Gündem
  • 30.12.2016 00:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan flaş Suriye açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de ateşkes anlaşmasına ilişkin önemli açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de ateşkes anlaşmasına ilişkin, "Suriye genelinde bu gece ateşkes ilan ediliyor. Taraflar kontrollerindeki bölgeleri genişletmeyecek. Terör örgütleri kapsam dışında tutulacak. Bu fırsatı kaybetmemek gerekiyor. Tüm hususları Putin’le samimiyetle ele aldık. Bölgenin barışı için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırladığı Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile yaptığı baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

“Bu gece yarısından itibaren Suriye genelinde ateşkes ilan ediliyor”

Suriye’de alınan ateşkes kararına ilişkin soruya cevap veren Erdoğan, “Halep’te ağırlayan insani kriz üzerine Aralık başından beri çatışmaların durması noktasında elimizden gelen her türlü desteği verdik, veriyoruz. İlk etapta ülkemizin diplomatik gayretleri neticesinde Doğu Halep’teki sivillerin tahliyesine gayret ettik, yaklaşık 46 bin kişiyi Halep’ten çıkarttık, İdlib’e yerleştirdik. Gerekirse bunları kendi ülkemizde kabul ederiz dedik. Bir süredir de Suriyeli muhalifler ve Rusya Federasyonu temsilcileri ülkemizin gayretleri ile Ankara’da görüşmeler yürüttüler. Ben sürekli bilgi edindim. Bu görüşmeler neticesinde rejimle muhalefet arasında bir mutabakata varıldı. Mutabakata göre bu gece yarısından itibaren Suriye genelinde ateşkes ilan ediliyor. Konu ile ilgili olarak Sayın Putin açıklama yaptı, biz kendisi ile görüşme yaptık. Bizim Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Taraflar hava bombardımanı dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt ettiler. BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu ateşkesin dışındadır. Türkiye vatandaşlarının can güvenliğini tamamen garanti altına alana kadar DEAŞ başta olmak üzere mücadelesine devam edecektir. Bundan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bir taraftan ateşkes sürdürülürken, diğer taraftan da siyasi sürecin canlandırılması için garantör ülkelerin nezaretinde rejim ile muhalefet arasında Astana’da bir toplantı yapılması planladı, Astana’da garantör ülkeler nezaretinde muhalif gruplar bir araya gelecek. Astana toplantısı Cenevre sürecini ikame edici değil, tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olacaktır. Ateşkese tüm tarafların riayet etmesi gereklidir, elzemdir. Türkiye ve Rusya garantörler olarak çatışmasızlık durumunun takibini yapacaklardır. Bunun yanında sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan diğer ülkeler de ateşkesin idamesi noktasında gerekli hassasiyeti göstereceklerdir. Suriye’de akan kanın durması, ihtilafın siyasi çözümle sona erdirilmesi ile karşı karşıyayız. Bu fırsatı kaybetmemek gerekiyor. Bu tarihi imkan, açılan bu fırsat penceresi heba edilmemelidir. Birkaç saat önce Sayın Putin ile yaptığımız telefon görüşmesinde bütün bu konuları samimiyetle ele aldık. Ben Başta Sayın Putin olmak üzere ateşkes sürecine destek veren tüm kesimlere teşekkür ediyorum. Biz Türkiye olarak Suriye ve bölgemizin barışı, huzuru ve istikrarı için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Ateşkesin Suriyeli kardeşlerimiz için, daha ileriye gidiyorum, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 29.12.2016 21:46

İLGİLİ HABERLER