Gündem
  • 29.6.2007 16:42

ÇETELER, YABANCI İSTİHBARATLARIN KULLANIMINA AÇIK

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun ismini Türkiye, 1995'te insan haklarından sorumlu devlet bakanlığı yaptığı dönemde tanıdı. Şu günlerde İstanbul 1. Bölge'de seçim çalışmalarını sürdüren Hacaloğlu, devlet içindeki çeteleşmelerden kaygılı.

Bakanlık yaptığı dönemde bu yapılanmalar konusunda önemli tecrübeleri bulunan Hacaloğlu, "Her türlü çeteleşmeye, illegal duruma müdahale edilmeli. Bütün iddiaların üzerine gidilmeli." diyor. Özellikle son birkaç yılda ortaya çıkarılan çetelere dikkat çekerken, bunların bazılarının münferit olduğunu, bazılarının ise Türkiye'yi kurtarma misyonuna soyunduğunu kaydediyor. Söz konusu oluşumların yabancı istihbarat servisleri tarafından kullanılmaya müsait olduğuna da işaret eden CHP Genel Sekreter Yardımcısı, çetelerin üzerine gidilmesi için polis teşkilatının güçlendirilmesini istiyor.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, partinin kurmaylarından. İstanbul 1. Bölge'de İlhan Kesici'nin ardından ikinci sırada. Hemen her gün seçmenleriyle buluşan Hacaloğlu, 22 Temmuz'u iple çekiyor. AK Parti'yi büyük bir yenilgiye uğratacaklarını düşünüyor. DSP ile yaptıkları ittifakın ve Cumhuriyet mitinglerinin kendilerine oy getireceğine inanıyor. Hükümetin icraatlarının toplumda güvensizlik meydana getirdiğini savunan CHP'li vekil, ekonomide istenilen başarının sağlanamadığı kanaatinde. Hacaloğlu'nun muhtemel Kuzey Irak operasyonu konusundaki görüşleri ise partisinin düşüncesinden farklı. Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması için Kuzey Irak'a girilmesinin şart olmadığını vurguluyor. "Kalkıp da dağlara bayırlara askerlerimizi sürüp maceraya girmemize gerek yok." ifadesini kullanıyor. Sorunun çözümünün 'ABD karşısında dik bir duruş sergilemek' olduğunu belirtiyor. Kuzey Irak kaynaklı terörün son bulması için, "ABD'nin vidayı sıkması"nın yeterli olacağı tespitini yapıyor. Bölgedeki asıl gücün Talabani ve Barzani olmadığını anlatırken ikilinin arkasındaki ABD desteğine göndermede bulunuyor.

Hacaloğlu, medyada yer alan kamuoyu anketlerine itibar etmiyor. AK Parti'nin oy kaybedeceğini söylüyor. İktidara geldiklerinde sosyal politikalara ağırlık vereceklerini anlatan CHP'li vekil, "Sigortaları olmayan ve üyelerinden kimsenin çalışmadığı ailelere ayda 350 YTL ödeme yapacağız. Herkesi sağlık sigortası kapsamına alacağız." diyor. Hacaloğu, tarımsal desteği de iki katına çıkaracakları sözünü veriyor. Türkiye'nin AB'ye mahkum olmadığının altını çiziyor. Sosyal ve ekonomik alandaki iyileşmelerin, ülkenin öz kaynaklarıyla sağlanabileceğini öne sürüyor. Türkiye gündeminden düşmeyen laiklik tartışmasından bahsederken, laikliğin inançlara karşı bir tehdit olarak algılanmamasını istiyor.

Çetelere karşı polis güçlendirilmeli

Bir dönem insan haklarından sorumlu devlet bakanlığı görevini üstlenen Hacaloğlu'nun en hassas olduğu hususlardan biri devlet içindeki çeteler. Gayri hukuki oluşumlara karşı olduklarını vurgulayan Hacaloğlu, "Her türlü çeteleşmeye, her türlü illegal duruma müdahale edilmeli. Bütün iddiaların üzerine gidilmeli." diyor. Hacaloğlu, son birkaç yılda ortaya çıkarılan çetelere dikkat çekiyor. Bu çetelerin bazılarının münferit, bazılarının Türkiye'yi kurtarma misyonuna soyunduğunu vurguluyor. Söz konusu oluşumların yabancı istihbarat servisleri tarafından kullanılmaya müsait olduğunu kaydediyor. Çetelerin üzerine gidilmesi için polis teşkilatının güçlendirilmesini talep ediyor. Polis teşkilatına siyasi müdahalelerin önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.

(ZAMAN)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER