Gündem
  • 29.4.2015 18:05

"Cumhurbaşkanı ’yok’ deyince yok olmuyor"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şirinevler Din Adamları Derneği’ni ve esnafı ziyaret etti. Dernek ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirilerini sürdürdü. Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti devleti dinimizi, inancımızı halka karşı nasıl kullanabilirim, bunun politikasını Diyanet’e teslim etmiş durumda. Bu yüzden Diyanet kaldırılmalı, onun yerine İnanç Hizmetleri Başkanlığı kurulmalı diyoruz. Belediyelerde İnanç Hizmetleri Başkanlığı olmalı. Bir caminin, kilisenin, cemevinin, havranın ihtiyacını oradan karşılayalım. Biz devlet olarak sen Alevisin, sen Hristiyansın, vergi verme demiyoruz, hepsinden alıyoruz. Vergi alırken ayrım yapmıyoruz, hizmet yaparken de ayrım yapmamamız lazım. Çünkü o Hristiyanın, Musevinin, Alevinin, Süryaninin, Ezidinin ödediği vergiden sadece bize hizmet yapılırsa o para haramdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın 3 katı bütçe alıyor” diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA ELEŞTİRİ

Diyanet İşleri Başkanının topluma örnek olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, “Senin arkanda namaz kılan cemaatin halk otobüsüne, dolmuşa binecek parası yok. Sen onun önderi olarak 1 trilyon verip, otomobil alıp gezemezsin. Aynı Diyanet’in resmi yazısı var. Diyor ki ‘meşru bir hükümete isyan edip de çatışmada öldürülen kişinin cenaze namazı kılınmaz.’ Bunu Diyanet söylemiş. Böyle bir şey dinde var mı, Kur’an’da var mı, Peygamber Efendimizin böyle bir emri var mıdır? Böyle bir Diyanet’e karşıyız biz” şeklinde konuştu.

KÜRT SORUNU

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Kürt sorunu ifadesi ayrıcalıktır” sözlerinin sorulması üzerine, “Bu ülkede herkesin sorunu var. Kürdün sorunu katmerlidir. Kürdün yaşadığı dert katmerlidir. Herkes iki sorun yaşıyorsa, Kürt üç sorun yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanı desteklediği partiye oy kazandırmak için koskoca bir halkı rencide etmekten vazgeçmeli. Ortada bir çözüm süreci var, barış süreci var. Bunu elinin tersiyle iterek milliyetçi oyları kapmak için ülkeyi ateşe atmanın hiçbir anlamı yok. Sayın Cumhurbaşkanı ‘bu ülkede Kürt sorunu yok’ demiş olabilir, ona kalsa ‘Kürt yok’ diyecek de buna cesaret edemiyor. Fakat ‘o yok’ dedi diye de yok olmuyor. Bizler her daim sorunlarımızın siyaset, demokratik diyalog içerisinde çözümden yana olduk. Seçim sürecinde de seçim sonrasında da bu tavrımızı sürdüreceğiz. Burayla yetinmiyor, Kıbrıs’a fırça atıyor. Kıbrıs’ın cumhurbaşkanı yeni seçilmiş, ‘kutluyorum’ demeden ‘ağzından çıkanı kulağın duysun’ diyor” dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:45

İLGİLİ HABERLER