Asayiş
  • 30.4.2010 00:05

ÇİÇEK VE DALAN İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

İSTANBUL - ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede, haklarında yakalama kararı bulunan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ve Albay Dursun Çiçek'in, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Ercan Şafak tarafından 7 sanık hakkında hazırlanan 184 sayfalık iddianame, ''Ergenekon'' davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İddianamede, sanıklar arasında birinci sırada yer alan ve hakkında yakalama kararı bulunan Bedrettin Dalan'ın, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Dalan'ın ayrıca, ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Albay Dursun Çiçek hakkında da ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülen iddianamede, Çiçek'in ayrıca ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede, tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk'ün ise ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''yasaklanan gizli bilgileri temin etmek'', ''devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken belgeleri temin etmek'', ''devletin savaş imkanlarının tehlikeye sokulması'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma'' ve ''ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın almak, taşımak veya bulundurmak'' suçlarından 27 yıldan 54 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

-EK KOVUŞTURMAYA YER OLMAYAN KİŞİLER-

Tutuklu sanık Ufuk Akkaya'nın, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma'' ve ''kayda alınan konuşmaların basın yayın yoluyla yayımlanması'' suçlarından 26 yıl 3 aydan 55,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, tutuklu sanık Mehmet Deniz Yıldırım hakkında da ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek'', ''özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek'', ''kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma'' suçlarından 27 yıldan 57 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Tutuksuz sanıklar İlhami Ümit Handan ile Özel Yılmaz'ın da ''bilerek ve isteyerek silahlı terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7,5'ar yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları öngörüldü.
İddianamede ayrıca, Yakup Kürşad Yılmaz, Hülya Metin, Coşkun Umur, Ahmet Hicri Dinçerol, Barış Dalan, Yaşar Öz, Zuhal Azeri, Ersin Bal, Ali Kalkancı, Selami Hüner, Turgut Büyükdağ, Özkan Bektaş, Yalçın Tanfer, Erhan Göksel, İlknur Uzer, Seyhan Fındıkcı, Füsun Çağırgan, Cengiz Can Erol ve Teoman Alili hakkında da ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER