Spor
  • 15.7.2009 11:18

CİM BOM UEFA'DA 54. SINAVINDA

İSTANBUL - İlk olarak Fuar Şehirleri Kupası olarak başlayan, 1971-72 sezonunda adı UEFA Kupası olarak değiştirilen, bu sezon ise yeni bir yapılanmayla ismi UEFA Avrupa Ligi'ne çevrilen organizasyona 2. ön eleme turundan dahil olan Galatasaray, Kazakistan'ın FC Tobol takımı karşısında yarın UEFA tarihindeki 54. karşılaşmasını oynayacak.
UEFA Kupası'ndaki ilk karşılaşmasını 1975-76 sezonunda Avusturya'nın Rapid Wien takımıyla 1. turda eşleşerek yapan Galatasaray, tarihinde toplam 53 kez bu kupada sahaya çıkarken, bu karşılaşmalarda 20 galibiyet, 15 beraberlik, 18 yenilgi aldı. Rakip fileleri toplam 73 kez havalandıran sarı-kırmızılı takım, kalesinde ise 75 gol gördü.
Kulüpler düzeyinde Türk futbol tarihindeki en önemli başarıyı 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası'nı kazanarak elde eden Galatasaray, 10 yıl sonra yeniden final hedefiyle sahaya çıkmaya hazırlanırken, son yıllarda bu organizasyonun değişmez isimlerinden biri oldu.
UEFA Avrupa Ligi'nde yer alarak, üst üste üçüncü kez bu organizasyonda mücadele etmeye hazırlanan sarı-kırmızılılarda hedef, kupayı yeniden İstanbul'a getirmek olarak belirlendi.

-AVRUPA KUPALARINDA 220. MAÇ-

Galatasaray, Avrupa kupalarındaki 220. maçına çıkacak.
Sarı-kırmızılılar, bugüne kadar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile Şampiyonlar Ligi'nde 133, adı UEFA Kupası'ndan UEFA Avrupa Ligi'ne çevrilen bu organizasyonda 53, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda 32 ve Avrupa Süper Kupa'da da 1 kez olmak üzere, toplam 219 maç oynadı.
Avrupa kupaları tarihindeki en önemli başarıları 2000 yılında UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı müzesine götürerek yaşayan Galatasaray, geride kalan 219 Avrupa Kupası maçında 81 galibiyet ve 83 yenilgi alırken, 55 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı.
Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 291 gol göndermeyi başaran ''Cim Bom'', kalesinde ise 321 gol gördü.

-ORTA ASYA'DAN START VERECEK-

Galatasaray, Avrupa kupalarına Orta Asya'da start verecek.
Avrupa kupaları tarihinde toplam 219 maç yapan Galatasaray, ilk kez Kazakistan'ın bir takımıyla eşleşirken, yine ilk kez bu kadar Avrupa'dan uzak bir noktada resmi maça çıkacak.
Sarı-kırmızılı ekip, Avrupa kupalarında bir Orta Asya ülkesi ekibiyle ilk kez karşılaşma şansı elde etti. FC Tobol maçının oynanacağı Kostanay kenti uzaklığı ile dikkat çekerken, Galatasaray'ın İstanbul'dan bu kente ulaşması hava yoluyla 6 saati üzerinde bir uçuşu gerektiriyor.
Galatasaray'da teknik direktörlük görevine getirilen ünlü Hollandalı çalıştırıcı Frank Rijkaard, yeni takımıyla ilk resmi maçına Kazakistan'da çıkacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:16

İLGİLİ HABERLER