Gündem
  • 27.10.2005 19:14

ÇOCUK YUVASI'NDAKİ GÖRÜNTÜLERİN YAYINININ DURDURULMASINA RED

ANKARA - Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün şiddet görüntülerinin yayınının tedbir yoluyla durdurulması talebini reddetti, ancak yayınların çocukların tanınmasını engelleyecek şekilde gölgelendirilerek ya da karartılarak yapılmasına karar verdi.
     Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), olayın yazılı ve görsel basın yayın organlarında geniş biçimde yer bulması ve bu yöndeki haberlerin devam etmesinin Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu, SHÇEK'e karşı infial uyandırdığı, gönüllü yardımcıları etkide bıraktığı ve yayın ilkelerine aykırı olduğu iddiasıyla görüntülerin yayınlanmasının durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu.
     Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin hakimi Hüsamettin Makas tarafından verilen kararda, yuvadaki olayın görüntülerle ülke gündemine taşındığı kaydedildi.
     Basının, doğru olmak kaydıyla her türlü haberi yayınlama, yorumlama ve ülke gündemine taşıma özgürlüğü bulunduğunun altı çizilen kararda, ''Ülkenin geleceği olan çocuklara yönelik çirkin hareketlere ilişkin haberlerin yayınlanmasına mani olmak, basın hürriyetiyle bağdaşmaz'' denildi.
     Kararda, çocukların psikolojileri etkilenmeyecek şekilde haber yapılmasının çocuk hakları açısından önem taşıdığı belirtilerek, yuvadaki çocukların açıkça tanınacak şekilde yayın yapılmasının, bu çocukların korunması açısından doğru görülmediği kaydedildi.
     Kararda, bu tür haberlerin mümkün olduğu kadar çocukların uyku saatlerinden sonraki geç saatlerde verilmesinin çocukların ruh sağlığı bakımından önemli ve basın ilkesi gereği olduğu vurgulandı. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER