Kemal Uzan''ın Kepez''in imtiyaz sözleşmesinin feshi, şirketin tesislerine el konulması işlemleri ile Bakanlar Kurulu''nun görevlendirme kararının kaldırılmasına ilişkin kararlarının iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı.
Dairenin gerekçeli kararında, şirkete elkonulduğu tarihe kadar Elektrik Satış Anlaşması''nın imzalanmadığı belirtilerek, ESA''nın imzalanamaması ve TEDAŞ''a ait dağıtım tesislerinin devredilmemesi konusunda KEPEZ''in kusurlu davrandığı vurgulandı.
Devri yapılmayan çok sayıda taşınmaz bulunduğu ifade edilen kararda, 2003 tarihi itibariyle henüz devir işlemlerinin gerçekleştirilmediği toplam 808 adet taşınmaz tapusu bulunduğu, 2001''den beri uyarılara rağmen tapu devri yapılmadığı, şirketin mülkiyet iddiasına dayalı uyuşmazlıklar çıkardığının anlaşıldığı belirtildi.
Şirketin kamulaştırılan taşınmazları kendi adına tescil ettirerek, sözleşme hükmünü açıkça ihlal ettiği ve kusurlu davrandığı sonucuna ulaşıldığı belirtilen kararda, şirketin taahhüt edilen yatırımları tüm uyarılara rağmen yapmadığı belirtildi.
Yasa uyarınca sadece elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ve ticareti yapmak üzere kurulan ve bu faaliyet alanı dışında faaliyette bulunma imkanı bulunmayan KEPEZ''in kaynaklarının grup şirketlerine kullandırılmasıyla ''''finans şirketi'''' haline dönüştüğü vurgulanan kararda, şirketin sattığı elektriğin büyük bir bölümünü yine devletten aldığı elektrikle karşılandığı, şirket kaynaklarının yatırımların gerçekleşmesi yerine grup şirketlerinin finansman açığını kapatmak için kullanıldığı bunun da sözleşmeye aykırı olduğu ifade edildi.
Kararda, sözleşme ihlalleri nedeniyle KEPEZ''e el konulmasına ilişkin işlemlerde hukuka aykırılık görülmediği de kaydedildi.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:30