Gündem
  • 30.7.2019 23:20

Çin'den Türkiye'ye sürpriz Uygur Türk'ü daveti

Çin resmen talep etti! Türkiye'den Doğu Türkistan kararı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Çin'in talebi üzerine Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne (Doğu Türkistan) Türk gözlem heyeti gönderileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 52. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Bangkok'ta, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE, ÇİN'İN TALEBİ ÜZERİNE DOĞU TÜRKİSTAN'A HEYET GÖNDERECEK

Görüşmede birçok konunun masaya yatırıldığını açıklayan Çavuşoğlu, Uygur Türklerinin durumunu görüşmek üzere bir Türk heyetin Çin'e gideceğini şu sözlerle açıkladı: Çin Dışişleri Balanı Wang Yi'yle enerji ve yatırımlar başta olmak üzere ikili konuları görüştük. Uygur Türklerinin durumunu ele aldık. Çin Halk Cumhuriyeti'nin daveti üzerine Sincan'a bir gözlem heyeti gönderiyoruz.

"BEKLENTİMİZ TEK ÇİN ÇATISI ALTINDA UYGUR KARDEŞLERİMİZİN HUZUR İÇİNDE YAŞAMALARIDIR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti kapsamında Uygur Türkleri konusunu da gündeme getirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bizim beklentimiz tek Çin çatısı altında Uygur kardeşlerimizin huzur ve barış içinde yaşamalarıdır. Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında Çin Devlet Başkanı, Türkiye'den bölgeye bir heyet göndermemizi teklif etmişti. Daha sonra 24 Temmuz'da Çin Büyükelçiliği Bakanlığımıza gelerek bu daveti resmi bir şekilde iletti. Bugün de bu konuyu konuştuk. Bu davete Cumhurbaşkanımız prensip olarak olumlu yanıt vermişti. Şimdi o bölgeye Çin'in daveti üzerine değişik kurumlardan oluşan yaklaşık 10 kişilik bir heyetimizi göndereceğiz ve oradaki durumu arkadaşlarımız yerinde görecekler."

MORO BÖLGESİ

Çavuşoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin ile görüşmesinin de olumlu geçtiğini aktararak, "Moro bölgesindeki son durumu ve ikili ilişkilerimizi değerlendirdik. Kendisi, Türkiye'nin Güney Filipinler'de barış sürecine verdiği destekten dolayı bize bir kez daha teşekkür etti. Biz de desteğimizin süreceğini ilettik" şeklinde konuştu.

ABD İLE ÇİN ARASINDAKİ TİCARET SAVAŞI

Daha sonra yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına dair soruya, "Biz ticaret savaşlarına karşıyız. Umarım ABD ve Çin, durumun yatışması için bir yol bulur ve bu tür çatışmalar bölgedeki ekonomik büyümeyi etkilemez" dedi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ, AA
Güncellenme Tarihi : 30.7.2019 23:24

İLGİLİ HABERLER