Gündem
  • 10.12.2022 00:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazprom Başkanı Miller'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller'i kabul etti. Görüşmede, Rus gazının Türkiye'ye arzı ve Türkiye'de gaz merkezi oluşturulma ihtimalleri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde Gazprom Başkanı Aleksey Miller'i kabul etti. Görüşmede, Türkiye'de gaz merkezi oluşturulması ihtimallerinin yanı sıra Rus gazının Türkiye'ye arzı konuları ele alındı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Erdoğan geçtiğimiz günlerde Rus Lider Putin ile görüşmüştü. Putin’in Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurulması teklifinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdoğan, ortak hedeflere bir an önce ulaşmak için ekiplerin gereken teknik, hukuki ve ticari değerlendirmeleri yapacaklarını kaydetmişti.

PUTİN'DEN TÜRKİYE GAZ MERKEZİ OLABİLİR AÇIKLAMASI

Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarında yaşanan sorunlardan tekrar batılı ülkeleri sorumlu tutan ve bu hatlara terör saldırıları düzenlendiğini savunan Putin, Avrupa ile doğrudan çalışmanın çok zor olduğunu söyleyerek Türkiye’de gaz merkezi oluşturulmasının ihtiyaç haline geldiğini belirtmişti. Putin, “Avrupa’ya olası tedarik merkezi olarak seçimin Türkiye’den yana yapılmasına gelince bence bunu neden yaptığımız, neden teklif ettiğimiz ortada. Çünkü doğrudan Avrupalı ortaklarla çalışmak çok zor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son görüşmemizde bunu önerdim. Türkiye’de hızlıca gaz merkezi oluşturabiliriz” şeklinde konuşmuştu. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘sözünün eri’ ifadesini kullanmıştı. Batı ile gaz konusunda yaşanan sorunlara rağmen Rus gazı için müşteri bulmakta zorlanmayacaklarını öne süren Putin, “Her zaman bir doğal gaz alıcısı vardır. Bu ürün tüm dünyada büyük talep görüyor. Yeşil enerjiye geçiş için de en çevreci hidrojen ve ideal bir birincil enerji kaynağıdır. Çok fazla tüketici olduğunu biliyorum. Ayrıca Rus gazını satın almak isteyenlerin sayısı da çok” demişti.

ÇAVUŞOĞLU: GAZ MERKEZİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya lideri Putin’in Türkiye’de gaz merkezi kurulması teklifi konusunda şunları söylemişti: “Gaz merkezi ile ilgili Putin’in teklifinden sonra enerji bakanları görevlendirildi. Bir çalışma yapılıyor. Esas itibarıyla Rusya’nın Avrupa ülkelerine ihraç edeceği gazla ilgili. Putin de bunu söylemişti. İleride gaz piyasası oluştuktan sonra özellikle fiyatların belirlenmesi ve LNG yöntemiyle farklı ülkelere de gidebilir. Bununla ilgili şu anda teknik düzeyde enerji bakanlıklarımız arasında çalışma devam ediyor.”

Güncellenme Tarihi : 10.12.2022 02:29

İLGİLİ HABERLER