Gündem
  • 30.6.2009 12:56

DARBECİLER İDAMLA YARGILANABİLİR Mİ?

Emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Albay Atilla Uğur, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek... Askeri Ceza Kanunu'ndaki darbecilerin idamla yargılanmasına neden olan madde ile karşı karşıyalar...

Askere sivil yargı yolunu açan ve hükümetle muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan düzenleme, devam eden soruşturma ve yargılamaları da kapsıyor.

Yani Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, doğrudan etkilenecek...

Askere sivil yargı yolunun açılması, haklarındaki dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini isteyecek olan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u doğrudan ilgilendiriyor. Askere sivil yargı yolunu açan ve hükümetle muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan düzenleme, devam eden soruşturma ve yargılamaları da kapsıyor.

ERUYGUR, TOLON VE UĞUR DA ETKİLENECEK

Böylece 20 Temmuz'da hakim karşısına çıkacak olan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Atilla Uğur da düzenlemeden doğrudan etkileniyor.

SUÇLAMALAR: "SARIKIZ, ELDİVEN, YAKAMOZ"

Bu isimler, 2003 yılına kadar görevde oldukları dönemde "Sarıkız", "Eldiven" ve "Yakamoz" gibi darbe planları yapmak ve eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü istifaya zorlamakla suçlanıyorlar.

20 Temmuz'da yargılama başladığında bu iddiaların görevde oldukları dönemi kapsadığından görevsizlik kararı verilip dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesi istenecekti. Zaten tahliye taleplerinde de bu açıkça yer almıştı.

SIRADAKİ İSİMLER: ÖZDEN ÖRNEK, AYTAÇ YALMAN..

Bu kişiler dışında haklarındaki dosya ayrılan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in durumlarını da bu maddeden etkilenecek.

Ancak Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bu değişiklik yapılırken, Askeri Ceza Kanunu'ndaki darbecilerin idamla yargılanmasına neden olan madde kaldırılmadı.

Anayasanın 145. maddesinde yer alan askeri sanıkların askeri mahkemelerde yargılanacağına ilişkin bu madde kaldırılmadığından, düzenlemenin götürülmesi halinde Anayasa Mahkemesi'nden döneceği öne sürülüyor.

www.ntvmsnbc.com

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER