Sağlık
  • 22.10.2008 10:16

CİPSLER DE SİGARA KADAR ZARARLI

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Efe, cipslere de sigara paketlerinde olduğu gibi sağlığa zararlı ibaresinin yazılması gerektiğini savundu.
Efe, yaptığı yazılı açıklamada, terör örgütlerinden daha sinsi ve daha tehlikeli terör mekanizmasının "gıda terörü" olduğunu ifade etti.
Cipslerin özellikle çocuk tüketici kitlesini hedef seçen ancak diğer yaş gruplarının da ilgisini çekmeyi başaran bir tüketim maddesi olduğunu kaydeden Efe, "her zararlı ancak bir şekilde satıcısı için karlı olan ürün gibi bu ürünün de tüketiciye cezbedici bir şekilde sunulduğunu" dile getirdi.
Efe, şöyle devam etti:
"En önemli konu içerdikleri trans fat yağlardır ki bu yağlar doğal olarak çok az bulunabilen, ancak gıda sanayinde kullanılan hidrojenizasyon tekniğine bağlı olarak özellikle margarin ve diğer bir çok üründe bulunmaktadır. Bu yağlar oldukça riskli bir ara madde olup dünyanın birçok yerinde yasaklanmıştır. Trans yağlar maalesef ülkemizde bisküviden cipse, hazır keklerden gofretlere, margarinlerden krakerlere yüzde 30'lara kadar değişen oranlarda bulunduğu/kullanıldığı bilimsel deneylerde ortaya çıkarılmış bir gerçektir. Cipsler özellikle gıdalardaki istenmeyen tat duyularını bastırmak veya mamulü daha lezzetli göstermek amacı ile kullanılan glutamatlar da içermektedir.''
TÜ-MER'in, son günlerde duyarlı sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirilen cipsler için sigara paketlerinde olduğu gibi ''sağlığa zararlıdır'' ibaresinin yazılması çağrısını desteklediğini bildiren Efe, ancak temel çözümün insanların sağlıklı ve doğal beslenmeyi teşvik etmek, katkılı ve sanayi ürünlerinden mümkün mertebe uzak durmak gerektiğini aşılamak, üreticileri de bu yönlü bir üretime teşvik etmek olduğunu kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER