Bab-ı Ali tarihinde böyle birçok krizi atlatan Cumhuriyet'in şu anki durumu da medyada günün konusu oldu. İşte yaşanan krizdeki ikinci perde...
Cumhuriyet köşe yazarı ve gazetenin Bilim ve Teknoloji yayın yönetmeni Orhan Bursalı konuya Twitter hesabı üzerinden dahil oldu. Bursalı “Cumhuriyet cumhuriyet olarak kalmalı. Neden her şey aslından başka şeylere donüştürülmek ve bir şeylere benzetilmek istenir?" dedi.
BURSALI TWITTER'DAN YAZDI
Bursalı, Cumhuriyet gazetesi yaptığı açıklamada itirazların olduğunu reddederek Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun, oybirliğiyle gazetenin yeniden yapılanmasını onayladığını söyledi. Bursalı; şu ifadeleri kullandı:
"Ben sadece seyirciyim, olan biteni zaten twitterdan izilyorum, içimden laf söylemek bile gelmiyor. Ama epey şey olacakmış gibi bir his var."
"Balbay da Vakıf Yönetiminde kalır mı, orada bırakılır mı? Merak işte… Herşey adım adım.. Bir dizi yanlışlıkların son aşamasını yaşıyoruz. "
"T24 çirkin bir yazı yayımladı.. Ayıp, neden buna soyundu? Ona ne! Önce sağdan soldan apartarak yaptığı gazeteciliği ve etiğini sorgulasın.. "
"Her şey adım adım... Her yerde geçerli olan "kullan-at".. Şu sırada bana gereklisin.. Ama yarına kadar. Önemli olan bunu farkedememek.."
"Cumhuriyet cumhuriyet olarak kalmalı. Neden her şey aslından başka şeylere dönüştürülmek ve bir şeylere benzetilmek istenir?"
" Cumhuriyet dışında o kadar benzer şeyler varken farklı bir şeyin varlığını sürdürmesine bu tahammülsüz mü desem yoksa alçaklık mı? Neden?"
"Gazete şüphesiz ki yenilenmeli. Gelenler şüphesiz değerli insanlar. Ama nasıl? İnsan alarak tiraj artırma dönemi çoktan bitti."
ARCAYÜREK KÖŞESİNDEN AÇIKLADI
Cüneyt Arcayürek de bugünkü köşe yazısında, tartışmaya "rızası ve izni dışında adının karıştırıldığını" vurgulayarak, "Hiç kimsenin benim adıma beyanda bulunmaya hakkı ve yetkisi yoktur. Benim adıma birilerinin deklare ettiğini duyduğum ‘yıllık izne çıkıp yazı yazmayacağım, bu süre içinde durumu değerlendireceğim, icra kurulunun kararlarına karşı muhalefet edeceğim’ şeklindeki beyanlar gerçek dışıdır. Bu türden olayların içinde değilim ve olmayacağım" dedi.
Arcayürek ayrıca "Hem gazetede kalıp, hem muhalefeti sürdürmek doğru değil!" ifadelerini de kullandı. Bu söz ile isim vermese de Balbay'ı ima ettiği belirtiliyor. Nitekim Twitter üzerinden transferleri eleştiren ve kabul etmediğini açıklayan Balbay ardından izne çıkmış, "İstifa mı edeceksin?" sorusuna ise "İzin dönüşü yazmak istiyorum" diyerek köşesinden muhalefet edeceğini açıklamıştı.
BURSALI'DAN ULUSAL KANAL'A TEPKİ
Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç ise, gazetenin yeni transferli için Aydınlık ve Ulusal Kanal'da yapılan yayınlara çok sert tepki gösterdi.
Erinç de gazetedeki yazısında, “Ulusal Kanal ve Aydınlık’taki kimi arkadaşlarımıza teşekkür borçluyuz. Patronlarına gammazlamak gibi olmasın ama sanırım Cumhuriyet’i kendi yayın organlarından çok seviyorlar. Cumhuriyet’in başına bir şey gelecek diye ödleri kopuyor, kalpleri sıkışıyor, huzursuz oluyorlar” diye yazdı.