CHP Sultanahmet Camii’ni de kütüphane yapacakmış!
İstanbul'un kutlu fethinin sembolü olan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için tartışmalar sürerken CHP'li İbrahim Kaboğlu, Sultanahmet Camii’nin müze olmasını talep etti. Bunun üzerine sosyal medyada 1930’lı yıllara dair gazete küpürlerinden örnekler yer aldı. Bu küpürlerden birinde CHP’nin Sultanahmet Camisi’ni kütüphane yapmaya karar verdiği görülüyor.
Fatih Sultan Mehmed Ayasofya'yı vakfiyesi olarak tapuladı
Ayasofya'nın cami olacağını duyuran Fatih, 1 Haziran 1453 yılında ilk Cuma namazı Akşemsettin Hazretleri tarafından kıldırıldı. Fatih Sultan Mehmed Han sonra bir vakfiye yazarak Ayasofya'nın vakfiyesi olduğunu ve camiden başka bir şeye dönüştürülmemesi gerektiğini yazdı. 1934 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile Ayasofya Camii'den müzeye çevrilmişti.
2 Temmuz'da karar bekleniyor
İstanbul'un fethinin kutlandığı 567. Yılı kutlamaları çerçevesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla 29 Mayıs 2020 tarihinde Ayasofya'da Fetih Suresi okundu. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ise çeşitli kurumlara Ayasofya'nın tekrardan camiye dönüştürülmesi için başvurular yapmış bir dernek olarak 8 Haziran 2020 tarihinde Danıştay 10. Dairesi'ne tekrar dilekçeyle başvurdu.
Danıştay, 2 Temmuz 2020 tarihinde bu başvurunun duruşmasını yapacağını duyurdu. Bu konu hakkında Ayasofya hakkında süren tartışmalar esnasında CHP'den de çeşitli açıklamalar yapıldı.
CHP'li İbrahim Kaboğlu "Sultanahmet müze olsun" dedi
Bu açıklamalar arasında CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu meclis konuşmasında "Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı çünkü bunlar artık bizim kendi şeyimiz değil, kendimize özgü değil, insanlığın ortak mirasıdır bunlar" dedi.

İmamoğlu Yunanlıları adeta mest etti
CHP'li Ekrem İmamoğlu ise Yunanistan'daki bir forumda "Ayasofya'nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Türkiye'nin ve dünyanın başka sorunları var ve bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor. Türkiye'deki ibadethanelerden ve tarihi eserlerden merkezi hükümet, Turizm Bakanlığı ve kurumları sorumlu. İstanbul Belediye Başkanlığı'nın sorumluluğu altında bulunmuyor" dedi.
CHP Sultanahmet'i kütüphane yapmak için çabalamış
CHP'nin Ayasofya'nın camiye tekrar döndürülmemesi için sarf ettikleri cümlelerin ardından 1930'lı 40'lı yılların gazetelerine gözler çevrildi. Sosyal medyada yer alan bir küpür CHP'nin zihin yapısının tezahürünü gösterdi.
CHP'li Prof. Dr. Kaboğlu müze olsun derken, yıllar önce CHP, Sultanahmet Camii'nin kütüphaneye dönüştürülmesine karar vermiş. Gazetenin "Sultanahmet Kütüphane oluyor" başlığı taşıyan haber içeriğinde "Ankaradan akşam gazetelerine bildirildiğine göre Sultanahmet camisinin kütüphane olmasına karar verilmiştir. Buraya şehirdeki diğer kütüphanelerde mevcut kitaplar nakledilecek ve milli bir kütüphane meydana getirilecektir" denildiği öğrenildi.