasaya sürülmüştür. O zamandan beri çeneli kırıcılar, maden ve taş ocağı endüstrilerinin yanı sıra büyük malzemelerin küçültülmesi gereken geri dönüşüm süreçlerinde de bolca kullanılmıştır. Burada çeneli kırıcıların nasıl çalıştığını ve günümüzde kullanılan farklı çeneli kırıcı türlerinin neler olduğunu ele alacağız. Alternatif olarak, kırıcılarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa Machineryline' ın sektör uzmanlarından biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

Çeneli kırıcılar nasıl çalışır?
 

Çeneli kırıcılar, büyük malzemeleri daha küçük, daha yönetilebilir parçalara ayırmak için sıkıştırma kuvveti kullanır. Malzemeleri kırmak için mekanik basınç üreten iki kırma çenesine sahiptir (biri sabitken diğeri hareketlidir). İki dikey kırma çenesi, malzemelerin bırakıldığı kırma odası adı verilen V şeklinde bir açıklık oluşturur. Böyle adlandırılmasının nedeni, açıklığın geniş başlayıp daha sonra ezilen malzemelerin gittiği V'ye doğru daralmasıdır.

 

Bir çeneli kırıcının boyutu, kırma haznesinin üst açıklığıyla ölçülür. Örneğin, 48" x 42" çeneli kırıcı bir kırma çenesinden diğerine 48" ölçülerindedir ve iki kırıcının genişliği 42"'dir. Çeneli kırıcıların kullanıldığı başlıca uygulamalar şunlardır:

 

Farklı cevher türlerinin kırılması

Bina molozlarının parçalara ayrılması

Kaya aralığı (orta sertlikten aşırı sert kayalara kadar)

Büyük bardakların kırılması

Diğer sert malzemelerin kırılması
 

Tek geçişli çeneli kırıcılarda, hareketli kırıcı eliptik bir düzende çalışırken, çift geçişli çeneli kırıcılarda sert malzemeleri kırmak için bir sarkaç hareketi kullanılır. Kırma kuvveti eksantrik mil tarafından üretilir ve daha sonra bir geçiş plakası sistemi ile kırma bölgesine aktarılır. Yaylı çekme çubukları tüm sistem boyunca pozitif olmayan bağlantı sağlar ve ağır yükler eksantrik şaft üzerindeki santrifüj kütleler tarafından dengelenir.

 

İki kırıcı arasındaki derin açı nedeniyle, beslenen malzeme kırma odasına girdikten sonra önemli ölçüde azaltılabilir. Ayarlanabilir kırıcı ayarları ve kırma plakaları için seçilen diş formunun uygunluğu, kırılan malzemelerin nihai boyut tane dağılımını belirleyecektir. Ayarlanabilir bir kama sistemi, kırıcı ayarlarının çoklu ayarlanmasına olanak tanır. Ayarlama sisteminin tüm parçalarına kolayca erişilebilir ve çok az bakım gerektirir veya hiç bakım gerektirmez. Parçalar, tamamen aşınması durumunda da değiştirilebilir.

 

Çeneli kırıcılarda kullanılan tüm mafsal plakaları, bakım gerektirmeyen değiştirilebilir sıcaklık basınç çubukları kullanır. Yatak noktalarına yeterli gres beslemesi sağlamak için bir yağlama sistemi kullanılır.

 

Detaylı bilgi için Machineryline Türkiye sitesine göz atmayı unutmayın!

Güncellenme Tarihi : 29.11.2022 10:39

İLGİLİ HABERLER