Gündem
  • 12.9.2013 17:11

CHP'den Erdoğan'a çok sert cevap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP ile ilgili söylediği sözlere cevap veren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Siz ve partiniz 12 Eylül ve 28 Şubat anlayışının yarattığı bir partisiniz. AK Parti kurucuları zamanında 28 Şubat’ı gerçekleştiren komutanlardan icazet alarak o partiyi kurdular” dedi.
 

“DIŞ POLİTİKA ULUSAL SAYGINLIĞIMIZI ZEDELEDİ”
CHP’nin Irak ve Mısır’da yaptığı temasları değerlendiren ve Başbakan Erdoğan’ın sözlerine cevap veren Akif Hamzaçebi, “İzlenen dış politika bizim ulusal güvenliğimizi, uluslararası saygınlığımızı zedelemiştir. İzlenen dış politika sonucunda Türkiye bölgesinde yalnızlaşmıştır. Türkiye belki sesi çıkan ama sözü dinlenmeyen bir ülke konumuna geldi. Başbakan’ın kişisel duygulara dayanan ve bunun sonucunda ya hep ya hiç anlayışıyla sürdürdüğü dış politika anlayışı Türkiye’ye zarar vermiştir. CHP doğan bu boşluğu doldurmak üzere dış politikada hükümetin kapadığı kanalları açarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve hükümetin önüne yeni kanallar açmak, yeni iklim oluşturmak suretiyle Türkiye’ye yardımcı olmanın gayretindedir. Bu çerçevede Irak ve Mısır’da temaslarda bulunuldu. Biz ana muhalefet partisi olarak bu ziyaretleri yapabiliriz bunda tereddüt yok, ama CHP olarak dikkat ettiğimiz nokta Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasında CHP’nin bu temasları nedeniyle bir kazancın ortaya çıkmasıdır. Hükümetin, devletin itibarına önem veren bir anlayışla bu temasları yürüttük” diye konuştu.

“BİZ BU GÖRÜŞMELERİ DIŞ POLİTİKA KANALLARINDA YAŞANAN TIKANMALARI AÇMAK İÇİN YAPIYORUZ”
Yaptıkları ziyaretlerin amacını açıklayan Hamzaçebi, “Bizim heyetimiz Mısır’da ayrım yapmaksızın ülkenin siyasi yelpazesinde yer alan bütün oluşumlarla görüştü, Müslüman Kardeşler de dahil. Mısır Dışişleri Bakanlığı ile işadamlarımızın sorunlarını çözmek amacıyla Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bürokrasisi ile arkadaşlarımız görüştü. Başbakan’ın Türkiye’yi yalnızlaştıran politikası işadamlarımızı da o bölgede yalnız bırakmaktadır. Irak’ta bizim işadamlarımız yalnız kalmışlardır. Aynı tablo Mısır’da vardır. Türkiye ile Mısır arasında yaşanan gerginlikten dolayı Türkiye’nin Mısır’a gerçekleştirdiği 3.6 milyar dolarlık ihracatın Çin pazarına kayması söz konusudur. Ana muhalefet partisi olarak biz bu görüşmeleri yapma hakkına sahibiz, millet bize bu yetkiyi veriyor. Biz bu görüşmeleri Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yardımcı olmak, Türkiye’nin dış politika kanallarındaki tıkanmaları açmak için gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“İKTİDARDAN İCAZET ALACAK DEĞİLİZ”
CHP’nin iktidardan icazet alacak durumda olmadığını belirten Hamzaçebi, “Başbakan diyor ki; ‘CHP hangi yetki ile bu temasları yapıyor’ diyor. Sayın Başbakan, ana muhalefet partisinin yurt dışında temaslarda bulunması iktidarın icazetine bağlı değildir. Sayın Başbakan’a şunu sormak isterim; Kendisi Başbakan değilken ABD’ye giderek o zamanın Başkanı Bush ile hangi sıfat ile görüştü. Oval Ofis’te Bush Tayyip Erdoğan’ı ağırladı, 1 Mart Tezkeresi’nin pazarlıklarını kendisi ile yaptı. Sayın Tayyip Erdoğan’ın hangi resmi sıfatı vardı acaba. Siz önce buna cevap verin. 1 Mart Tezkeresi öncesi Washington DC’de Başkan’ın iki önemli adamı ile siz hangi konuları hangi sıfat ile görüştünüz. Otel odasında Türkiye’nin geleceği ile ilgili hiçbir resmi sıfatınız olmadığı halde yaptığınız bu görüşmelere Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın hiçbir yetkilisini de almadınız. Siz bunu hangi sıfat ile yaptınız. 1 Mart Tezkeresi nedeniyle Tayyip Erdoğan’ın Bush’a karşılıksız verdiği taahhütler sonucu Türkiye’nin başına hangi badirelerin geldiğini hep beraber gördük, bunları yaşadık. Siz önce bunlara cevap verin. Milletin size vermediği bir yetkiyi kendiniz parti genel başkanı sıfatıyla kullanmaya kalktınız. Partinizi Amerika’da anlatmak üzere bir çok kişi ile temaslarda bulundunuz, hangi sıfatla yaptınız bunu. Sayın Başbakan bize ‘sen’ diyor ama ben Sayın Başbakan’a ‘siz’ demek zorundayım. O kendi üslubu tabi ki, karşısındaki insanı küçümseyen onu hakir gören bir anlayışla konuştuğu için, karşıdaki insanın insan olduğu gibi bir gerçeği dikkate almadığı için onu üslubunu ile baş başa bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SİZ VE PARTİNİZ 12 EYLÜL VE 28 ŞUBAT ANLAYIŞININ YARATTIĞI BİR PARTİSİNİZ”
AK Parti’nin 12 Eylül ve 28 Şubat anlayışının yarattığı bir parti olduğunu ifade eden Hamzaçebi, “Başbakan CHP için ’12 Eylül’ün izlerini taşıyan bir parti’ diyor. CHP 12 Eylül’ün mağduru olmuş, onun kapattığı bir partidir. Siz ve partiniz 12 Eylül ve 28 Şubat anlayışının yarattığı bir partisiniz. AK Parti kurucuları zamanında 28 Şubat’ı gerçekleştiren komutanlardan icazet alarak o partiyi kurdular. Ogünleri unutmadık. O temasların tanıkları bugün hayattadır, gerektiği zaman konuşacaklarını tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER