Gündem
  • 17.5.2005 19:06

CMK, ADALET KOMİSYONU'NDAN GEÇTİ

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu'nda, yürürlüğü 1 Haziran'a ertelenen Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi.
     Teklifte, beden muayenesine açıklık getiriliyor. Beden muayenesi, iç ve dış beden muayenesi olarak ikiye ayrılıyor.
     İç beden muayenesi için mahkeme karar verecek, ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da karar verilebilecek. Beden muayenesi sırasında vücuttan alınan örnekler üzerindeki inceleme sonuçları, kişisel veri niteliğinde olduğu için başka bir amaçla kullanılamayacak, dosya içeriğini öğrenme yetkisine sahip kişiler tarafından bir başkasına verilemeyecek.
     Üst sınırı 2 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı şüpheli veya sanığın, kimliğinin teşhisi için gerekli olması halinde, Cumhuriyet savcısının emriyle fotoğrafı, beden ölçüleri, parmak ve avuç içi izi, bedeninde yer almış olup teşhisini kolaylaştıracak diğer özelikleriyle sesi ve görüntüleri kayda alınarak, soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin dosyaya konulacak.
     Cumhuriyet Savcısı, kendisine yüklenen suç hakkında açıklamada bulunan şüpheliye yer gösterme işlemi yaptırabilecek.
     Teklifle gözaltı süresi de değişiyor. Buna göre, gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç,yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Zorunlu süre, 12 saatten fazla olamayacak.
     Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 1 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı alınamayacak. Mevcut yasada bu süre 2 yıl olarak yer alıyor.
     El koymada hakim kararı aranmayacak. Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın, savcıya ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emriyle kolluk görevlileri, el koyma işlemi gerçekleştirebilecek.
     Teklifle, dinlemenin kapsamı da genişletiliyor. Buna göre, her türlü mobil telefon, Cumhuriyet savcısının kararıyla dinlenebilecek.
     Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, hakim bir aydan fazla olmamak üzere sürenin müteaddit defalar uzatılmasına karar verebilecek.
     Bankalar Kanunu'nda zimmet suçuyla ilgili soruşturmalar ve fuhuş suçunda da gerekirse aynı yönde dinleme yapılabilecek.
     Suç soruşturması ve kovuşturması sırasında zarara uğradığı gerekçesiyle devlete karşı açılan tazminat davalarında mahkemenin kararını duruşmalı olarak vermesi hükmü de getirildi. İstemde bulunan ile Hazine temsilcisi, açıklamalı çağrı kağıdı tebliğine rağmen gelmezlerse, yokluklarında karar verebilecek.
     Teklifte, müdafilik ve vekillik görevinden yasaklamaya ilişkin yeni hükümler de getiriliyor.
     Müdafilik ve vekillik görevinden yasaklama kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı'nın istemiyle sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde mahkeme başkanı veya hakim tarafından verilecek. Karara karşı itiraz edilebilecek.
     Teklifte, iddianamenin Cumhuriyet Savcılığı'na iadesi de yeniden düzenleniyor. Suçun sübutuna etki edeceği mutlak sayılan bir delil toplanmadan düzenlenen iddianneme iade edilebilecek.
     Sanık hakkında toplanan delillere göre mahkumiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılırsa, sorgusu yapılmamış olsa dahi dava yokluğunda bitirilebilecek.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:07

İLGİLİ HABERLER