Dünya
  • 23.2.2006 00:10

CIA İLE İLGİLİ BİLGİ VERMEYEN BEŞ ÜLKE!..

Avrupa ülkelerindeki insan hakları durumunu gözleme yetkisi taşıyan Avrupa Konseyi, Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'in gizli hapishaneleriyle ilgili iddialar konusunda beş ülkenin, talep edilen detayları kendisine sunmadığını açıkladı.

Geçen Kasım ayında, CIA'in, terör şüphelilerini Avrupa üzerinden gizli şekilde naklettiği yolundaki iddialar ardından Konseyin Genel Sekreteri Terry Davis, 46 üye ülkeden, gizli gözaltılar, işkence ve benzeri insan hakları ihlallerini önlemek için ne tür yasalara sahip olduklarını açıklamalarını istemişti.

Avrupa Konseyi'nin talebi üzerine, aralarında Almanya, İrlanda ve Romanya'nın da bulunduğu bazı ülkeler ayrıntılı raporlar sundular ve ülkelerinde gizli CIA hapishaneleri bulunduğu yolunda bilgileri olduğunu reddettiler. Raporların sunulması için Konsey tarafından verilen süre dün gece yarısı sona ererken beş ülkeden hiçbir bilgi ulaşmadı.

Genel Sekreter Terry Davis, yaptığı açıklamada bu ülkelerin Belçika, Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Gürcistan, İtalya ve San Marino olduğunu duyurdu. Davis, bu ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlâl etmekte oldukları uyarısında bulundu. Genel Sekreter'in, ellerine ulaşan raporlarla ilgili değerlendirmesini ise gelecek hafta Çarşamba günü yapacağı belirtiliyor.

Ancak bugün basında yayınlanan bir makalesinde Davis, terörle mücadelenin sadece ve sadece insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde geçerlilik kazanabileceği uyarısında bulundu. Davis, "Eğer, insan haklarını güvenceye alan yasalar bulunmuyorsa, yeterli değilse ya da gerektiği şekilde uygulanmıyorsa, bu aksaklıkları düzelteceğiz" dedi.

Avrupa Konseyi tarafından, CIA'i hedef alan iddialar konusunda başlatılan soruşturmayı yürüten İsviçreli Senatör Dick Marty, 100'den fazla kişinin Avrupa ya da diğer yerlerdeki gizli hapishanelere nakledildiğini ve bu kişilerin gönderildikleri yerlerde işkence görmüş olabileceklerini açıklamıştı.

Senatör Marty, Avrupa hükümetlerini, "gangster yöntemleri" olarak tanımladığı uygulamalara göz yummakla suçlamıştı. Dick Marty'nin hazırladığı rapor, yeni elde edilen bilgilerden çok, basında yer alan haberlere dayanıyor. Ancak bu soruşturma henüz sonuçlanmış değil.

Senatör Marty, yarın, Avrupa Parlamentosu tarafından oluşturulan ayrı bir soruşturma komitesine bulgularını sunacak.

Önümüzdeki aylarda bir rapor hazırlayacak olan komite, bazı Avrupa liderlerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i de bilgi almak üzere davet edebilecek.

/Oana Lungescu - BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:57

İLGİLİ HABERLER