Cumhurbaşkanı Chirac, dün akşam yaptığı televizyon konuşmasında seçmenlere, referandumda “evet” oyu vermeleri çağrısında bulundu. Chirac, konuşmasında, seçmenin Avrupa Birliği Anayasası için düzenlenecek referandumu hükümeti cezalandırmak için kullanmamasını istedi. Öte yandan, İngiliz basını, Chirac’ın referandumdan ‘hayır’ çıkması halinde, onaylama sürecinin devam etmesini isteyeceğini öne sürdü.
Fransa’da AB Anayasası’nın oylanacağı referanduma iki gün kala, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, seçmenin Fransa ve AB’nin geleceği için oy kullanacağını hatırlatarak, bunun bir genel seçim havasında görülmemesi gerektiğini söyledi. Geleneksel siyasi ayrılıkların bir tarafa bırakılmasını isteyen Chirac, “Bu sağ veya sol seçimi değil, bu Fransa ve AB’nin geleceğinin seçimi” dedi.
‘FRANSA ZAYIFLAR’ UYARISI
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, “Anayasa, Fransa’nın çıkarlarını Avrupa içinde daha güçlü savunacak ve Avrupa Birliği’ni de dünya siyasetinde Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin karşısında daha güçlü konuma taşıyacak” görüşünü savunurken; AB’nin böylece ekonomik alanda da daha rekabetçi konuma yükseleceğini vurguladı.
TÜRKİYE REFERANDUMU İÇİN GÜVENCE
Chirac, konuşmasında Anayasa’nın reddi halinde, Fransa’nın Avrupa’daki gücünün zayıflayacağını ve bunun da aşırı liberal politikalara neden olacağını Avrupa’yı da bir serbest ticaret bölgesine dönüştüreceğini iddia etti.
Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin, referandum yapılmadan Avrupa Birliği’ne katılmasına izin verilmeyeceği konusunda da halka bir kez daha güvence verdi.
‘AVRUPA’YA HAYIR DEMİŞ OLURUZ’
Cumhurbaşkanı Chirac, Nisan ayından beri yaptığı bu üçüncü konuşmasında referandumda “hayır’ oyu çıkması halinde, bunun Fransa’nın Avrupa’ya ‘hayır’ı diye yorumlanacağını söyledi. Chirac ayrıca ilk kez üstü kapalı olarak hükümeti değiştireceğini belirtti.
SÜREÇ DEVAM EDEBİLİR
Diğer yandan, İngiltere’de yayımlanan The Times ve The Sun gazeteleri, “Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Fransa’da AB anayasası için düzenlenecek referandumda seçmenlerin AB anayasasını reddetmesi halinde, diğer AB üyesi ülkelerin Anayasa’yı onaylama sürecine devam etmesini istediğini” yazdı.
The Times gazetesinin Fransız diplomatlara dayanarak verdiği haberde, Chirac’ın, “Fransa’nın Avrupa projesini” engelleyen bir ülke olarak görülmek istememesi nedeniyle, Avrupalı partnerlerini cesaretlendirmeye çalıştığı” belirtildi.
‘HAYIR’ OYLARI ARTIYOR
The Sun gazetesi de Fransa’nın Londra Büyükelçisi Gerard Errera’nın, “Chirac, AB üyesi 25 ülkenin onaylama sürecini devam etmesinde ısrarlı olacak” ifadesine yer verdi.
Fransa’da yapılan son iki kamoyu yoklaması, Pazar günü Fransa’da AB anayasası için yapılacak referandumda “hayır” oylarının yüzde 55’e çıktığını ortaya koymuştu.
(ntvmsnbc)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:12