ANKARA- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'le yaptığı görüşmede geçtiği iddia edilen sözlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Çankaya Köşkü'nden yapılan yazılı açıklamada, dünkü Cumhuriyet Gazetesi'nde "Tezkerenin Perde Arkası" başlığıyla yayımlanan haberde yer verilen sözde diyalogların tamamen hayal ürünü olduğu ve gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, "Nitekim, aynı haberin sonunda da diyalogun Cumhurbaşkanlığınca doğrulanmadığı kayıtlıdır.
Sözkonusu haberdeki bilgilerin doğruymuşçasına dünkü ve bugünkü basınımızda geniş yer almış olması üzerine kamuoyumuzda oluşabilecek yanlış bir kanıyı önlemek amacıyla bu açıklamanın yapılması gereği doğmuştur" denildi.
İŞTE, CUMHURİYET’TEN SONRA SABAH VE VATAN GAZETELERİNDE DE YAYINLANAN HABER:
SEZER'DEN ÖZKÖK'E İTİRAZ: ŞIK OLMADI
26 ŞUBAT
Gül: Arkadaşlar tezkereye hayır diyor. MGK'dan tezkerenin önemine ilişkin bir cümle bize yeter.
Erdoğan: O zaman tezkereyi, MGK toplantısı sonrasına bırakalım.
28 ŞUBAT
Gül: Tezkere yarın oylanacak. Bu konuya MGK'nın bakışı ufuk açıcı olabilir.
Askerler: Ek bir değerlendirmeye gerek yok.
Sezer: Ben görüşlerimi söyledim.
3 MART
Özkök:TSK'nın görüşünü kamuoyu ile paylaşmak gerekiyor
Sezer:Şık olmaz, çok değişik yorumlar yapılır.
5 MART
Gül:Özkök Paşa'nın konuşması hükümet açısından yararlı ancak bunu geçen hafta yapsa daha yararlı olurdu.
Özkök:Paşa beni hep geçici gördü.
İkinci tezkerenin görüşülmesi sırasında Sezer, Özkök, Gül ve Erdoğan arasında büyük gerginlik yaşandı. Tarihi diyalogları Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay yazdı
Gazeteci Mustafa Balbay, Türk askerinin yurtdışına gönderilmesi ve ABD askerlerinin Türkiye'de bulundurulmasına izin veren tezkerenin hazırlığı sırasında ve TBMM'de "beklenmedik" şekilde reddedilmesinden sonra, kapalı kapılar ardında yapılan zirve görüşmelerini gün ışığına çıkardı.
Cumhuriyet gazetesinin dün manşetten yayımladığı haber, ikinci tezkereyi hazırlayan AKP Hükümeti'nin milletvekilleri arasındaki ret cephesini kırmak amacıyla, Genelkurmay ve Çankaya Köşkü'nden destek arayışını diyaloglarla anlatıyor. Zirvedeki tarihi diyaloglar, Balbay'ın haberinde aynen şöyle yer alıyor
GÜL: TEZKERE REDDEDİLECEK
ERDOĞAN:MGK'YI BEKLEYELİM
26 Şubat'ta, tezkerenin reddedileceğini öngören Başbakan Gül, Genel Başkanı Erdoğan'la görüştü.
Gül:Tezkerenin Meclis'ten geçmesi zor görünüyor. Kimse farkında değil ama, bana gelen milletvekillerinin sorularından tezkereye hayır diyeceklerini anlıyorum. Milli Güvenlik Kurulu'ndan sonraya bırakalım.
Erdoğan:MGK'dan ne çıkabilir?
Gül:Bir önceki toplantıdaki bildirinin devamı olarak; tezkerenin önemine, milli çıkarlara ilişkin bir cümle bize yeter.
Erdoğan:O zaman tezkereyi Meclis'e, MGK toplantısı sonrasına bırakalım.
GÜL: MGK UFUK AÇSIN
SEZER: GEREK YOK
Gözler, MGK'nın Şubat ayı olağan toplantısına çevrildi. 4.5 saat süren toplantı sonunda çok kısa bir açıklama yapıldı, Gül Hükümeti'nin istemi gerçekleşmedi.
MGK'da şu diyaloglar yaşandı
Gül:Tezkere yarın oylanacak. Bu konuya MGK'nın bakışı, ufuk açıcı olabilir.
Sezer:31 Ocak'taki MGK toplantısında bu konu ayrıntılarıyla yer almıştı.
Askerler:Ek bir değerlendirmeye gerek yok. Hükümet, zaten tezkereyi Meclis'e gönderdi.
Gül:Meclis'teki arkadaşları, bunun devlet meselesi olduğuna inandırmamız gerekiyor.
Sezer:Ben görüşlerimi söyledim. Ancak Meclis'in vereceği karar her şeyin üzerindedir. Bir ay önceki MGK toplantısında hükümetin izleyeceği yol konusunda yardımcı olmuştuk.
ÖZKÖK: HESAPLAR ALTÜST
GÜL: BİZE YARDIMCI OLUN
1 Mart Cumartesi günü tezkerenin Meclis'te reddedilmesinin ardından olağanüstü hareketlilik yaşandı. 6 Şubat'ta Türkiye'deki üs ve limanların modernizasyonu tezkeresinden sonra 8 Şubat'ta bu tezkereye dayalı olarak ABD ile "mutabakat zaptı" imzalanmıştı. Bu zabıtta öngörülen işbirliği adımlarının hemen tümü, ikinci tezkerenin de Meclis'ten geçeceği hesaplanarak kayda geçirilmişti. 2 Mart Pazar günü Özkök, Başbakanlık'ta Gül'le görüştü
Özkök:Bütün hesaplarımızı bu tezkerenin Meclis'ten geçeceğini düşünerek yapmıştık.
Gül:İkincisi, birinci tezkereden daha farklıydı. Seçim bölgelerine giden milletvekilleri büyük bir tepkiyle karşılaştı.
Özkök: Bizim temel kaygımız, Kuzey Irak'taki gelişmeler. Yeni bir formül üretmeliyiz.
Gül: Siz de bize yardımcı olun.
Özkök: Son durumu Cumhurbaşkanı ile de değerlendirelim.
(Başbakanlık'ta bu diyalog yaşanırken Erdoğan da kendi "mini kabinesiyle" durumu değerlendiriyordu. Erdoğan çıkış yolu olarak şu görüşü paylaştı "Bu tezkere geçmezse ABD ile ilişkilerimizde tatsızlıklar yaşanabilir. Genelkurmay Başkanımızın açıklama yapıp durumu netleştirmesi lazım."
ÖZKÖK: AÇIKLAMA YAPALIM
SEZER: YANLIŞ ANLAŞILIR
3 Mart Pazartesi günü Gül ve Özkök, Cumhurbaşkanı Sezer'den ayrı ayrı randevu istedi. Öğleden sonra Özkök, Çankaya'ya geldi. Özkök'le Sezer arasında şu diyalog yaşandı
Özkök: Bizim bütün hesaplarımız bu tezkerenin geçmesi üzerineydi.
Sezer: Meclis kararını böyle verdi.
Özkök: Birinci tezkerenin geçmesi önümüzü açmıştı.
Sezer: Ancak o belli bir çerçevedeydi. Devamı için ikinci tezkere şart...
Özkök: Bundan sonra izlenecek yolla ilgili değerlendirmeler yapıyoruz.
Sezer: Benim görüşlerimi biliyorsunuz.
Özkök: Belki de TSK'nın görüşünü kamuoyu ile paylaşmak gerekiyor.
Sezer: Şık olmaz, çok değişik yorumlar yapılır.
Özkök: Başbakan'la görüşmelerimizde, bu konuyu tartıştığımız ortamlarda ne söyledimse, onları kamuoyuyla paylaşmak anlamında düşünüyorum.
GÜL: ÖZKÖK PAŞA GEÇ KALDI, ÇÜNKÜ BENİ HEP GEÇİCİ GÖRDÜ
Orgeneral Özkök, 5 Mart Çarşamba günü KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ı kabulü öncesinde gazetecilere daha önce hazırladığı konuşmayı okudu. Özkök, tezkere konusunda hükümetle aynı görüşte olduklarını anlattı ve gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı. Özkök'ün konuşmasından sonra Gül'ün şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi "Özkök Paşa bunu geçen hafta yapsa, daha yararlı olurdu. Ama o beni hep geçici gördü."
Sezer'in ise "Açıklama çok şık olmadı. Madem bunu yapacaktı, benden değerlendirme almamalıydı" dediği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı yetkileri, Sezer'in Özkök'le 3 Mart günü olağandışı görüştüğünü belirttiler, ancak diyaloğu doğrulamadılar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:33