MUAMMER TAN
ANKARA - CHP, yabancıların Türkiye'de mülk edinmelerini öngören 4916 ve 4875 sayılı yasalarda 'karşılıklılık' esası bulunmadığından, bu yasaların iptalleri ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, 'Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' ile 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun bazı maddelerinin iptalleri ve yürütmelerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Dava dilekçelerini Anayasa Mahkemesi'ne verdikten sonra çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan Koç, parti olarak ulusal çıkarlar konusunda duyarlı olduklarını ve bu çerçevede çıkarılan 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Yasası' ile 'Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi. 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Yasası' ile yabancı şirketlerin karşılıklılık esasına dayanmadan Türkiye'de taşınmaz mülk edinmelerinin karara bağlandığını vurgulayan Koç, ''Bunun çeşitli sakıncaları var. Bu konudaki duyarlılığımızı ifade ediyoruz. Bu kanunun uyuşmazlıklar bölümünde, konunun uluslararası tahkime açıklığı götürme imkanının bulunması, Anayasa'nın 125.maddesine aykırılık taşıyor'' dedi.
Koç, 'Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un da, yabancı şahısların Türkiye'de taşınmaz mülk edinmesine imkan sağlayan düzenlemeler olduğuna dikkat çekerek, ''Bir devlet, o devleti tanımlayan ülkesiyle birlikte anılır. Bu ülkenin belirli bölgelerinde, devleti oluşturan toprak yapısı bir karşılıklılık esası aranmadan yabancı kişilere taşınmaz mülk olarak satılması kolaylaştırılır ise bir süre sonra ülkenin değişik bölgelerinde yabancıların bu yasadan elde edecekleri avantajlarla toprak sağlamaları ve bu şekilde o bölgede etkinlik kazanmaları gündeme gelebilir. Bu konudaki duyarlılığı Türk halkıyla paylaşmak istiyorum'' değerlendirmesinde bulundu.
Koç, 3030 sayılı Belediyeler Yasası'nda, büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin azaltılmasını öngören maddenin iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi. Koç, başta Ek Taşıt Vergisi olmak üzere kestane ve kızıl ağaçların orman alanı dışına çıkartılması, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi ve 10 bin öğrencinin özel okullarda okumasını öngören kanun hakkında da çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:27