Gündem
  • 9.8.2009 16:09

DAVUTOĞLU: AÇILIM TARİHİ BÜTÜNLEŞME HAREKETİ

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürt açılımıyla ilgili "Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım" dedi.
Davutoğlu, Konya'nın Taşkent ilçesinden katıldığı, Kanal 7'de yayımlanan "Başkent Kulisi" programında Türkiye'nin dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
"Kürt açılımıyla/demokratikleşme açılımıyla hükümet ne yapmak istiyor? Bu konu tüm hassasiyetleri ortak bir noktada buluşturacak bir plan mıdır?" şeklindeki soru üzerine, tarihin gidişatını okuyabilmek için "akan nehrin içinden çıkarak, nehrin akışına dışarıdan bakmak/seyretmek gerektiği", ancak o zaman doğru kararlar verilebileceğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım. Bunun temeli de kardeşliktir.
Dışarıdan birileri et ve tırnak gibi birbirine geçmiş bu kardeşleri, birbirine düşman etmek isteyebilirler. İçeriden bazıları hissi davranıp, o hissi ortamın içinde böyle bir psikolojik gerilimin parçası olabilirler. Ama devlet adamlarının, aydınların her şeyden önce bu kardeşliği koruma sorumluluğu var.
Hiçbir özgürlük bizim için ürkütücü olmamalı, ürkütücü olması gereken şey, demokratikleşmenin genişlemesi değil, daralması olmalı."
Kardeşliğin, demokratikleşmenin ve Türkiye'nin ölçeğini büyütmenin bu sorunla mücadeledeki önemini vurgulayan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğini de hatırlattı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:51

İLGİLİ HABERLER