Gündem
  • 6.4.2013 22:00

Davutoğlu : Esad kendi dünyasında yaşıyor

Davutoğlu-Coulibaly ortak basın toplantısı  -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -"Önemli olan, kalıcı bir yabancı etki olmaksızın Mali'de istikrarın sağlanması" -"Bu zor günler geçtiğinde Mali, tarihte olduğu gibi bütün Afrika'nın en güçlü ülkesi olacaktır"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -"Kendi vehim dünyasında yaşıyor Beşşar Esed. Türkiye İsrail arasında Suriye'ye karşı işbirliği vs. gibi argümanların hiçbir zemini yoktur" -"Hala Türkiye'de tabii Beşşar Esed'in propagandası için onunla mülakat yapanlar çıkabiliyor, onunla toplantı yapan ana muhalefet partisi üyeleri çıkabiliyor" Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Türkiye'yle ilgili suçlamalarına ilişkin, "Kendi vehim dünyasında yaşıyor Beşşar Esed" dedi.
     Davutoğlu, Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly ile Hilton Oteli'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Esed'in bir Türk televizyon kanalına verdiği mülakatta dile getirdiği Türkiye'ye yönelik suçlamaları değerlendirdi.
     Bir gazetecinin bu konuyla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, Esed'in ne kendi halkı, ne uluslararası toplum, ne de Türkiye nezdinde güvenilirliği kalmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Hala Türkiye'de tabii Beşşar Esed'in propagandası için onunla mülakat yapanlar çıkabiliyor, onunla toplantı yapan ana muhalefet partisi üyeleri çıkabiliyor. Ama herhalde hiçbir şey Beşşar Esed'in argümanı ya da diğerleri, hiçbir şey 100 bine yakın insanın katledilmesi, 1 milyonu aşkın mültecinin ülkeyi terk etmesi, 3 milyonu aşkın mültecinin ülke içinde yerinden edilmesi ve yüz binlerce yaralı, acılı insanın ortaya çıkmasına neden olan bu saldırılardan ve bu baskıcı rejimin katliamlarından daha gerçek değildir."
     Davutoğlu, "Kendi vehim dünyasında yaşıyor Beşşar Esed" ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Hele hele Türkiye İsrail arasında Suriye'ye karşı işbirliği vs. gibi argümanların hiçbir zemini yoktur. Türkiye hiçbir zaman herhangi bir komşusuyla ilgili olarak İsrail veya herhangi bir üçüncü tarafla bunu konuşmaz. Kendi komşularıyla kader birliği yapar. Bunlar Beşşar Esed'in kendi katliamlarını örtme çabasından başka bir şey değil. Dolayısıyla ciddiye alınacak bir husus da değil. Ama ciddiye alınması gereken hala Beşşar Esed'in bu kanlı bilançosunu örtme çabalarıdır."
     Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısının Orta Doğu barış sürecini ve Türkiye ile İsrail arasındaki "özür" sonrası gelişmeleri nasıl etkileyeceği şeklindeki soru üzerine de Türkiye'nin İsrail'den taleplerinin karşılanmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Fakat İsrail Gazze'ye veya Filistin'e dönük herhangi bir yanlı uygulama içine girdiğinde de Türkiye her zaman tavrını ortaya koyar, koymuştur. Bundan sonra da bu konudaki tutumumuz açık olur" şeklinde konuştu.
     "Son gelişmelerle ilgili olarak da gerekli mesajlar, gerekli tepkiler gösterilmiştir" diyen Davutoğlu, "Herkesin bu süreçte dikkatli olması lazım. Yeni bir müzakere süreci başlayacaksa, Orta Doğu barış sürecini sabote edecek adımlardan kaçınmak icap eder" dedi.
 

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mali'de yaşanan kriz aşıldıktan sonra bu ülkenin Afrika'nın en güçlü ülkelerinden biri olacağına inandığını belirterek, "Önemli olan, kalıcı bir yabancı etki olmaksızın Mali'de istikrarın sağlanması" dedi.
     Davutoğlu, Mali Cumhuriyeti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Tieman Hubert Coulibaly ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ile Mali ilişkilerinin uzun bir tarihe sahip olduğunu kaydetti.
     Ahmet Davutoğlu, "Bugünlerde hepimizin gönlü, zihni ve tabii iyi dilekleri Mali'yle birlikte" dedi.
     Mali'de son bir yıl içinde yaşanan gelişmelerin Türk halkı için de ıstırap kaynağı olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu zor günler geçtiğinde Mali, tarihte olduğu gibi bütün Afrika'nın en güçlü ülkesi olacaktır. Bizim Mali halkına güvenimiz tamdır" diye konuştu.
     Malili mevkidaşıyla bugün gerçekleştirdiği ikili görüşmede bu ülkedeki son durumla ilgili birinci elden bilgi aldığını aktaran Davutoğlu, Mali'de temmuz ayında yapılacak seçimlerle ülkenin geleceğinin inşa edileceğinin altını çizdi.
     Davutoğlu, Türkiye'nin, Mali'deki krizin öncelikle Mali halkı, sonra da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afrika Birliği ve diğer bölgesel yapılar tarafından barışçıl ve mümkün olduğunca etkin bir şekilde çözülmesi konusunda her türlü desteği verdiğini kaydetti.
     Ahmet Davutoğlu, "Önemli olan, kalıcı bir yabancı etki olmaksızın Mali'de istikrarın sağlanması ve uluslararası toplumun Mali'de tek bir tavır ve dayanışma içinde olması. Bu konuda ilgili bütün aktörlerle temaslarımız da sürüyor" şeklinde konuştu.
    
     -Üst düzey temaslar planlanıyor-
    
     Mali'ye yakın bir zamanda iadeyi ziyarette bulunacağını belirten Davutoğlu, iki ülke arasında daha üst düzey temasların da planlandığı bilgisini verdi.
     Davutoğlu, "Mali'de güvenliğin tesisiyle kalkınmanın sağlanabilmesi için atılacak adımlar ve Türkiye-Mali ikili ilişkileri için eylem planı üzerinde çalışacağız" diye konuştu.
     Ahmet Davutoğlu, iki ülkenin öncelikle tarım ve enerji alanında bir eylem planı oluşturacağını söyledi.
     Davutoğlu, "Afrika açılımımızın en önemli ayaklarından biri tarihte de olduğu gibi Mali olacaktır" dedi.
    
     -Üç çocuğu da Türk okuluna gidiyor-
    
     Konuk bakan Coulibaly de ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bu zor dönemde Türk halkı Mali'yle dayanışma içinde oldu" dedi.
     Terörün kaynaklarından birinin de cehalet olduğunu ifade eden Malili bakan, "Türkiye, cehaletle savaşta yanımızda yer aldı. Türk okulları büyük başarıya ulaştı. Türk öğretmenler binlerce genç Mali'liyi eğitti. Benim üç çocuğum da Türk okuluna gidiyor" diye konuştu.
    
     -Türkiye'deki barış süreci "ilham kaynağı"-
    
     Mali'deki krizi ulusal birlik içinde aşacaklarını ifade eden Coulibaly, "Mali'deki sorun sadece askeri yöntemlerle çözülemez. Krizi ekonomik ve siyasi olarak çözeceğiz" dedi.
     Türkiye'deki "barış süreci"ni yakından takip ettiğini de anlatan Coulibaly, "Açılım politikasıyla somut sonuçlar almaya başladınız. Bunu biz de kendimize ilham kaynağı olarak kullanabiliriz" diye konuştu.
     Bir gazetecinin, Fransa'nın Mali'de 1000 askerlik bir kuvvet bırakacağını açıklamasıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine de Coulibaly, "Fransızlar güçlerini geri çekecek ama Birleşmiş Milletler'in askeri misyonunda yer alacak 1000 Fransız asker olacak" dedi.
    
     -Kerry'nin Türkiye ziyareti-
    
     Davutoğlu da bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin gündemiyle ilgili sorusu üzerine, görüşmelerde Filistin, Suriye, Irak ve Kıbrıs konularının ele alınacağı bilgisini verdi.
     Kerry'nin Türkiye'yi geçen mart ayında da ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, o ziyareti müteakip Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin gündemde olacağını söyledi.
     Türkiye'nin Filistin'de her iki tarafla temas halinde olduğunu, bu taraflarla yaniden görüşüleceğini, atılacak adımların birlikte kararlaştırılacağını anlatan Davutoğlu, "Burada hem Filistinliler arasında uzlaşma önemli, bu konuda Türkiye'nin yapabilecekleri var, hem de Orta Doğu barış süreci tekrar canlandırıldığında Türkiye'nin doğrudan katkısı var. Zaten Kerry de bu katkıyı talep etti. Yarınki görüşmelerde bu katkının mahiyeti ne olur, yeni bir müzakere süreci nasıl başlar, bunları kapsamlı şekilde ele alacağız" diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Tayfun Salcı
     Yayıncı: Erdal Turanlı

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:32

İLGİLİ HABERLER